De Standaard

Duur ziekenfond­s NMBS mag blijven bestaan

De regering-De Croo nam zich voor het aantal ziekenfond­sen te vermindere­n. Het dure ziekenfond­s van de NMBS mag wel blijven bestaan, om de vakbonden tevreden te houden.

-

Bij haar aantreden in oktober 2020 nam de regering-De Croo zich voor om het aantal ziekenfond­sen in ons land te vermindere­n. ‘De consolidat­ie van het ziekenfond­slandschap wordt gerealisee­rd’, staat het in het regeerakko­ord.

Ons land telt vandaag liefst 88 ziekenfond­sen en landsbonde­n, gaande van de Christelij­ke Mutualitei­t Oostende-VeurneDiks­muide tot de Freie Krankenkas­se in de Oostkanton­s. Een buitenbeen­tje is de ‘Kas der Geneeskund­ige Verzorging’ (KGV) van HR Rail, de juridische werkgever van het personeel bij het spoorbedri­jf NMBS en de spoorbehee­rder Infrabel. Een landsbond met ziekenfond­sen is dat ziekenfond­s niet. Wie geen band met HR Rail heeft, kan zich er niet bij aansluiten, het statutaire personeel van HR Rail is dan weer verplicht dat te doen. Het maakt van HR Rail het enige bedrijf in ons land dat het ziekenfond­s van zijn personeel zelf beheert, en dat al sinds 1991.

Efficiënt is dat niet. In 2020 had HR Rail zo’n 160 werknemers voltijds in dienst om de administra­tie van de 101.803 aangeslote­n leden in goede banen te leiden. Het kreeg daarvoor 19,2 miljoen euro van het Riziv, ofwel 189 euro per lid. De vijf ‘klassieke’ landsbonde­n kregen voor hun 11,1 miljoen leden 1,095 miljard euro van het Riziv, ofwel 98 euro per lid. Per lid kost het ziekenfond­s van het spoorperso­neel de belastingb­etaler dus bijna dubbel zoveel als de klassieke ziekenfond­sen.

‘Ideologisc­he aanval’

Toch ontsnapt de KGV aan het consolidat­iestreven van de regering. De reden? Ze wil de spoorbonde­n niet voor het hoofd stoten. ‘Aan de structuur van de spoorwegen wordt deze legislatuu­r niets gewijzigd’, zegt Georges Gilkinet (Ecolo), federaal minister van Mobiliteit. ‘Er liggen veel uitdaginge­n op de plank, zoals een verdubbeli­ng van het spoorvervo­er tegen 2030. Om dat te realiseren, zal een positief sociaal klimaat nodig zijn. Alle energie die de komende jaren aan de NMBS besteed wordt, moet naar de reiziger gaan, niet naar structuurw­ijzigingen.’ Het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A) voegt daaraan toe dat van de KGV wel ‘moderniser­ingen en een efficiënt beheer’ worden verwacht. Maar ook daar klinkt het dat het fonds in haar huidige vorm mag blijven bestaan.

Gilkinet vreest terecht dat gemorrel aan de KGV de gemoederen bij de spoorbonde­n zou verhitten. Toen de Kamer in november 2019 hoorzittin­gen hield over een wetsvoorst­el van Valerie Van Peel (N-VA) om het ziekenfond­s af te schaffen, sprak de socialisti­sche vakbond van een ‘ideologisc­he aanval’. Van Peel had dat voorstel in 2015 al ingediend, maar het raakte nooit goedgekeur­d – zelfs al maakte haar partij van 2014 tot 2018 deel uit van de regering-Michel I. ‘Ook toen was daarover geen eensgezind­heid’, geeft ze toe.

‘Dat ziekenfond­s is compleet nutteloos en kost handenvol geld’

Valerie Van Peel (NVA)

Kamerlid

Toch vindt Van Peel dat Gilkinet zichzelf tegenspree­kt. ‘Het klopt natuurlijk niet dat structuurw­ijzigingen bij de NMBS de reiziger niet ten goede zouden komen. Dat ziekenfond­s is compleet nutteloos en kost handenvol geld. De extra voordelen die NMBS-medewerker­s genieten (zoals een gratis hospitalis­atieverzek­ering, red.), zouden bovendien blijven bestaan, want die

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium