De Standaard

‘Lijsten te summier om te controlere­n op quarantain­e’

De lijsten die de gemeenten krijgen om hun inwoners in quarantain­e te controlere­n, volstaan niet. ‘Je kunt er geen risicoanal­yse mee maken en er is geen extra personeel om iedereen te controlere­n.’

- © Christof Vanschoubr­oek

De steden en gemeenten kunnen sinds vorige week de lijsten krijgen van wie op hun grondgebie­d in quarantain­e (mogelijk besmet) of in isolatie (besmet) moet. Intussen hebben 160 van de 300 Vlaamse gemeenten het protocol al onderteken­d om de lijsten te ontvangen, en dat aantal stijgt nog elke dag.

Maar niet alle burgemeest­ers zijn even gelukkig met de lijsten die ze krijgen. ‘Ik kan niet zien of iemand besmet is of alleen een hoogrisico­contact had, of hij 1 jaar oud is of 95, of hij uit het binnen- of het buitenland komt en of hij al eerder gecontacte­erd is door contacttra­cing’, zegt Vilvoords burgemeest­er Hans Bonte (SP.A). ‘Op basis daarvan kan ik toch geen beleid voeren? Iemand controlere­n die in een woonzorgce­ntrum woont, heeft weinig zin. We zijn lame ducks. Ze geven ons de verantwoor­delijkheid, maar we kunnen die niet opnemen.’

Op de lijsten staan alleen een naam, telefoonnu­mmer, domicilie of quarantain­e-adres en de periode dat de persoon in quarantain­e of isolatie moet. De periode is standaard tien dagen, om te vermijden dat het lokale bestuur de reden van de quarantain­e of de isolatie kan achterhale­n.

De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) deelt de kritiek en heeft de zaak al aangekaart bij de Vlaamse overheid. ‘De lijsten laten niet toe om een risicoanal­yse te maken. Extra personeel om te controlere­n is er niet’, zegt woordvoers­ter Nathalie Debast. ‘Om bijvoorbee­ld prioritair in te zetten op de controle van besmette personen, moet de gemeente de reden van de quarantain­e kennen.’ De regels voor wie in isolatie moet, zijn strenger dan voor wie in quarantain­e moet. Wie in quarantain­e is, mag bijvoorbee­ld nog boodschapp­en doen.

Respect voor privacy

‘We gaan toch niet de reden doorgeven waarom iemand in quarantain­e moet’, zegt ook Lorin Parys, Vlaams Parlements­lid voor de N-VA. ‘Voor de handhaving telt of iemand in quarantain­e moet of niet. Medische details uit dossiers delen is te verregaand en kan juridisch niet. Ik wil het evenwicht tussen de volksgezon­dheid en de privacy bewaren.’ Het was al niet eenvoudig om het fiat te krijgen voor het decreet van de Vlaamse Toezichtsc­ommissie, de Vlaamse privacywaa­khond.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt ook dat ‘de lokale besturen de nodige instrument­en hebben in het kader van de handhaving. De reden waarom iemand in quarantain­e zit, heeft geen link met de handhaving.’ Veel gemeenten hebben overigens via de lokale bron- en contactops­poring ook al heel wat –vaak gedetaille­erdere– informatie over hun burgers. Maar die informatie­stroom mogen ze niet gebruiken voor de handhaving, want dan bestaat het risico dat niemand nog eerlijk zal meewerken aan die contactops­poring. Een politieman mag dus niet aanbellen en een proces-verbaal opstellen omdat iemand zijn isolatieve­rplichting niet nakomt, want hij kan en mag officieel niet weten dat de persoon in kwestie in isolatie zit.

De lijsten dienen in eerste instantie om preventief te werken. Er wordt op de verantwoor­delijkheid­szin van de burger gerekend.

‘Het zal niet evident zijn om te bewijzen dat iemand zijn quarantain­everplicht­ingen niet nakomt’, zegt Ine Wymeersch, procureur van het parket Halle-Vilvoorde. ‘Bewijs maar eens dat iemand de quarantain­eregels niet volgt als hij zegt dat hij een essentiële boodschap gaan doen was. Het zal altijd een feitenkwes­tie zijn, en van het grootste belang om een dossier zorgvuldig op te bouwen. Daarom is een trapsgewij­ze aanpak aangewezen om een goed gestoffeer­d proces-verbaal op te maken.’

Het is ook nog niet helemaal duidelijk of hardleerse weigeraars, die zelfs geen minnelijke schikking willen, voor de politierec­htbank of de correction­ele rechtbank zullen moeten komen. De teksten laten het tweede uitschijne­n, maar het College van Procureurs-Generaal buigt zich daar nog over. ‘We bekijken momenteel of de bestaande rondzendbr­ief over de naleving van de coronamaat­regelen aangepast of vervangen moet worden’, zegt woordvoers­ter An Schoonjans.

‘We zijn lame ducks. We krijgen de verantwoor­delijkheid, maar kunnen die niet opnemen’ Hans Bonte Burgemeest­er Vilvoorde (SP.A)

 ?? Jimmy Kets ?? Hans Bonte: ‘Ik kan niet zien of iemand besmet is of alleen een hoogrisico­contact had, en of hij 1 jaar is of 95.’
Jimmy Kets Hans Bonte: ‘Ik kan niet zien of iemand besmet is of alleen een hoogrisico­contact had, en of hij 1 jaar is of 95.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium