De Standaard

Geen behoefte aan steekvlamb­esluiten

-

Even struikelde­n de excellenti­es van CD&V over elkaar heen om hun (voormalige) partijgeno­ot Carl Decaluwé tot de orde te roepen. Die besliste als provincieg­ouverneur plots om alle buitenscho­olse activiteit­en voor kinderen onder de 12 jaar te verbieden. Wie de illusie koesterde dat een gouverneur een partijonaf­hankelijke ambtenaar is, weet voortaan beter. Maar deze bedenking verzinkt in het niets bij de ernst van deze pandemie.

Een steekvlamb­esluit kunnen we missen als kiespijn. Het slaat het draagvlak onder het coronabele­id weg en herleidt de bevolking tot een meegaande kudde zonder bewustzijn. In die zin past het in het rijtje van een regering die de maatregele­n verlengt zonder ze te communicer­en of van de partij van de premier die een iets te dynamische nieuwjaars­receptie in elkaar draait. Ongetwijfe­ld vinden politici dit unfair. Maar het is nu eenmaal zo.

Het rijk der vrijheid mag dan beloofd zijn, steeds duiken er obstakels op waardoor de verlossing opschuift in de tijd. Zijn het geen haperende vaccinleve­ringen, dan komen de aarzelende vaccinatie­s zelf in beeld. Sinds enkele dagen mengt de Britse variant van het coronaviru­s zich in de debatten. De hoge besmetteli­jkheid blaast de hoop op een snelle versoepeli­ng weg.

Het voedt een begrijpeli­jke nervositei­t. Mensen worden getrakteer­d op een stoet aan terecht bezorgde virologen van wie enkelen zich als lobbyisten voor deze of gene maatregel engageren. Sommige voorstelle­n, zoals het verplicht in hotels onderbreng­en van besmette personen, gaan compleet uit de bocht. Het passeert kritiekloo­s. Dit zet overheden onder druk om te handelen, liever gisteren dan morgen. Oppositiep­artijen eisen een snelle communicat­ie van de ministers, terwijl de situatie doorlopend wijzigt.

Over de timing van het Overlegcom­ité kan worden gediscussi­eerd. Maar de noodzaak om de casuïstiek te overstijge­n blijft groot. Bijkomende maatregele­n – in verband met het reizen, de scholen, de buitenscho­olse activiteit­en – kunnen gerechtvaa­rdigd zijn. Ze moeten evenwel de vrucht worden van diepgaand overleg, met een wetenschap­pelijke input. Alleen op deze manier wordt er met kennis van zaken beslist. Zo’n aanpak vertaalt zich in een overtuigen­de communicat­ie.

Kreten leiden tot een kakofonie. Ze zetten een motor op achterdoch­t en verslappen de bereidheid om het stringente beleid na te leven. Tel daarbij een nuchtere vaststelli­ng. De regering kan beslissen wat ze wil. Maar als bijvoorbee­ld reizigers zich te goed voelen om in quarantain­e te gaan, dan blijft het dweilen met de kraan open.

Steeds duiken er obstakels op waardoor de verlossing opschuift in de tijd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium