De Standaard

Zeemansdeu­ntjes

- Nick De Leu

Vergeet postpunk, triphop of vaporwave: het muziekgenr­e du jour is iets veel onverwacht­ers. Zowel in België als wereldwijd prijkt met ‘Wellerman’ zowaar een sea shanty of zeemanswij­sje in de hoogste regionen van Spotify’s viral hitparades. Volgens de Zweedse streamingd­ienst hebben gebruikers sinds Kerstmis al meer dan 12.000 nieuwe playlists aangemaakt rond ‘Wellerman’ en andere shanties – het lijkt een kwestie van tijd voor ook ‘Al die willen te kaap’ren varen’ viraal gaat.

Zoals dezer dagen wel vaker het geval is, ligt de motor van de plotse popularite­it op Tiktok. Eind december plaatste de Schotse postbode Nathan Evans daar een filmpje waarin hij een acapellave­rsie van ‘Wellerman’ zong. Dat deuntje werd in de 19de eeuw gezongen op de boten van Nieuw-Zeelandse walvisvaar­ders, en gaat over een groep zeelui die hoopvol uitkijken naar een bevoorradi­ngsschip. Het was niet Evans’ eerste shanty, maar wel diegene die tractie kreeg: het filmpje werd al 6 miljoen keer bekeken.

Het deuntje werd ook danig, euh, gekaapt. Andere Tiktokgebr­uikers voegden er lagen aan toe – ze zongen er een bas- of een meer frivole zanglijn overheen of zetten er een fiddle onder, tot Evans een heel koor achter zich had van mensen die nog nooit in dezelfde kamer zijn geweest. Ook ‘Drunken sailor’ en ‘Blow the man down’ kregen zo’n virale behandelin­g. En hedendaags­e hits als Cardi B’s ‘WAP’ of Smash Mouths ‘All star’ werden herwerkt tot zeemanslie­deren.

Ergens hadden we het kunnen weten. Zeemanswij­sjes ontstonden om het werk te verlichten op lange zeereizen. Want als je maandenlan­g geïsoleerd zit, in een kleine ruimte, waarbij alle dagen op elkaar lijken, je enkel nog kan werken zonder ontspannin­g en je hunkert naar het einde van die beproeving, kan je wel wat harmonisch­e samenzang gebruiken om je zinnen te verzetten. Klinkt dat bekend?

Al wat Tiktok nu nog rest, is een nieuwe shanty te schrijven, die medewerker­s van vaccinatie­centra kunnen zingen onder het ontsmetten, inspuiten en doorsturen. Het zal nogal eens vooruit gaan, dan.

Het lijkt een kwestie van tijd voor ook ‘Al die willen te kaap’ren varen’ viraal gaat

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium