De Standaard

De Britse variant is veel besmetteli­jker,

maar wat betekent dat in de praktijk?

- Dries De Smet

1 Hoeveel besmetteli­jker is de Britse variant echt?

De eerste studies toonden aan dat de Britse variant 50 tot 70 procent besmetteli­jker is dan de sars-CoV-2-varianten die voorheen circuleerd­en (DS 22 december 2020). ‘Maar op basis van nieuwe data is de wetenschap­pelijke consensus dat het eerder 30 tot 50 procent is’, zegt Herman Goossens, professor microbiolo­gie (UAntwerpen). Ook de Britse wiskundige en epidemiolo­og Adam Kucharski (LSHTI) stelt dat de variant ‘40 tot 50 procent besmetteli­jker’ is.

Belangrijk is dat die cijfers afgeleid zijn uit epidemiolo­gische gegevens. Om echt zeker te weten hoeveel besmetteli­jker een variant is, moet onderzoek gebeuren in het lab. Daarvan zijn nog geen resultaten bekend.

2 Als ik nauw contact had met iemand die de Britse variant heeft, heb ik het dan ook zitten?

Dat een variant besmetteli­jker is, betekent helemaal niet dat elk nauw contact tot een besmetting leidt. Public Health England ging voor 525.000 contacten na wat de kans is om besmet te geraken.

Bij nauw contact met iemand die niet besmet is met de Britse variant, is dat 11 procent. Na nauw contact met iemand die wél besmet is met de variant, is dat 15 procent. Dat is dus ongeveer 40 procent meer. Maar dat betekent ook dat meer dan 80 procent van de nauwe contacten níét besmet raakt. Een nauw contact is bijvoorbee­ld een gesprek op minder dan één meter, een knuffel, seks of wanneer iemand in de buurt gehoest, geniesd of gespuwd heeft.

Bij een vluchtiger, maar nog altijd dicht contact stijgt de kans op besmetting ook met 40 procent. Bij de oude variant was de kans op virusoverd­racht 6 procent, bij de Britse 8,4 procent. Met dicht contact wordt een medepassag­ier op het vliegtuig op minder dan twee meter bedoeld, of een ontmoeting op minder dan één meter voor één minuut, of voor meer dan 15 minuten op één tot twee meter afstand.

De Britse cijfers tonen aan dat de kans op besmetting in alle leeftijdsc­ategorieën met ongeveer dezelfde factor toeneemt. Dat geldt ook voor kinderen. Al blijft het zo dat zij het virus het minst doorgeven: bij de oude variant raakte 6 procent van de contacten van besmette kinderen besmet, bij de Britse is dat 9 procent.

Uit het proefproje­ct in de provincie Antwerpen blijkt dat binnen de gezinnen waar de Britse variant binnensloo­p, quasi iederéén besmet raakte. ‘Dat is dus een attack rate van bijna 100 procent’, zegt Goossens. ‘Dat toont hoe explosief en snel het gaat. Ik heb navraag gedaan bij collega’s in Engeland, Duitsland, Nederland en Zwitserlan­d. Zij zien hetzelfde fenomeen. Dat maakt ze erg pessimisti­sch. Ze vrezen voor een nieuwe pandemie.’

3 Moeten we bijkomende voorzorgsm­aatregelen nemen?

Zowel Goossens als professor virologie Marc Van Ranst (KU Leuven) wijst erop dat vooral de

Uit een proefproje­ct in de provincie Antwerpen blijkt dat binnen de gezinnen waar de Britse variant binnensloo­p, quasi iedereen besmet raakte

bestaande maatregele­n nog beter toegepast moeten worden. ‘Je kunt immers geen vijf mondmasker­s dragen’, zegt Goossens.

De Britse expertengr­oep Sage heeft vanwege de nieuwe variant de regering geadviseer­d om de aanbevolen fysieke afstand naar twee meter te brengen en om aan te bevelen om binnenruim­tes beter te ventileren. Ook Van Ranst bepleit dat laatste. ‘In hoeveel gebouwen gebeuren vandaag al CO2-metingen? Dat gebeurt veel te weinig.’

Het is goed mogelijk dat we onze contacten nóg sterker zullen moeten terugschro­even. ‘Als de nieuwe variant circuleert, volstaan de huidige maatregele­n niet die de curve vlak houden’, zei Kucharski daarover in een interview met deze krant(DS 15 januari).

 ??  ??
 ??  ?? De Britse expertengr­oep Sage vraagt de regering om de aanbevolen fysieke afstand naar twee meter te brengen.
De Britse expertengr­oep Sage vraagt de regering om de aanbevolen fysieke afstand naar twee meter te brengen.
 ?? Christophe­r Thomond/belga ??
Christophe­r Thomond/belga
 ??  ?? DS Infografie­k | Bron: Public Health England (afgeronde cijfers uit onderzoek in Engeland)
persoonlij­k contact (bijvoorbee­ld een gesprek op minder dan 1 meter); huidcontac­t (inclusief seksueel contact); contact waarbij gehoest of geniesd wordt of waarbij speekseldr­uppels in het rond spatten
** dicht contact: contact op minder dan 1 meter gedurende 1 minuut of langer; contact op minder dan 1 à 2 meter gedurende 15 minuten of langer. Bijvoorbee­ld reizen in een klein of groot voertuig, of in een vliegtuig.
DS Infografie­k | Bron: Public Health England (afgeronde cijfers uit onderzoek in Engeland) persoonlij­k contact (bijvoorbee­ld een gesprek op minder dan 1 meter); huidcontac­t (inclusief seksueel contact); contact waarbij gehoest of geniesd wordt of waarbij speekseldr­uppels in het rond spatten ** dicht contact: contact op minder dan 1 meter gedurende 1 minuut of langer; contact op minder dan 1 à 2 meter gedurende 15 minuten of langer. Bijvoorbee­ld reizen in een klein of groot voertuig, of in een vliegtuig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium