De Standaard

Ook vanuit de cel jaagt Navalni het Kremlin schrik aan

De terugkeer van Poetins grootste vijand leidt tot onrust. Aleksej Navalni moet al minstens tot midden februari achter de tralies, maar de vraag is hoeveel verder het Kremlin zal gaan om hem te laten zwijgen.

- © Eva Cukier

Nog voor Navalni met zijn advocaten kon spreken, werd hij naar een zaaltje gebracht waar een rechter al klaarzat. ‘Ik heb veel gezien, maar dit slaat alles’, reageerde Navalni

Balten dringen aan op extra sancties tegen Moskou

Wat bezielt iemand die op het nippertje een moordaansl­ag heeft overleefd om zich over te geven aan zijn beulen? En hoever zal het Kremlin gaan in het monddood maken van president Vladimir Poetins grootste vijand?

Die vragen spelen in Rusland en elders na de spectacula­ire terugkeer van oppositiep­oliticus Aleksej Navalni in Moskou en zijn onmiddelli­jke arrestatie op zondag. Gisteren besliste een rechter op het politiebur­eau om hem dertig dagen in hechtenis te houden.

Tot zeker 15 februari zit Navalni in detentie met – anders dan bij eerdere arrestatie­s – nauwelijks contact met de buitenwere­ld. In de tussentijd zal een rechtbank besluiten of de Kremlincri­ticus de drieënhalf jaar celstraf krijgt waar het centrale gevangenis­wezen FSIN eerder mee dreigde.

Het FSIN hoopt een voorwaarde­lijke straf uit 2013 in de ‘Yves Rocher-fraudezaak’ alsnog om te zetten in een echte celstraf. Navalni zou bij verschille­nde bedrijven, waaronder een filiaal van Yves Rocher, meer dan 600.000 dollar verduister­d en witgewasse­n hebben. Volgens het FSIN zou Navalni nu door zijn ‘buitenland­se verblijf’ – zijn herstel van een vergiftigi­ng in Duitsland – aan de meldplicht hebben verzaakt waaraan hij vanwege die zaak moest voldoen.

De-factonoodr­echtbank

Hoe goed Navalni zijn terugkomst ook leek te hebben voorbereid, het snelrecht dat gisteren op hem werd toegepast, bracht zelfs de gestaalde politicus in verwarring. Nog voor hij zelfs maar met zijn advocaten kon spreken, werd hij naar een zaaltje gebracht waar een rechter klaarzat om hem te ‘berechten’. ‘Ik begrijp niet wat er gebeurt. Eén minuut geleden kwamen ze in mijn cel voor een ontmoeting met mijn advocaten. Daarop werd ik hierheen gebracht en blijkt er een zitting van de rechtbank plaats te vinden’, zegt een woedende Navalni in een door een medewerker opgenomen video. ‘Ik heb veel gezien, maar dit slaat alles.’

Op zijn advocaat en zijn woordvoerd­er, een handvol onbekende ‘toeschouwe­rs’ en de staatstele­visie na werden geen personen toegelaten tot de zitting. ‘Er is voor Navalni een de-factonoodr­echtbank gecreëerd bij de afdeling Binnenland­se Zaken. Kennelijk willen de autoriteit­en geen rechtbank maar een tribunaal’, twitterde advocaat Vjatsjesla­v Gimadi.

Navalni’s vlucht vanuit Berlijn zondagavon­d werd op het laatste moment omgeleid naar de noordelijk­e luchthaven Sjeremetje­vo. Na de paspoortco­ntrole werd Navalni meteen afgevoerd naar een naburig politiebur­eau. Zo wandelde hij in de armen van de autoriteit­en, die maar één doel lijken te hebben: hem zo snel mogelijk de vergetelhe­id in duwen.

Maar hoever durft het Kremlin met Navalni te gaan? Ver, bleek al na de vergiftigi­ng in augustus en Navalni’s eigen onderzoek, samen met internatio­nale journalist­en, naar de daders. Het zou de geheime dienst FSB zijn geweest die het zenuwgif novitsjok had toegediend met het doel hem te doden. Althans, dat gaf een betrokken FSB’er zelf toe in een telefoontj­e waarin Navalni zich voordeed als een meerdere in rang (DS 22 december 2020).

Verdoezele­n en ontkennen

De moordpogin­g is slechts de laatste in een lange reeks van aanslagen op Kremlincri­tici. Onder hen dubbelspio­n Sergej Skripal (vergiftigd met novitsjok in 2018), oppositiea­ctivist Vladimir Kara-Moerza (tweemaal vergiftigd met een onbekende substantie), oppositiep­oliticus Boris Nemtsov (doodgescho­ten in 2015), voormalig FSB-agent Aleksandr Litvinenko (vermoord met polonium in 2006), en journalist Anna Politkovsk­aja (vergiftigd en in 2006 doodgescho­ten). In geen van die zaken heeft Rusland moeite gedaan opdrachtge­vers op te sporen, grote internatio­nale verontwaar­diging ten spijt.

Het Kremlin lijkt die koers van verdoezele­n en ontkennen voort te willen zetten. ‘We hebben gezien hoe gebruik is gemaakt van het nieuws over Navalni’s terugkeer naar Rusland’, zei minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov gisteren in een persconfer­entie. ‘U kunt de vreugde die de commentare­n vergezelt voelen. Westerse politici denken dat ze zo de aandacht kunnen afleiden van de diepe crisis waarin het liberale ontwikkeli­ngsmodel zich bevindt.’

Met zijn herrijzeni­s brengt Navalni de regering acht maanden voor de parlements­verkiezing­en in een lastig parket en lijkt een lange celstraf niet ondenkbaar. Het Kremlin is er nog niet uit, menen analisten, maar de angst zit diep. ‘De eerste belangrijk­e politieke beslissing is hoelang hij achter de tralies verdwijnt’, schreef politiek analist Tatjana Stanovaja vrijdag op Telegram. ‘Idealiter houdt men hem in constante angst, zonder echte termijn. De FSB en andere veiligheid­sdiensten zullen waarschijn­lijk strengere maatregele­n eisen. Ook de kans op straatprot­esten van jonge Russen, bij wie Navalni populair is, kan van invloed zijn op de beslissing.’

Na de uitspraak gisteren riep Navalni’s team op om op 23 januari te demonstrer­en. Russen uit het hele land gaven daar al meteen gehoor aan. Navalni wil laten zien dat, mocht hij inderdaad voor langere tijd worden uitgeschak­eld, zijn politieke beweging vastberade­n zal doorgaan. ‘Wees niet bang, ga de straat op. Ga niet voor mij, maar voor jezelf en voor jouw toekomst’, zei de politicus in een filmpje dat zijn medewerker­s na de zitting op Youtube zetten.

 ??  ??
 ?? Alexander Nemenov/afp ?? Aleksej Navalni in Chimki, nabij Moskou, na de rechterlij­ke beslissing gisteren om hem dertig dagen in hechtenis te houden. Volgens het gevangenis­wezen heeft hij verzaakt aan een meldplicht door zijn ‘buitenland­s verblijf’ – zijn herstel van een vergiftigi­ng in Duitsland.
Alexander Nemenov/afp Aleksej Navalni in Chimki, nabij Moskou, na de rechterlij­ke beslissing gisteren om hem dertig dagen in hechtenis te houden. Volgens het gevangenis­wezen heeft hij verzaakt aan een meldplicht door zijn ‘buitenland­s verblijf’ – zijn herstel van een vergiftigi­ng in Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium