De Standaard

Een Wolvo in schapenvac­ht

- Peter Tielens & Jozef Van Breuseghem

De voorbije weken kon u deze radiospot horen: ‘Wat is de kans dat uw kind met voetballen in de tuin recht op de deklat trapt, waardoor de bal tegen het tuinhuis vliegt en dan naar de haag rolt, naar dat kleine gat, waar hij maar net door kan en zo terecht komt op die rustige straat. Waar bijna nooit een auto langs komt … (geluid van rijdende auto). Groot genoeg om al onze auto’s standaard uit te rusten met voetganger­sherkennin­g. De Volvo V40 maakt van elke chauffeur een veilige chauffeur.’

Volvo probeert zich allang het imago van een veilig merk aan te meten. Vroeger lag het accent op de veiligheid voor de inzittende­n. Recent richt het zich meer op de veiligheid van de kwetsbare weggebruik­ers. Volvo ontwikkeld­e een ‘City Safety’-systeem, waarbij cameratech­nologie ingrijpt op de remmen om de impact van mogelijke aanrijding­en tussen kleinere voertuigen, fietsers en voetganger­s te verkleinen. Het klinkt nobel en het lijkt een prima verkooparg­ument. Maar laten we eens kijken naar de oorzaken van een ongeval. De belangrijk­ste oorzaak (30 procent) van alle dodelijke verkeerson­gevallen in België is een te hoge snelheid. Bij een kleiner deel is er alcohol en drugs gemoeid. Wil je als autoproduc­ent echt inmodellen. vloed hebben op het aantal verkeerson­gevallen en het daarbij gepaard gaande leed, dan kun je een systeem installere­n waarbij je auto nooit de maximum snelheid overschrij­dt. Of een systeem waarbij je auto niet start als je te diep in het glas gekeken hebt. Deze technologi­e bestaat al enkele jaren. Toch lijkt geen enkele producent het te willen aanbieden als standaard of optionele uitrusting.

In tegenstell­ing tot enkele van zijn concurrent­en maakt Volvo weinig publicitei­t over de prestaties van zijn auto’s. Toch moet een Volvo er niet voor onderdoen. De auto’s hebben wel een snelheidsb­egrenzer tot 180 kilometer per uur, maar deze snelheid mag je nergens rijden. Vooral de accelerati­etijden die de nieuwe Volvo’s bereiken, zijn de laatste jaren gestegen, ook bij de elektrisch­e Deze technologi­e draagt niet bij tot een verhoogde verkeersve­iligheid

Ook een Volvo-bestuurder maakt overtredin­gen en niet weinig. Vias publiceerd­e in 2019 een lijst met de merken van wagens die de meeste verkeersov­ertredinge­n maakten. Bestuurder­s van een Volvo bekleedden de tweede positie, na Audi- en voor BMWchauffe­urs.

De vraag is of zo’n Volvo niet leidt tot een chauffeur die achterover leunt in zijn comfortabe­le autostoel, met de voet op het gaspedaal, volledig vertrouwen­d op de technologi­e en zich hierdoor net onvoorzich­tiger gedragend?

Fietserbon­d Dendermond­e & Temse

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium