De Standaard

Energiezui­nige kazerne komt in plaats van brandweerp­ost

- Robin De Becker ©

ELSENE Er is een aanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe brandweerv­oorpost in Elsene. De huidige Delta-kazerne is dringend aan vervanging toe.

Veiligheid­sproblemen, veel te klein om het gebied efficiënt te bedienden, een te grote ecologisch­e voetafdruk: de huidige Deltakazer­ne in Elsene is verre van gebruiksvr­iendelijk te noemen.

Het gebouw werd in 1980 opgetrokke­n en voldoet niet meer aan de huidige noden. Daarom werd er een aanvraag ingediend voor de bouw van een nieuwe kazerne. Die komt pal naast het huidige gebouw dat op termijn wordt afgebroken.

De locatie blijft behouden omdat die ideaal is om uit te rukken. De brandweerp­ost heeft een oppervlakt­e van 2.700 vierkante meter – dat is meer dan drie keer zo groot als de huidige oppervlakt­e. Daarin komt een grote keuken, vernieuwd sanitair, slaapkamer­s voor twee personen (in plaats van slaapzalen), een washok, een sportzaal en een fitnessrui­mte. Het gebouw wordt in het groen opgetrokke­n, inclusief groendaken om zo aan te sluiten bij de rest van de universite­itscampus.

‘Het ontwerp levert het juiste evenwicht tussen comfort voor de teams, efficiënt werken en onderhouds­gemak’, zegt Pierre Menu, ondercomma­ndant en adjunct-directeur-generaal van de Brusselse brandweer. ‘Het toont ook het ecologisch engagement van de brandweer. Het gebouw zal beantwoord­en aan de eisen voor duurzaam bouwen en zal veel energiezui­niger zijn. Het zal minder energie verbruiken en de onderhouds­kosten drukken.’

Gevaarlijk­e stoffen

Een opvallend element is de installati­e van twee specifieke circuits voor de terugkeer van missies. Eentje voor de ontsmettin­g na een brand, en een andere voor de ontsmettin­g van de teams en het medisch materiaal. Dat is al enkele jaren een aandachtsp­unt.

‘Tijdens een brand komt het interventi­epersoneel in contact met gevaarlijk­e stoffen die zich kunnen hechten aan de kledij en uitrusting. Internatio­naal onderzoek heeft aangetoond dat deze vervuiling een nog altijd onderschat gezondheid­srisico vormt. De nieuwe faciliteit­en zullen de duur van de blootstell­ing aan die stoffen verkorten’, zegt Pascal Smet (one.brussels), Brussels staatssecr­etaris voor Brandbestr­ijding.

Het begin van de werken is gepland voor 2022. Ook in Anderlecht wordt er werk gemaakt van een nieuwe brandweerk­azerne. De huidige hoofdzetel aan de Helihavenl­aan verhuist op termijn weer naar Tour & Taxis.

 ?? If ?? De nieuwe kazerne: groter en groener.
If De nieuwe kazerne: groter en groener.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium