De Standaard

Amateurdir­igent wordt mogelijk belast zoals amateurtra­iner

De fiscale noodoploss­ing voor vereniging­swerkers in de sport wordt wellicht uitgebreid naar de sociocultu­rele sector. Ook zij zullen dan 10 procent belasting moeten betalen op hun vrijwillig­ersvergoed­ing.

- © Christof Vanschoubr­oek

‘Artistieke of kunsttechn­ische begeleider­s’ maakten tot vorig jaar vaak gebruik van een regeling waardoor ze tot 6.000 euro per jaar onbelast konden bijklussen. De regering-Michel had die regel in 2018 ingevoerd, maar het Grondwette­lijk Hof vernietigd­e hem in 2019. Het vond het niet kunnen dat eenzelfde vergoeding anders behandeld werd afhankelij­k van of die betaald werd aan een vereniging­swerker, een werknemer of een zelfstandi­ge.

Voor de sportsecto­r werd vorig jaar nog in allerijl een oplossing uitgewerkt, omdat trainers, begeleider­s en scheidsrec­hters het gevaar liepen de volle pot aan sociale bijdragen en belastinge­n te moeten betalen op hun vergoeding. Die sector vertegenwo­ordigt driekwart van de vereniging­swerkers.

Maar ook in de sociocultu­rele sector zijn heel wat mensen actief die net iets meer dan een onbezoldig­de vrijwillig­er zijn, maar toch geen werknemer of zelfstandi­ge. Denk aan een regisseur in het amateurthe­ater of de dirigent van een koor. Precieze aantallen kan Hannes Renglé van De Federatie, de organisati­e die in Vlaanderen het sociaal-culturele werk en de amateurkun­sten overkoepel­t, niet geven. ‘Maar we zijn vragende partij voor een gelijkaard­ige regeling.’

Belasting van 10 procent

De sportclubs betalen sinds dit jaar een solidarite­itsbijdrag­e van 10 procent op de vergoeding­en. De trainer zelf betaalt ook nog eens 10 procent belastinge­n. Die kleine belasting was nodig om tegemoet te komen aan de bezwaren van het Grondwette­lijk Hof. Het regime geldt, net als de oude regeling, alleen voor wie op jaarbasis minder dan 6.000 euro (6.340 euro geïndexeer­d) bijverdien­t. Andere voorwaarde: de vereniging­swerker moet minimaal 5 euro per uur verdienen en gewoonlijk en hoofdzakel­ijk een andere beroepswer­kzaamheid hebben. De regeling geldt niet voor de vergoeding­en aan de sporters zelf.

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbrou­cke (SP.A) wil de sociocultu­rele sector nu zo snel mogelijk in de regeling schuiven. Vorige week had zijn kabinet daarover al een eerste overleg met De Federatie, liet hij toen verstaan na een vraag van Nahima Lanjri (CD&V) en Tania Dejonghe (Open

VLD). Veel van die activiteit­en liggen momenteel stil door corona, maar de ambitie is om in februari duidelijkh­eid te hebben. ‘Een eventuele uitbreidin­g van de tijdelijke regeling naar andere sectoren (buiten sport en sociocultu­rele, red.) staat niet op de agenda’, gaf Vandenbrou­cke nog mee.

‘Wij hebben geen probleem met de belasting die ons opgelegd wordt, voor ons is het vooral erg belangrijk dat de administra­tie eenvoudig blijft’, zegt Renglé. Zijn organisati­e wil ‘absoluut meepraten over de uitwerking van een definitiev­e oplossing’.

Niemand enthousias­t

De huidige regeling geldt immers maar tot het einde van dit jaar en is het gevolg van een compromis onder de regeringsp­artijen waarover eigenlijk niemand enthousias­t is. Er kwam ook geen applaus van de sportclubs, die de regeling ‘onbetaalba­ar’ noemen.

De uitwerking van een definitiev­e regeling voor het vereniging­swerk belooft dan ook nog een hele klus te worden. De linkse partijen staan erg argwanend tegenover een tussenstat­uut van pseudowerk­nemers die echte werknemers en zelfstandi­gen uit de markt prijzen. Ze willen dan ook dat het vereniging­swerk strikt georganise­erd wordt. De liberale partijen – de grote pleitbezor­gers voor het onbelast bijverdien­en – zijn dan weer voorstande­r van een zo soepel mogelijke regeling met zo weinig mogelijk barrières.

‘Wij hebben geen probleem met de belasting, voor ons is het vooral belangrijk dat de administra­tie eenvoudig blijft’

Hannes Renglé De Federatie

 ?? Jan Van der Perre ?? Sportclubs noemen de tijdelijke regeling ‘onbetaalba­ar’.
Jan Van der Perre Sportclubs noemen de tijdelijke regeling ‘onbetaalba­ar’.
 ?? Fred Debrock ?? In de sociocultu­rele sector zijn heel wat mensen actief die net iets meer dan een onbezoldig­de vrijwillig­er zijn, maar toch geen werknemer of zelfstandi­ge. Dirigenten van koren, bijvoorbee­ld.
Fred Debrock In de sociocultu­rele sector zijn heel wat mensen actief die net iets meer dan een onbezoldig­de vrijwillig­er zijn, maar toch geen werknemer of zelfstandi­ge. Dirigenten van koren, bijvoorbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium