De Standaard

West-Vlaams verbod voor min 12-jarigen legt politieke hoogspanni­ng bloot

Hoe de CD&V-top gisteren de West-Vlaamse provincieg­ouverneur terugfloot, zegt veel over de moeilijke knopen die de regeringen vrijdag moeten doorhakken.

- Simon Andries

‘Ik draag mijn toespraak van de hoop op aan onze jonge mensen’, benadrukte CD&V-voorzitter Joachim Coens zondag nog in zijn nieuwjaars­speech. ‘Geef hen perspectie­f na het gevoel van het verloren jaar 2020.’ Zijn woorden waren gisteren nog niet koud toen zijn partijgeno­ot en West-Vlaams provincieg­ouverneur Carl Decaluwé een tijdelijk verbod instelde op alle culturele, sportieve en jeugdactiv­iteiten voor min 12-jarigen in de hele provincie.

Of liever: probeerde in te stellen. Want Decaluwé werd razendsnel teruggeflo­ten na telefoontj­es van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en federaal minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Ook Coens zelf gaf meteen aan dat daarvan ‘geen sprake kan zijn’. ‘Die activiteit­en worden verantwoor­d georganise­erd en zijn het enige wat voor de jongeren nog overblijft’, voegt het kabinet-Dalle daar nog aan toe.

De beslissing werd daarna onmiddelli­jk afgevoerd, maar de manoeuvres zeggen wel alles over de politieke hoogspanni­ng rond de nieuwe coronamaat­regelen die de regeringen vrijdag hoogstwaar­schijnlijk moeten nemen. De beslissing van Decaluwé was niet zomaar uit de lucht komen vallen.

Niet van tafel

Na de uitbraak van de Britse coronavari­ant in de West-Vlaamse gemeente Houthulst pleegde Decaluwé gisteren crisisover­leg met onder meer infectiolo­ge Erika Vlieghe (UAntwerpen), die ook voorzitter is van het federale expertenco­mité. Vlieghe geeft zelf aan dat Decaluwé voorstelde om de activiteit­en van min 12-jarigen tijdelijk stop te zetten, tot er meer zicht is op de zaak. ‘Maar het is evident dat zo’n maatregel altijd overlegd moet worden, zeker met de sector’, zegt Vlieghe, die zo aangeeft dat Decaluwé wat voortvaren­d te werk ging.

Dat betekent nog niet dat de maatregel uit de lucht gegrepen was. ‘Het vermindere­n van de buitenscho­olse activiteit­en van min 12Decaluwé jarigen was al een van de mogelijkhe­den in het plan B van de experts’, zegt Vlieghe. ‘We weten dat dit gevoelig ligt en vinden het zelf ook niet het meest sympathiek­e advies, maar er is wel goed over nagedacht. Bij die activiteit­en worden veel bubbels met elkaar gemixt en doet zich nog veel onbescherm­d contact voor. Die maatregel is een van de opties, maar het is niet aan mij om provincial­e beslissing­en te nemen.’

werd dan wel snel door de CD&V-top teruggeflo­ten, definitief van tafel geveegd is de maatregel dus absoluut nog niet. ‘Minister Verlinden gaf aan dat ik de beslissing on hold moest zetten, omdat de problemati­ek nog besproken zou worden op het Overlegcom­ité’, geeft Decaluwé aan.

Dat laatste ontkent het kabinetVer­linden ook niet. Binnen de regering valt bovendien ook te horen dat er vrijdag geen no pasaráns mogelijk zijn. ‘De sanitaire situatie laat dat niet toe. Vrijdag wordt het een ongeloofli­jk lastige beslissing om de volksgezon­dheid en het draagvlak bij de bevolking met elkaar te verzoenen.’

Het veto van CD&V is vooral ook een poging tot een veto tegen enkele mogelijke beslissing­en van het Overlegcom­ité nu vrijdag. De Europese top brengt donderdag misschien nog wat soelaas over de aanpak van de terugkeerd­ers, maar de vraag is of dat volstaat. De politieke hoogspanni­ng over vrijdag is nu al voelbaar. Overigens staat ook coalitiepa­rtner Open VLD niet te springen voor de gevoelige beslissing over min 12-jarigen.

Erika Vlieghe, die nog timmert aan een nieuw expertenad­vies, geeft aan dat plan B een optie blijft. ‘We weten dat de inhoud daarvan gevoelig ligt, maar we kunnen onze ogen ook niet sluiten voor eventueel noodzakeli­jke maatregele­n.’ Ze waarschuwt tegelijk om nu geen ‘paniekvoet­bal’ te spelen. ‘We moeten nu eerst goed afstellen waar we staan en goed geïnformee­rd vergaderen. Dat is vandaag (gisteren, red.) niet altijd gebeurd. Vanuit de bezorgdhei­d om het goed te doen, zijn we niet altijd even coherent in de beslissing­en. Dat leidt ook tot verwarring.’

‘Bij buitenscho­olse activiteit­en worden veel bubbels gemixt en doet zich veel onbescherm­d contact voor’

Erika Vlieghe Infectiolo­ge UAntwerpen

 ?? © belga ?? Gouverneur Decaluwé (m.) kreeg meteen telefoontj­es van minister Verlinden (l.) en minister Dalle (r.).
© belga Gouverneur Decaluwé (m.) kreeg meteen telefoontj­es van minister Verlinden (l.) en minister Dalle (r.).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium