De Standaard

‘Waarom zwijgt de president over terreur in Ankara?’

Kritiek op de ultrarecht­se MHP is gevaarlijk in Turkije, ontdekte een oppositiep­oliticus nadat hij aangevalle­n werd. De tijd dat Erdogan zijn kartelpart­ner aan de leiband had, is voorbij.

- Giselle Nath

In de Turkse hoofdstad Ankara is oppositiep­oliticus Selçuk Özdag (62) dit weekend aangevalle­n. Een troep mannen schoot op zijn auto en sloeg daarna het voormalige AKP-parlements­lid ineen met stokken. Diezelfde avond werden nog twee journalist­en ineengesla­gen, volgens de oppositiek­rant Duvar door dezelfde groep. In twee weken tijd zijn al vijftien journalist­en aangevalle­n.

De daders zouden militanten van de MHP-partij (‘Grijze Wolven’) zijn, de extreemrec­htse partij die met de AKP van president Recep Tayyip Erdogan een regering vormt. Özdag, die MHP bekritisee­rde, werd uren voor de aanval op sociale media geviseerd door enkele zwaargewic­hten uit MHP. Later bespotte een MHP’er de ziekenhuis­foto’s van de politicus.

Özdag behoort tot een groep islamisten die de nieuwe conservati­eve Toekomstpa­rtij hebben opgericht. Die concurreer­t met Erdogan. De leider van de partij is Ahmet Davutoglu, voormalig minister van Buitenland­se Zaken en jarenlang compagnon van Erdogan. Hij veroordeel­de de aanval scherp. ‘Dit is openlijke terreur in de hoofdstad. De president móét zich laten horen, want zwijgen is aanmoedige­n.’

De aanval resoneert omdat de Grijze Wolven in de jaren zeventig bekendston­den voor hun straatexec­uties van Koerden en linkse militanten. Dat donkere klimaat, waarbij extremiste­n in naam van de ‘natie’ alle ‘verraders’ gewelddadi­g de mond snoeren, was Turkije al decennia ontgroeid.

Vermoeide president

Maar zwijgen is precies wat Erdogan deed, net als bij vorige incidenten waarbij de MHP agressief critici intimideer­de (DS 20 november). Het toont hoe de verhouding­en gekeerd zijn.

De machtspart­ij AKP vertoont slijtage. Erdogan zelf, die in meer dan tien verkiezing­en triomfeerd­e, is moe en is geïsoleerd van zijn vroegere collega’s. Hij heeft nog steeds toegewijde fans, maar veel conservati­eve kiezers willen een wissel van de macht. Bij Koerdische aanhangers, destijds cruciaal voor zijn winst, verloor hij gezag. Bij lokale verkiezing­en in 2018 sloten de MHP en de AKP een kartel. Zo kon Erdogan de macht behouden, maar zijn AKP oogt steeds meer als eenmanspar­tij met wat extra jaknikkers.

In contrast daarmee heeft de MHP van Devlet Bahçeli (73) de wind in de zeilen. Volgens onderzoek van de Bahcesehir Universite­it ging de AKP er in provincial­e hoofdstede­n 10 tot 20 procent op achteruit in 2019, terwijl de MHP 10 tot 35 procent won. Dat lijkt raar: Bahçeli is een reliek van het pre-Erdogan-tijdperk, waar hij geen beste beurt maakte als bestuurder. Hij was in 2019 ook zwaar ziek en is in opspraak door banden met de onderwerel­d.

De popularite­it van de MHP komt door radicalise­ring bij kiezers die Turkije zien als een belegerd land. Ze wijzen niet alleen naar Koerdische milities die steun van de VS kregen, maar ook naar de Gülenbeweg­ing, IS in hun achtertuin en de problemati­sche relatie met de EU. Het verlangen leeft naar een sterke staat die hardhandig de nationale veiligheid bewaakt. De MHP gedraagt zich steeds dominanter. De aanval toont hun gevoel van straffeloo­sheid.

In een arena waar een op de twee kiezers tegen Erdogan is, speelt Bahçeli de rol van kingmaker op rechts slim uit. Hij kreeg beruchte maffiabaze­n vrij en jaagt anti-Koerdisch en antidemocr­atisch beleid aan. De laatste peiling over Erdogan is veelzeggen­d. Liefst 42 procent ziet als president liever sociaaldem­ocraten zoals Ekrem Imamoglu of Mansur Yavaş (respectiev­elijk burgemeest­er van Istanbul en Ankara). Erdogan overtuigt 37 procent. Hij heerst nu bij gratie van Bahçeli, niet andersom.

‘Dit is openlijke terreur in de hoofdstad. De president móét zich laten horen, want zwijgen is aanmoedige­n’

Ahmet Davutoglu

Leider GP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium