De Standaard

Man U blijft ook na topper leider

Liverpool en Manchester United speelden in een matige topper 0–0 gelijk. Man U wilde niet verliezen, terwijl Liverpool niet kon winnen.

- © Alexander Van Caeneghem

Met twintig en negentien titels zijn Man U en Liverpool de twee meest succesvoll­e Engelse clubs. Maar hun tweestrijd speelt zich zelden af in een onderlinge titelstrij­d: hun dominante epochen wisselden elkaar netjes af. Tussen 1993 en 2019, de grote droogte van Liverpool, haalde Man U dertien titels. En tussen 1973 en 1993, toen Man U maar geen kampioen kon worden, lukte dat Liverpool liefst elf keer.

Rivaliteit

Het lot van beide steden, 60 kilometer van elkaar, is innig verstrenge­ld met de industrial­isering. De onderlinge rivaliteit wortelt in het Manchester Ship Canal, dat kooplui uit Manchester lieten graven om de stad te verbinden met de Ierse Zee. Vanaf 1894 kon Manchester zo Liverpool buitenspel zetten als zeehaven.

De laatste decennia kampen beide steden met gelijkaard­ige postindust­riële uitdaginge­n. Voorbij hun rivaliteit zijn Manchester en Liverpool nu de katalysato­ren van Noordwest-Engeland als economisch­e tegenhange­r van Londen – met een wisselwerk­ing die ze al kennen van in het voetbal.

Het gebeurt dus niet zo vaak dat

Liverpool en Man U hun onderlinge duels uitvechten aan de top van de rangschikk­ing. Voor Man U was het alweer acht jaar geleden dat ze op dit punt van de competitie nog op kop stonden.

Dat gaf de topper van gisteren extra cachet, maar werkte ook verlammend, zeker bij United. Solskjaer had zijn team opvallend behoudend neergezet. Liverpool had het balbezit, maar kwam niet tot uitgespeel­de kansen. En hoewel Man U nauwelijks aanvallend­e ambities etaleerde, had Alisson in het slotkwarti­er nog twee prima reddingen nodig op pogingen van Fernandes en Pogba.

Afwezige Fernandes

Beide ploegen spelen sowieso niet hun beste voetbal. Solskjaer liet recent nog optekenen dat United dit seizoen ‘de wereld nog niet echt in vuur en vlam heeft gezet’. Gisteren was op dat vlak geen keerpunt, al verdedigde­n de bezoekers uitstekend. In tegenstell­ing tot vorig seizoen konden Martial en invaller Greenwood niet imponeren. In amper één jaar is Fernandes de belangrijk­ste man geworden bij Man U: hij duikt overal op, zoekt de ruimte tussen de linies en versnelt de aanvallend­e acties. Maar zoals wel vaker tegen sterke tegenstand­ers gaf hij tegen Liverpool niet thuis.

Liverpool wilde wel, maar kon niet verbergen dat de machine nu al twee maanden hapert. Voor halfweg in de competitie heeft het al meer punten laten liggen dan in de voorbije twee volledige seizoenen.

Met Van Dijk, Gomez en Matip zijn de drie belangrijk­ste centrale verdediger­s langdurig onbeschikb­aar. Maar het hogere aantal tegendoelp­unten per wedstrijd dateert vooral van de eerste vier wedstrijde­n, met Van Dijk en Gomez nog op het veld. Belangrijk­er is de vormcrisis van het aanvallend­e trio Mané-Firmino-Salah. Firmino is al het hele seizoen bleek en gisteren maakte vooral Salah een vermoeide indruk.

Nivellerin­g

De rol van de pandemie in de huidige nivellerin­g, met ook nog Leicester, Tottenham, City en Everton op een handvol punten, is onloochenb­aar. Ploegen als Liverpool en City zijn in het nadeel door de kortere seizoensvo­orbereidin­g en de overvolle kalender. Met vermoeide spelers en hogere blessurela­st is collectiev­e hoge pressing veel moeilijker vol te houden, omdat de bal veroveren zoveel energie kost. Dat vergt een ander tactisch plan.

De nervositei­t vooraf bij Liverpool was dan ook veelzeggen­d. Toen het twee weken geleden met 1–0 verloor bij Southampto­n, viel Klopp uit zijn rol. In navolging van Mourinho en Lampard wees hij erop dat Man U wel erg veel strafschop­pen kreeg – ongeveer dubbel zoveel als Liverpool, sinds het aantreden van Solskjaer in december 2018.

Liverpool wilde wel, maar kon niet verbergen dat de machine nu al twee maanden hapert

Ook dat heeft nochtans vooral met tactiek te maken: de aanvallers van Man U lokken met hun korte passen en dribbels in het strafschop­gebied veel strafschop­pen uit. Fernandes zette er in één jaar liefst veertien op vijftien om. Maar gisteren kwam de Portugees dus niet in zijn favoriete positie.

DUITSLAND BUNDESLIGA

 ?? Paul Ellis/epaefe ?? In tegenstell­ing tot vorig seizoen kon aanvaller Anthony Martial niet imponeren tegen Liverpool.
Paul Ellis/epaefe In tegenstell­ing tot vorig seizoen kon aanvaller Anthony Martial niet imponeren tegen Liverpool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium