De Standaard

Huzarenstu­k om Zuidbrug in Halle op plaats te varen WATERWEGEN

Halle deed afgelopen weekeinde een gigantisch­e stap in de moderniser­ing van de kanaalomge­ving. De Zuidbrug die de Vlaamse Waterweg al maanden aan het monteren is, werd op haar plaats gevaren.

- ©

‘De mannen die de klus tot een goed einde moeten brengen, zijn wel wat gewoon. Maar wat hier gerealisee­rd is, is een technisch hoogstandj­e’, zegt ingenieur Olivier Devriese van de Vlaamse Waterweg. ‘De Zuidbrug is 113 meter lang, 15 meter breed en weegt 837.000 ton. Die kolos moesten we zaterdag eerst op een drijvend ponton rijden, nadat de brug maandenlan­g stuk voor stuk op de oever in elkaar werd gepuzzeld. De brug moest voorzichti­g en met precisie op een ponton worden gehesen om het evenwicht op het water te bewaren. Voortduren­d moest er water weggepompt worden naargelang de druk op het ponton zwaarder werd.’

Zondag volgde de tweede fase: de brug op het ponton naar de plek varen waar ze omhoog kon worden geduwd en verankerd op het bruggenhoo­fd. Dat was letterlijk millimeter­werk dat een hele dag in beslag heeft genomen, in gure weersomsta­ndigheden.

Pas in najaar 2023 klaar Toch zal het nog tot het najaar van 2023 duren vooraleer de eerste auto, fiets of voetganger over de Zuidbrug kan rijden of stappen. De Zuidbrug moet verder worden afgewerkt. Er komt nog een wegdek op de brug, en twee keer een voeten fietspad van 2,5 meter breed.

Langs de ene kant sluit de Zuidbrug aan op de Zennebrug die enkele weken geleden al op haar plaats werd gehesen. Langs de andere kant krijgt de Zuidbrug een vervolg over de treinspore­n, om te kunnen landen op de Vogelpers.

Met de bouw van die brug over de treinspore­n wil de Vlaamse Waterweg in het voorjaar beginnen. Het is de bedoeling dat er zo een nieuwe verbinding ontstaat tussen het Bevrijding­splein, de Sint-Rochuswijk en de stationsom­geving.

Duurzaam vrachtverv­oer ‘De bouw van de Zuidbrug in Halle is een belangrijk­e schakel in de opwaarderi­ng van het kanaal BrusselCha­rleroi’, zegt Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken die zaterdag de werken kwam bekijken. ‘We willen gaan voor meer duurzaam vrachtverv­oer langs onze waterlopen, omdat we zo honderden vrachtwage­ns van onze wegen kunnen halen. Om het kanaal aan te passen aan de moderne scheepvaar­t, zijn dergelijke grote infrastruc­tuurwerken nodig.’

De stad Halle en de Vlaamse Waterweg hadden de Hallenaren opgeroepen om niet naar de spectacula­ire werken te komen kijken vanwege de coronapand­emie. Die oproep is vrij goed opgevolgd.

Meer info over de kanaalwerk­en op www.hallemaalb­ruggen.be. Ingrid Depraetere

 ?? Idh ?? De brug werd met behulp van een ponton op haar bestemming gebracht.
Idh De brug werd met behulp van een ponton op haar bestemming gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium