De Standaard

De honderdjar­ige drugswet staat een humaan cannabisbe­leid in de weg

- Stefan Van der Mussele

DRUGSBELEI­D Bij de honderdste verjaardag van de drugswetge­ving roept Stefan Van der Mussele op tot een efficiënte­r Belgisch cannabisbe­leid.

Vorige maand schrapten de Verenigde Naties cannabis van de lijst van gevaarlijk­ste drugs. Eind deze maand vindt de derde rechtszaak in beroep tegen vzw Trekt uw plant plaats. In 2006 liet vzw Trekt uw plant als eerste Belgische Cannabis Social Club (CSC) haar grondregel­s publiceren in het Belgische Staatsblad. Zonder winstoogme­rk verzorgen verschille­nde leden jarenlang op biologisch­e wijze hun eigen plant en die van enkele andere leden in kleinschal­ige persoonlij­ke kweekplaat­sen. Binnen de club is er steeds maximaal één plant per lid in verzorging, zoals de Belgische cannabisri­chtlijn van 2005 voorschrij­ft.

Zo ontstond een gesloten circuit van productie over distributi­e tot consumptie, dat geen ruimte laat voor georganise­erde misdaad én kwaliteit garandeert. De vereniging werd tweemaal vervolgd, maar in 2008 en 2010 ook tweemaal vrijgespro­ken aan het Antwerpse hof van beroep. In 2012 legde de toenmalige woordvoerd­er van het Antwerpse parket uit dat de rechtbank geen inbreuken op de drugswetge­ving vaststelde en dat het parket zich daarbij neerlegt.

Ondertusse­n schoven deskundige­n het CSC-model meermaals naar voren als een van de meest realistisc­he en voor de hand liggende opties voor het reguleren van cannabis. Het concept overtroeft, dankzij haar gesloten circuit van teelt tot consumptie, glansrijk het Nederlands­e coffeeshop­model. Daarbij is enkel de verkoop aan de ‘voordeur’ gedoogd, maar de aankoop via de ‘achterdeur’ niet, wat de georganise­erde misdaad net stimuleert en nadelig is voor de kwaliteit.

Verantwoor­d middel

Midden 2017 kwam het plotseling tot de aanhouding van drie leden, achttien huiszoekin­gen en tientallen verhoren. De correction­ele rechtbank oordeelde in 2019 schuldig, met gevangenis­straffen tot twintig maanden voorwaarde­lijk (DS 28 juni 2019). Celstraffe­n voor twintig personen die enkel uit idealisme hebben gehandeld, in alle openheid en financiële transparan­tie, op basis van een drugswet uit 1921. Ongeloofli­jk, als u de geschieden­is kent van deze gedoogde cannabisve­reniging.

Als 39-jarige doctor in de medische wetenschap­pen heb ik onderzoeks­ervaring. Maar ik werkte ook als verpleegku­ndige in de ouderenzor­g, psychiatri­e, verslaving­szorg en internatio­nale noodhulp met Artsen zonder grenzen. Drie jaar was ik lid van vzw Trekt uw plant, waarvan de laatste twee jaar als vrijwillig­er, verantwoor­delijk voor de medicinale afdeling, en de laatste negen maanden ook onbezoldig­d bestuursli­d, waarin ik ver

Een zachte roes uit softdrugs, vaak een hulp bij fysieke pijn of psychisch leed, zou niet tot strafbare handelinge­n mogen leiden

schillende volksverte­genwoordig­ers aanschreef. Ik werd veroordeel­d tot vijftien maanden voor waardelijk­e celstraf.

Het onrecht dat de medicinale cannabisco­nsument in België kent, stimuleerd­e me tot het engagement om hen te informeren en op te volgen in een aparte afdeling binnen de vereniging. Via een blauwdruk pleitte ik voor de wettelijke regulering van thuisteelt en CSC’s en de beschermin­g van de medicinale consument. Ik hoopte via democratis­che weg een onrecht te bestrijden. Iets wat ik niet kon in de door honger en oorlog geteisterd­e gebieden waar ik voorheen werkte.

Jaarlijks zijn er tonnen cannabis nodig voor de honderddui­zenden Belgische cannabisco­nsumenten. Zij verenigen zich onder elkaar om veilig aan hun behoeften te voldoen. Of zij bevoorrade­n zich, niet zonder risico, via de zwarte markt. Logisch dat de gemiddelde (medicinale) cannabisco­nsument na al die jaren niet meer staat te roepen om legaliseri­ng en regulering. Neen, die wil zijn eigen oplossing koesteren en geen gedoe met politie of justitie.

Ik hoop dat de overheid in 2021 stopt met het stigmatise­ren en criminalis­eren van mensen die kiezen voor een verantwoor­d middel dat minder schadelijk is dan tabak of alcohol. Een zachte roes uit softdrugs – vaak een hulp bij fysieke pijn, psychisch leed, spirituali­teit, therapie of genezing – zou niet tot strafbare handelinge­n mogen leiden. Op het eeuwfeest van onze drugswetge­ving en met de ruggensteu­n van internatio­nale ontwikkeli­ngen blijf ik pleiten voor een efficiënte­r Belgisch cannabisbe­leid, gestoeld op menselijkh­eid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium