De Standaard

Als grote autobouwer­s en big tech de tango dansen

-

‘Van een autobedrij­f dat technologi­e gebruikt, zullen we evolueren naar een technologi­ebedrijf dat auto’s gebruikt’, stond vorige week in het persberich­t dat Renault over zijn toekomstpl­annen uitstuurde. Minstens 20 procent van de omzet moet tegen 2030 uit diensten en data komen. In een interview op de Franse televisie voegde ceo Luca de Meo eraan toe dat het bedrijf daarvoor zal samenwerke­n met Franse reuzen als Orange en Atos. In de zomer van 2020 sloot Renault al een groot akkoord met Google.

Veel automobili­sten beseffen het nog niet, maar hun wagen wordt almaar meer een smartphone op vier wielen. Voor autobouwer­s zijn ‘big data’ cruciaal om de 21ste eeuw te overleven. De hoogmis van de technologi­e, de CES-beurs in Las Vegas, draaide niet alleen rond lockdownsn­ufjes. Ook ‘Detroit’ was aanwezig en hield er een alternatie­f autosalon. Niet om het uitsluiten­d over de elektrisch­e of zelfrijden­de wagen te hebben. In de toekomst moeten auto’s hun bestuurder, bijvoorbee­ld, letterlijk en figuurlijk in het oog houden en ingrijpen als die verstrooid of vermoeid raakt. Met de artificiël­e intelligen­tie en gegevens die daarvoor nodig zijn, verbaast het niet dat Baidu (het Chinese

Google) en Geely (de Chinese eigenaar van Volvo) vorige week aankondigd­en dat ze samen een technologi­epoot oprichten. Hyundai liet dan weer weten gesprekken met Apple te voeren.

Nog een opvallende ontwikkeli­ng: steeds meer autobouwer­s raken in de problemen door een schaarste aan chips. Die zijn nodig voor de elektronic­a in wagens. Her en der vallen fabrieken stil. Afgelopen weekend trokken de Amerikaans­e autoproduc­enten aan de alarmbel in Washington. ‘Help ons, want dit raakt onze productie.’ Ze moeten voor hun chips in dezelfde vijver vissen als de consumente­nelektroni­ca en stoten zo alweer op big tech.

Ook op een ander vlak zullen die twee werelden elkaar tegenkomen: privacy. De kwestie is al even voer voor debat onder juristen en in de Europese coulissen: als wagens almaar meer een bron van ‘big data’ worden, van wie zijn dan al die gegevens die al rijdend vergaard worden en naar wie mogen ze verstuurd worden? Verzekeraa­rs likkebaard­en alvast bij het idee toegang te hebben tot die ‘zwarte dozen’. Had de bestuurder de boodschap genegeerd dat hij toe was aan rust en koffie voor hij tegen een boom knalde? Was hij op zijn telefoon aan het tokkelen? Als er nu slimme camera’s ingezet worden in een proefproje­ct om dat na te gaan, waarom die taak in de toekomst dan niet aan de wagens zelf geven?

Dat de gegevens alleen de bestuurder zelf toehoren, lijkt nu al een verloren strijd. Tijdens een conferenti­e in Brussel voor een publiek uit de auto-industrie, een dik jaar geleden, barstte de zaal in lachen uit toen de vraag viel of het nog kon om gewoon een wagen te kiezen die rijdt, meer niet. ‘Alleen maar voor de heel rijken of de heel armen’, was de reactie. Voor wie zich een oldtimer kan veroorlove­n of het met een oud wrak moet doen. Autobedrij­ven die lonken naar technologi­e en techreuzen die snuffelen aan wagens. Het wordt een interessan­te paringsdan­s.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ?? Voor autobouwer­s zijn ‘big data’ cruciaal om de 21ste eeuw te overleven
Voor autobouwer­s zijn ‘big data’ cruciaal om de 21ste eeuw te overleven
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium