De Standaard

Zal het profession­ele mondmasker ons beter beschermen?

- © Filip Tielens Simon Andries, Maxie Eckert

MONDMASKER­S Moeten we FFP2mondma­skers breder inzetten? ‘Zeker voor risicogroe­pen kan het zinvol zijn’, zegt Erika Vlieghe.

Sinds gisteren is het dragen van een zogeheten FFP2-maskers verplicht op het openbaar vervoer en in de winkels in de Duitse deelstaat Beieren. In Zwitserlan­d en Oostenrijk overweegt de regering om de bevolking FFP2-maskers te laten dragen. En ook in België begint die discussie wat te leven, door de bezorgdhei­d over de nieuwe varianten.

Op dit moment worden de FFP2-maskers nog amper gedragen door het grote publiek. Volgens de richtlijne­n volstaat een stoffen mondmasker of een chirurgisc­h mondmasker. Die dienen vooral om anderen niet te besmetten en beschermen maar in mindere mate de drager zelf (DS 4 juli 2020). De gespeciali­seerde en nauw aansluiten­de FFP-maskers zijn in principe voorbehoud­en voor de medische sector.

De Duitse experts zijn nog verdeeld over de overstap naar FFP2masker­s en andere deelstaten zijn tot dusver niet geneigd om het Beierse voorbeeld te volgen. In ons land benadrukt Erika Vlieghe, de voorzitste­r van het expertenco­mité, dat het ‘eerst en vooral belangrijk is om erop toe te zien dat mensen de mondmasker­s ook daadwerkel­ijk opzetten waar nodig, zoals op de werkplek.’

Tekort vermijden

Vlieghe benadrukt dat het wetenschap­pelijke debat over het grootschal­ige gebruik van de FFP2-maskers gevoerd moet worden, maar waarschuwt ook voor ‘simplisme’. ‘Zeker voor mensen die tot een risicogroe­p behoren, kan het dragen van een FFP2-masker zinvol zijn. Maar we willen niet in de situatie komen waarbij er niet voldoende FFP2-maskers zijn voor de zorg. Mensen in de zorg weten ook wat het is om een hele dag met een FFP2-masker rond te lopen. Dat spant heel hard. Het risico bestaat dat mensen het niet goed zullen dragen.’

Ook Herman Goossens, professor microbiolo­gie aan het UZ Antwerpen, noemt het een ‘lastige kwestie’. ‘Op dit moment ben ik geen voorstande­r om over te stappen naar FFP2-maskers voor het grote publiek. We mogen er niet van uitgaan dat we met die maskers voor de brede bevolking het reproducti­egetal onder controle krijgen als dat door de nieuwe variant stijgt. FFP2-maskers zullen iéts doen, maar zijn geen wondermidd­el en de andere maatregele­n zullen sowieso nodig blijven. Bovendien dreigt er dan misschien een tekort te ontstaan.’ Het hergebruik van een FFP2-masker is overigens ook een complexe zaak.

 ?? Getty images ?? FFP2-masker.
Getty images FFP2-masker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium