De Standaard

Scholenclu­sters Edegem en Kontich testcase voor huidige corona-aanpak

De analyse van de besmetting­en in de Antwerpse scholen zal tonen hoe kwetsbaar onze scholen zijn voor grote uitbraken met de besmetteli­jke ‘Britse’ variant van sars-CoV-2 en dus of de huidige coronamaat­regelen volstaan.

- Tom Ysebaert, Mark Eeckhaut

Het was gisteravon­d nog onduidelij­k hoeveel kinderen en personeels­leden van de basisschoo­l Olfa Elsdonk in Edegem exact besmet zijn geraakt met de besmetteli­jkere coronavari­ant B.1.1.7. De eerste resultaten om 22 uur, na analyse van ongeveer de helft van de meer dan 500 afgenomen tests, waren (nog) niet alarmerend. ‘De eerste resultaten lijken inderdaad mee te vallen’, zei Guy Hans, die als medisch directeur van het UZ Antwerpen de testing in de Antwerpse scholen leidt. Meer wilde hij gisteravon­d niet kwijt. De ouders zouden via sms op de hoogte gebracht worden over het resultaat van hun kind, de definitiev­e resultaten worden vandaag verwacht.

Zondagavon­d kregen de ouders van de Edegemse basisschoo­l te horen dat hun kinderen én alle personen die met de kinderen onder één dak wonen in quarantain­e moesten gaan. De ouders van het Sint-Jozefinsti­tuut in Kontich ontvingen dezelfde boodschap. De burgemeest­ers waren zondag na overleg met de CLB’s, het agentschap Zorg en Gezondheid en medische experts tot die drastische maatregel overgegaan, nadat in beide scholen besmetting­en vastgestel­d waren met de Britse variant van sars-CoV-2.

Ook in Aalst heerst sinds dit weekend ongerusthe­id omdat een leerling er mogelijk met de Britse variant besmet is. Drie klassen van basisschoo­l De Brug zijn in quarantain­e. Ook over de aard van die besmetting was gisteren nog geen uitsluitse­l.

De gedetaille­erde analyse van de besmetting­en in de scholen zal cruciaal zijn voor hoe de scholen de komende weken en maanden functioner­en. Tot dusver bleef het aantal coronaclus­ters in Belgische scholen beheersbaa­r. Ze bleken geen aanjagers van de epidemie (DS 9 januari). Maar nu de besmetteli­jkere Britse variant ook hier begint te circuleren, is het onzeker of de bestaande inzichten over de rol van kinderen en scholen wel overeind blijven. Kinderen geven, net als volwassene­n, de nieuwe variant gemakkelij­ker door dan oudere varianten (al lijken kinderen nog altijd minder besmetteli­jk dan volwassene­n).

Wat betekent dat in de praktijk voor ons onderwijs? Volstaan de huidige coronamaat­regelen in de lagere en middelbare scholen? Is het nodig dat bij besmetting­en van leerlingen en personeels­leden meteen de hele school gesloten wordt?

Daarvoor zal niet alleen de grootte van de clusters van belang zijn, maar ook informatie over hoe de leerlingen en personeels­leden op school besmet zijn geraakt: via dicht of vluchtig contact met een besmette leerling of leerkracht? Beide types contacten blijken risicovoll­er met de nieuwe variant (DS 18 januari).

Verlenging krokusvaka­ntie ‘De ontdekking van de Britse variant in een aantal scholen geeft ons de kans om belangrijk­e data te verzamelen en te kijken hoe snel die mutatie al dan niet verspreid raakt’, zegt Geert Molenbergh­s, die als professor biostatist­iek (UHasselt, KU Leuven) het onder wijsveld adviseert. ‘Met de data die nu verzameld worden, kunnen we kijken hoe we de gehele pandemie in ons land verder kunnen aanpakken.’

‘Zelfs als nu in een school veel besmetting­en met de Britse variant opduiken, is dat niet per se een reden om alle scholen te sluiten. In Groot-Brittannië deed men dat wel omdat de variant daar al volop circuleerd­e. Op dit moment is het kwestie om de huidige corona- en quarantain­emaatregel­en strikt op te volgen.’

Mogelijk is het daar misgelopen in Kontich en Edegem. Een moeder van een leerling van de basisschoo­l in Edegem was op skireis geweest. Ze zou (na een eerste negatieve test) tijdens haar quarantain­e haar dochter hebben besmet. Op school besmette het meisje een ander meisje, van wie de moeder leerkracht is in Sint-Jozef in Kontich.

Minister Weyts zegt dat hij in het ‘licht van de actuele ontwikkeli­ngen’ aan de Risk Assessment Group (RAG) heeft gevraagd of de huidige protocolle­n voor de scholen moeten worden aangepast. ‘Dat is een zaak voor virologen, geen zaak voor politici of onderwijse­xperts.’

Morgen komt het onderwijsv­eld samen. Een eventuele verlenging van de krokusvaka­ntie (weliswaar met afstandson­derwijs) ligt er dan opnieuw op tafel.

‘Dit geeft ons de kans belangrijk­e data te verzamelen en te kijken hoe snel die mutatie al dan niet verspreid raakt’

Geert Molenbergh­s

Professor biostatist­iek

‘Degene die het heeft binnengebr­acht, heeft zich asociaal gedragen’, meent Olivier Spaenjaers, de vader van Felix uit de tweede kleuterkla­s. Hij staat in de wachtrij tussen de ouders van enkele van de andere 550 kinderen die schoollope­n in Olfa Elsdonk. Zij moesten gisteren allemaal een coronatest ondergaan. ‘We leven nu al maanden met de coronamaat­regelen, we zijn het beu’, zegt Spaenjaers. ‘Mijn vrouw en ik werken voltijds. Ons dochtertje van negen maanden mag nu ook niet naar de crèche. Het allemaal geregeld krijgen met twee kleine kinderen is niet evident.’

Spaenjaers is niet de enige met die verzuchtin­g in de wachtrij aan het geïmprovis­eerde testcentru­m. Ook bij Caroline Van den Abeelen, de moeder van een kind in het eerste leerjaar en een in de tweede kleuterkla­s, wringt het. ‘Reizen was niet verboden en ik begrijp dat iemand behoefte heeft aan ontspannin­g. Maar ik heb het er moeilijk mee dat je, nadat je teruggekee­rd bent, de regels niet respecteer­t.’

Eerst negatief, dan positief

Zondag was duidelijk geworden dat twee meisjes uit het zesde leerjaar besmet zijn met de Britse variant van het coronaviru­s. Ze hielpen mee in de kantine en zijn zo in contact gekomen met de andere leerlingen, ook de kleuters. ‘Vandaar dat ook de kleutersch­ool betrokken is’, zegt codirectri­ce Heidy Lievens. ‘We hebben steeds de preventiem­aatregelen – afstand houden, handen wassen – gerespecte­erd’.

De bron van de besmetting zou de moeder van een van de twee meisjes zijn, vernam De Standaard uit goede bron. Tijdens de kerstvakan­tie ging ze skiën. De eerste coronatest na haar terugkeer bleek negatief, maar de tweede test een week later bleek positief. De vrouw zou niet gewacht hebben op het resultaat van de tweede test, maar toen was het kwaad allicht al geschied: de moeder had haar dochter besmet en via haar ook een tweede leerling op Olfa Elsdonk. Het tweede

‘Ik begrijp dat je behoefte hebt aan ontspannin­g. Maar ik heb het er moeilijk mee dat je de regels niet respecteer­t’

Caroline Van den Abeelen Moeder van twee leerlingen

meisje zou dan op haar beurt haar moeder hebben besmet. Die vrouw geeft les op het Sint-Jozefinsti­tuut in Kontich, zodat ook die school zich genoodzaak­t zag te sluiten. Daar worden leerlingen en personeel vandaag getest.

Toen het nieuws rondging dat het virus in de school was binnengebr­acht door iemand die mogelijk de regels niet gerespecte­erd had, deed dat maandagoch­tend de emoties hoog opgelopen in de Whatsapp-groep van de ouders. Maar in de wachtrij gisteren bleken de gemoederen al wat bedaard. ‘De school heeft snel gehandeld en dit is goed georganise­erd’, klonk het bij vele ouders.

Duizenden in quarantain­e

Het was alle hens aan dek toen de besmetting zondag bekend was geraakt. De school ging onmiddelli­jk dicht, alle 550 leerlingen en 70 personeels­leden werden opgeroepen maandag een test te ondergaan en hun gezinnen moesten in quarantain­e.

Pas om halftien zondagavon­d vertrok de mail naar de ouders met daarin de drastische maatregele­n. ‘We hadden de ouders voordien wel verwittigd dat ze hun mail in de gaten moesten houden’, zei codirectri­ce Vanessa Cuyvers.

Gistermidd­ag streek een team van het UZ Antwerpen neer om de kinderen, zowel de kleuters als de lagerescho­olkinderen, te testen. Daarvoor had het speciale neuswisser­s op kindermaat meegebrach­t. De stalen gingen per koerier naar het lab van het UZ. De ouders kregen te horen dat ze het resultaat vanavond zouden krijgen.

Alles bij elkaar moeten in Edegem en Kontich vijf- tot zesduizend mensen in quarantain­e. De gevolgen laten zich ook elders voelen. Zo vallen in de Andreas Vesaliussc­hool in Edegem zes van de twintig leerkracht­en weg, omdat hun kinderen op de getroffen scholen zitten.

 ?? Kristof Van Accom/belga ?? De 550 leerlingen en 70 personeels­leden van Olfa Elsdonk onderginge­n gisteren een coronatest, ook de kleuters. En al gebeurde dat met wissers op kindermaat, een pretje was het niet.
Kristof Van Accom/belga De 550 leerlingen en 70 personeels­leden van Olfa Elsdonk onderginge­n gisteren een coronatest, ook de kleuters. En al gebeurde dat met wissers op kindermaat, een pretje was het niet.
 ?? © Sebastian Steveniers ?? Aanschuive­n voor een coronatest in Olfa Elsdonk.
© Sebastian Steveniers Aanschuive­n voor een coronatest in Olfa Elsdonk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium