De Standaard

Waarom Aleksej Navalni naar Moskou terugkeert

In de Moskouse luchthaven waar de Russische oppositiel­eider Aleksej Navalni normaal zou landen, stonden honderden aanhangers te wachten. Zijn vlucht werd omgeleid naar een andere luchthaven, waar de politie hem bij de douane opwachtte.

- Eva Cukier © ©

De aankomstha­l van luchthaven Vnoekovo is groot, maar niet berekend op mensenmass­a’s die een volksvijan­d komen begroeten. Honderden Russen, jong en oud, komen Aleksej Navalni verwelkome­n. Ruim vier maanden geleden werd de oppositiep­oliticus in Siberië vergiftigd. Maar de politie is ook niet gek, en dus mogen vandaag alleen personen met een vliegticke­t door de poortjes. Alle anderen worden resoluut tegengehou­den. ‘Geen toegang zonder boardingpa­ss. U kunt aankomende passagiers buiten begroeten’, gromt een van hen. Maar buiten is het donker en twintig graden onder nul en dus hokken Navalni’s aanhangers samen in de nauwe ruimte tussen de glazen schuifdeur­en en de toegangspo­ortjes – ondanks de coronamaat­regelen en een haastig ingesteld verbod op ‘massabijee­nkomsten’ en journalist­en met camera’s.

In de menigte turen Darja (21), Aleksej (15) en Artjom (21) over hun mondkapjes ingespanne­n naar hun telefoon. Het trio probeert last minute nog een ticket te kopen om de terminal binnen te komen. ‘Hij heeft die afschuweli­jke vergiftigi­ng overleefd en nu willen we hem steunen’, zegt Aleksej met glinsteren­de ogen. Ook bij hen was de verbazing groot toen ze lazen over Navalni’s Russische terugkeer. ‘Dat hij zo snel terugkomt, is ongelofeli­jk. We wisten meteen dat we moesten komen, we hoefden het onderling niet eens af te spreken.’

Wanneer blijkt dat Navalni en zijn echtgenote Joelia echt in de Boeing van Aeroflot-lowcoster Pobeda zitten (Pobeda betekent ‘overwinnin­g’), stijgt de spanning. De oppositiel­eider keert dus terug naar het hol van de leeuw, dat hij in augustus in een kunstmatig­e coma moest verlaten. Kermend was hij in elkaar gezakt tijdens een vlucht vanuit de Siberische stad Tomsk. ‘Je voelt geen pijn, maar je weet dat je gaat sterven’, beschreef hij dat moment later in Der Spiegel. Slechts dankzij een noodlandin­g, een dosis atropine en een met internatio­nale hulp afgedwonge­n vertrek naar Berlijn, wist de 44-jarige politicus de moordaansl­ag te overleven.

Tijdens zijn maandenlan­ge revalidati­e zat hij niet stil. Samen met onderzoeks­collectief Bellingcat wist hij de daders te achterhale­n. Het bleek de Russische geheime dienst FSB die het zenuwgif novitsjok in Navalni’s onderbroek had gestopt, zo bekende een nietsvermo­edende FSB-agent in een ontluister­end telefoontj­e. Het Kremlin ontkent, maar weinigen die dat geloven.

Zwendel en smaad

Afgelopen woensdag liet de onverschro­kken politicus plotseling weten genoeg te hebben van zijn Duitse ballingsch­ap. ‘Rusland is mijn land, Moskou mijn stad, en ik heb heimwee. Zondag kom ik naar huis. Verwelkom mij’, schreef hij op Instagram.

Die aankondigi­ng veroorzaak­te bij de Russische autoriteit­en paniek. De afgelopen maanden hadden ze net alles uit de kast getrokken om ‘de patiënt’ – Poetin en de zijnen weigeren zijn naam uit te spreken – uit Rusland weg te houden. Eind december werd Navalni op een opsporings­lijst gezet en dreigde het centrale gevangenis­wezen FSIN met 3,5 jaar celstraf. Dit vanwege ‘schending van de meldplicht’ van de voorwaarde­lijke straf die hij in 2013 had opgelegd gekregen in de ‘Yves Rocher-strafzaak’ rond vermeende fraude. Volgens de FSIN zou Navalni zijn vergiftigi­ng ‘misbruiken’ om zijn straf te ontwijken. Daarnaast zijn zaken wegens zwendel en smaad opgetuigd.

Waarom dan tóch terugkeren en misschien wel jaren cel riskeren? ‘Het is óf emigratie en volledige politieke marginalis­ering, een daadwerkel­ijke transforma­tie tot dissident, óf het risico lopen gevangenge­zet te worden terwijl hij zijn politieke activiteit­en in Rusland voortzet’, vatte politicolo­og Konstantin Kalatsjov het samen in dagblad Nezavisima­ja Gazeta. Met zijn komst schopt Navalni Poetins plannen in de war, en toont hij Russen moed en zelfopoffe­ring. In een peiling van oktober zegt 20 procent van de Russen hem te steunen (tegen 9 procent vorig jaar).

Dreigende sfeer

Terwijl het toestel van Navalni zich richting Moskou beweegt, wordt de sfeer in en rond de aankomstha­l dreigend. Er wordt gegild en ‘schande, schande’ gescandeer­d, wanneer oproeragen­ten de menigte naar buiten vegen. Politiehon­den blaffen. Vijf agenten werken een man aan armen en benen een lift in. Voor de deur filmen journalist­en de hardhandig­e arrestatie van een meisje, haar haren slepen over de besneeuwde tegels. In totaal werden 53 mensen gearrestee­rd.

De zestigjari­ge Ivan, die zijn achternaam liever niet in een krant ziet, bekijkt het tafereel hoofdschud­dend. Zijn vlucht is vertraagd. Alle opwinding vindt hij nergens goed voor. ‘Ik ben niet voor Poetin, maar ook niet voor Navalni. Een corruptiej­ager? Hier in Rusland wordt de corruptie al sinds Peter de Grote bestreden, maar zonder resultaat. Hem zal het ook niet lukken’.

Tegen halfacht toont website Flighttrac­ker dat de Boeing zijn koers heeft gewijzigd. De autoriteit­en halen hun laatste troef van stal: een omleiding naar een ander vliegveld, een mogelijkhe­id waar al dagen over wordt gespeculee­rd. Nieuwe bestemming: luchthaven Sjeremetje­vo in het noorden van de stad. Daar aangekomen wordt Navalni meteen na de paspoortco­ntrole in de boeien geslagen. Zijn aanhang reageert gelaten.

48 uur mag Navalni volgens zijn advocaten worden vastgehoud­en, daarna kunnen eventueel dertig dagen voorarrest volgen. Of langer, als het de autoriteit­en belieft. Slechts één ding is zeker: Navalni is terug, de strijd met Poetin is heropend.

Met zijn terugkomst naar het hol van de leeuw toont Navalni de Russen moed en zelfopoffe­ring. ‘Rusland is mijn land, Moskou mijn stad, en ik heb heimwee’

 ??  ??
 ?? Kirill Kudryavtse­v/afp ?? Aleksej Navalni – ‘de patiënt’, zoals Poetin en de zijnen hem noemen – werd bij aankomst op de Moskouse luchthaven Sjeremetje­vo meteen in de boeien geslagen.
Kirill Kudryavtse­v/afp Aleksej Navalni – ‘de patiënt’, zoals Poetin en de zijnen hem noemen – werd bij aankomst op de Moskouse luchthaven Sjeremetje­vo meteen in de boeien geslagen.
 ?? Rtr ?? Aleksej Navalni en zijn vrouw Joelia bij aankomst van hun vlucht in Moskou.
Rtr Aleksej Navalni en zijn vrouw Joelia bij aankomst van hun vlucht in Moskou.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium