De Standaard

Eerst water, de rest komt later

Het is abominabel gesteld met de Vlaamse waterlopen. Geen enkele voldoet op dit moment aan de Europese norm. Een consortium van milieuen natuurorga­nisaties pleit voor een ambitieuze­r water- en droogtebel­eid.

- Lieven De Schamphela­ere & Danny Jacobs Voorziter Natuurpunt & Directeur Bond Beter Leefmilieu, namens de Watercoali­tie. ©

De hoeksteen voor het Vlaamse waterbelei­d is de Europese Kaderricht­lijn Water. Die richtlijn verplicht de lidstaten om de vervuiling tegen 2027 zodanig terug te dringen dat een goede waterkwali­teit in alle waterlopen een feit is. Dat engagement is Vlaanderen aangegaan in het jaar 2000.

21 jaar later zijn de resultaten ronduit teleurstel­lend. Geen enkele van onze waterlopen voldoet momenteel aan de Europese norm. Meer dan de helft van de waterlopen scoort ‘slecht’, en geen enkele scoort ‘goed’, laat staan ‘zeer goed’. Bij meer dan helft van de waterlopen is er geen verbeterin­g meer de afgelopen jaren. Ook opmerkelij­k: de kwaliteit van een aantal waterlicha­men gaat zelfs achteruit, hoewel dit uitdrukkel­ijk verboden is volgens de Europese wetgeving.

Geen kentering Oorspronke­lijk had Europa niet 2027 maar 2015 als deadline naar voren geschoven. Vlaanderen speelt dus de verlenging­en. Wie hoopte dat dat zou leiden tot enige sense of urgency, lijkt eraan voor de moeite. Met de stroomgebi­edbeheerpl­annen (de strategisc­he plannen waarmee Vlaanderen invulling geeft aan de Europese verplichti­ngen), die nu voorliggen, zullen we er niet raken. Die plannen worden de komende maanden onderworpe­n aan een openbaar onderzoek. Hoewel ze goede elementen bevatten, is er geen sprake van een kentering.

Voor nog geen 10 procent van de waterlopen streven de plannen naar goede waterkwali­teit. Concreet willen de verantwoor­delijken slechts 15 van de 195 waterlopen in een goede toestand krijgen. Het merendeel daarvan bevindt zich in Limburg, geen enkele in West-Vlaanderen. Voor bijna een kwart van onze waterlopen (43) laat Vlaanderen alle hoop varen. Voor deze waterlopen worden geen specifieke maatregele­n meer voorzien en gaat men ervan uit dat de waterkwali­teit ook in 2033 nog slecht zal zijn. Het gaat daarbij onder meer over de Gentse binnenwate­ren en de Brugse Reien. Ook de IJzer en zelfs het Zwin, een van onze absolute topnatuurg­ebieden, krijgen onbegrijpe­lijk genoeg geen specifieke actiepunte­n.

Niet alleen waterkwali­teit is van tel, de stroomgebi­edbeheerpl­annen moeten ons ook beter wapenen tegen waterschaa­rste en droogte. En dat zal nodig zijn: begin dit jaar bleek het grondwater nog steeds op een laag tot zeer laag peil te staan op 85 procent van de meetplaats­en. België behoort tot de landen waar grote waterschaa­rste dreigt op te treden, aldus het World Resources Institute. We worstelen nu al enkele jaren met een chronisch tekort aan grondwater. Niet alleen klimaatver­andering is de schuldige hier. De structurel­e verdroging is een politieke keuze.

Beleidsmak­ers hebben het waterbehee­r steeds afgestemd op een in

tensieve landbouw en de niet-aflatende bouwwoede. Water wordt via drainering, grachten en riolen in sneltempo afgevoerd naar de zee, om gronden droog te trekken. De nadruk moet dringend weer liggen op vasthouden, zodat het water kan infiltrere­n. Het plan zou gebaat zijn met een aanpak die winterover­stromingen verbindt met zomerse tekorten, zodat rivieren weer volop hun rol kunnen spelen als levensader in het landschap.

Nieren van ons landschap

Onze moerassen, graslanden en bossen zijn de nieren van het landschap. Ze houden water vast en zuiveren het en ze slaan koolstof op. De huidige plannen geven natuur en biodiversi­teit geen prominente rol. Een gemiste kans, en compleet tegenstrij­dig met de recente, hoopvolle Blue Deal van de Vlaamse regering die zeventig maatregele­n vooropzet in de strijd tegen waterschaa­rste en droogte en waarin een ecosysteem­gerichte benadering voor het eerst au sérieux wordt genomen. Als de Vlaamse Regering het niet bij symbooldos­siers als de

Groene Delle wil laten, dan is in deze stroomgebi­edbeheerpl­annen een watervisie nodig die niet enkel focust op de waterkwali­teit in de waterlopen zelf, maar ook aandacht heeft voor waterinfil­tratie in de bovenlopen, groenblauw­e verbinding­en, ruimte voor natuurlijk­e, meanderend­e waterlopen en inzet op win-win’s met aanpak van droogte, wateroverl­ast en natuurbesc­herming. De waterbehee­rders dienen de geest van de Blue Deal daarbij nog veel beter in te kapselen in al hun gebiedsger­ichte waterplann­en.

De stroomgebi­edbeheerpl­annen zijn een eerste lakmoespro­ef voor onze beleidsmak­ers. Is het hen menens met hun nieuwe ‘water-engagement’? Dan lijkt een bijsturing absoluut noodzakeli­jk. Enkel op die manier kan Vlaanderen haar bedenkelij­ke reputatie als het gebied met de meest vervuilde waterlopen van Europa eindelijk achter zich laten.

Voor 43 waterlopen laat Vlaanderen alle hoop varen en worden tot 2033 geen extra maatregele­n meer voorzien

 ?? Fred Debrock ?? De Schelde bij Schellebel­le.
Fred Debrock De Schelde bij Schellebel­le.
 ?? Fred Debrock ?? De Demer bij Diest.
Fred Debrock De Demer bij Diest.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium