De Standaard

Huisarrest en internetbl­okkade stoppen Oegandese uitdager niet

- © Giselle Nath Corry Hancké ©

VERKIEZING­EN President Museveni riep zich voor de zesde keer uit tot president. De oppositie wil de ‘massale fraude’ niet laten passeren. Er vielen al doden.

Al vijf dagen is het internet in Oeganda buiten werking. Voor Bobi Wine (38), de jonge popster die president Yoweri Museveni (76) uitdaagt, maakt dat het bijzonder moeilijk om met media of aanhangers te communicer­en. Toch heeft zijn partij al gezegd dat ze de uitslag van de verkiezing­en van zaterdag niet aanvaardt. Dat Museveni 58,6 procent van de stemmen haalde en Wine officieel maar 34,8 procent, komt volgens de oppositie door grootschal­ige intimidati­e, vervalste stembiljet­ten en fysiek geweld tegen activisten. Ze willen de uitslag juridisch aanvechten.

Wine zit, na een hoogoplope­nde confrontat­ie met enkele soldaten, vast in zijn huis. Volgens medestande­rs gaat het om huisarrest en raken Wine en zijn vrouw doorheen hun voedselvoo­rraad. Bezoekers mogen niet binnen of worden fysiek aangevalle­n. Straatprot­esten zouden gewelddadi­g neergeslag­en zijn, met zeker twee doden als gevolg. Wine riep aanhangers op om geen geweld te gebruiken.

Volgens een verklaring van de East-African Community, een internatio­nale club van zes Afrikaanse landen, waren de verkiezing­en ‘grotendeel­s vrij en fair, ondanks bepaalde problemen’. De Afrikaanse Unie, die ook waarnemers stuurde, raakte niet op tijd bij de stemlokale­n vanwege covid-19.

‘Propere verkiezing­en’

Op het internet circuleren alternatie­ve resultaten, gebaseerd op vrijwillig­ers die toezicht hielden op districtni­veau, en op observatie­s van het middenveld. Maar in eigen land kunnen Oegandezen die tweets niet meer zien. Museveni vierde zijn overwinnin­g en beloofde ook hard op te treden tegen al wie de ‘vrede in Oeganda’ bedreigde. Volgens hem waren dit de ‘properste verkiezing­en’ in jaren. Oeganda maakte gebruik van biometrisc­he apparatuur om te stemmen. Die machines hadden aanvankeli­jk ook heel wat problemen, waardoor mensen pas laat hun stem konden uitbrengen.

Het Verenigd Koninkrijk en de VS vroegen in een verklaring een ‘onderzoek’ naar het kiesproces. Maar volgens Jeffrey Smith, Oegandaken­ner bij ngo Vanguard Africa, behandelen diezelfde staten het regime tot nu toe met fluwelen handschoen­en. Critici vinden dat Museveni nog veel te vlot kan lenen bij internatio­nale instelling­en en westerse donoren om zo zijn corrupte regime overeind te houden. Oeganda telt ongeveer 42 miljoen inwoners, van wie 80 procent jonger dan dertig is.

 ?? Afp ?? Museveni op een mondmasker.
Afp Museveni op een mondmasker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium