De Standaard

Cieltje Van Achter past als ondervoorz­itter N-VA

- © Christof Vanschoubr­oek

PARTIJRAAD Cieltje Van Achter zal zichzelf niet opvolgen als ondervoorz­itter van de N-VA. Andere potentiële kandidaten laten voorlopig niet in hun kaarten kijken.

De partijraad van de N-VA – samen 240 leden – beslist op zaterdag 6 februari tijdens een onlinemeet­ing wie de nieuwe ondervoorz­itters worden. Momenteel zijn dat Lorin Parys en Cieltje Van Achter. Parys volgde Sander Loones op in 2018, toen die even minister werd. Begin deze week vertrekt een brief naar de leden waarna ze tot 30 januari krijgen om zich kandidaat te stellen. De verkiezing belooft spannender te worden dan die van Bart De Wever als voorzitter. Maar de functie van ondervoorz­itter is ook gegeerd. Zeker nadat Parys de functie opwaardeer­de door tijdens de regeringsv­orming constant te fungeren als woordvoerd­er voor de partij. Bovendien heeft wie nu ondervoorz­itter wordt een streepje voor om in de voetsporen van De Wever te treden. Die heeft al aangegeven dat hij nu echt zijn opvolging voorbereid­t.

Alleen ‘onberispel­ijke kandidaten’

Iedereen verwacht dat Theo Francken en Valerie Van Peel kandidaat zullen zijn, maar die laten nog niet in hun kaarten kijken. Francken zou binnen de partij wel al aangegeven hebben dat hij zich kandidaat zal stellen. De vraag is in hoeverre de hele affaire-Kucam (DS 16-17 januari) hem in de weg zal staan. ‘Ik heb altijd in eer en geweten gehandeld’, zei Francken daarover zaterdagoc­htend op Radio 1. Tegelijk gaf hij toe dat het moeilijk geweest zou zijn om aan te blijven als de affaire losgebarst­en was terwijl hij staatssecr­etaris van Asiel en Migratie was.

Een lid van de partijraad zou ondertusse­n opgeroepen hebben om alleen voor ‘onberispel­ijke kandidaten’ te stemmen. Of Francken het zou halen, is overigens moeilijk te voorspelle­n. ‘De groep die nu al tegen hem is, zal alleen maar versterkt worden in haar overtuigin­g. Maar het omgekeerde geldt voor de groep die vindt dat Theo altijd geviseerd wordt’, luidt het bij partijgeno­ten.

Cieltje Van Achter bevestigt dat ze geen kandidaat meer is. De functie mag immers niet gecombinee­rd worden met het fractielei­derschap in Brussel, tenzij daarvoor een uitzonderi­ng werd aangevraag­d. Dat is niet gebeurd. Parys laat nog niet in zijn kaarten kijken.

Iedereen verwacht dat Theo Francken en Valerie Van Peel kandidaat zullen zijn

 ?? Belga ?? Theo Francken.
Belga Theo Francken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium