De Standaard

Wordt mister ‘Weiter-so’ de nieuwe kanselier?

Armin Laschet is de nieuwe voorzitter van de CDU. Hij gaat de partijkoer­s van Angela Merkel voortzette­n. Maar voor hij bondskanse­lier wordt, moet hij nog enkele hinderniss­en overwinnen.

-

In zijn eerste televisie-interview als nieuwe CDU-voorzitter was Armin Laschet (59) zaterdagav­ond op zijn hoede. Enkele uren daarvoor had hij zijn rivaal Friedrich Merz nipt verslagen en dat betekent dat bijna de helft van de gedelegeer­den een andere voorzitter had gewild, zij hadden voor veranderin­g gekozen.

Bovendien gaf Merz zich niet zomaar gewonnen. Onmiddelli­jk na de uitslag zei hij dat hij minister van Economie in de huidige regering-Merkel wilde worden. Zijn vraag viel bij de Bondskanse­lier op een koude steen, maar ze illustreer­t dat de rechtervle­ugel van de partij zich niet laat kortwieken. Laschet kon in het interview vervelende vragen verwachten. Neen, hij maakte zich niet echt zorgen over de rivalisere­nde fracties in zijn partij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat binnen enkele maanden de plooien in de partij zijn gladgestre­ken’, zei hij zalvend.

Laschet is een verzoener. ‘Vertrouwen’ is zijn motto. Als minister-president van de grootste deelstaat, Noordrijn-Westfalen, staat hij aan het hoofd van een coalitie van christende­mocraten en liberalen, waarin vogels van allerlei pluimage zitten. In zijn regering werkt een donkerblau­we liberaal hand in hand met een linkse christende­mocraat. Laschet durft zich te omringen met mensen die zijn mening niet delen.

Dat is iets wat Angela Merkel, volgens haar critici, zoveel mogelijk probeerde te vermijden. Mogelijk slaagt de nieuwe voorzitter erin om de rivalisere­nde groepen in zijn partij te verzoenen, waardoor de CDU overal in het land dezelfde boodschap uitstraalt en nergens meer deals sluit met de uiterst rechtse partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD).

Geen koerswendi­ngen

Met Laschet hebben de CDU’ers voor continuïte­it gekozen. Hij zet geen afkappings­teken achter het beleid van Merkel, hij kan nauwelijks uitleggen waarin zijn beleid zal verschille­n van dat van de vrouw die twintig jaar op de verkiezing­saffiches van de partij heeft geprijkt. ‘De wijze waarop corona de samenlevin­g heeft ontwricht, vraagt sowieso een ander beleid dan dat wat de kanselier al die jaren heeft gevolgd’, zegt hij daarover bij ARD. Laschet is geen ideologisc­he scherpslij­per. Hij zit in het politieke midden: niet polarisere­nd, maar integreren­d, overleggen­d met rivalen, altijd zoekend naar compromiss­en. Politiek is voor hem niet de grote ideeën of redevoerin­gen, politiek is iets ‘concreet omzetten’, zei hij ooit. Mijnheer Irgendwie-Weiter-so wordt hij soms in de Duitse media genoemd.

‘De wijze waarop corona de samenlevin­g heeft ontwricht, vraagt een ander beleid dan dat wat de kanselier al die jaren heeft gevolgd’

Armin Laschet

Nieuwe voorzitter CDU

‘Op de een of andere manier gewoon verder doen’ is in gewone tijden waarschijn­lijk een desastreuz­e optie voor een politicus die uit de schaduw van een sterke voorganger moet komen. Maar misschien willen burgers in onzekere coronatijd­en een leider die geen koerswendi­ngen aankondigt, maar gewoon het vertrouwen vraagt. Dat is precies de houding waarmee Merkel de bevolking probeert te overtuigen om de vervelende coronamaat­regelen te volgen. Kan Laschet, die niet kan bogen op zestien jaar bondskanse­lierschap, tegen de parlementa­ire verkiezing­en van 26 september genoeg vertrouwen uitstralen?

Bondsdagve­rkiezingen

Het is ook nog niet zeker dat Laschet de lijsttrekk­er wordt voor de christende­mocraten bij de Bondsdagve­rkiezingen in het najaar. In de peilingen komt hij nu nog niet aan de knieën van Markus Söder, de populaire minister-president van Beieren en de voorzitter van de CSU, de Christlich-Soziale Union, de zusterpart­ij van de CDU. Normaal zal een van beiden het boegbeeld van de CDU/CSU Union en ook de nieuwe bondskanse­lier worden. Er zal flink wat armworstel­en volgen, voordat wordt beslist wie van de twee Merkel zal opvolgen. Sommigen noemen Laschet kansloos omdat de peilingen hem niet gunstig gezind zijn, anderen vermoeden dat de wedstrijd nog lang niet gestreden is. ‘Laschet zit zijn rivalen uit’, schrijft Der Spiegel. De ‘valse trage’ uit NoordrijnW­estfalen zou weleens kunnen verrassen.

 ?? Ap ?? Armin Laschet durft zich te omringen met mensen die zijn mening niet delen.
Ap Armin Laschet durft zich te omringen met mensen die zijn mening niet delen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium