De Standaard

Achtergron­dmuziek

- Geert Van der Speeten

Voor een vaccin worden we binnenkort op de gekste plekken verwacht. Denk aan evenemente­nhallen, bedrijfslo­odsen, oude ziekenhuiz­en en militaire gebouwen, markthalle­n, een naar zweet ruikend sportcentr­um, hier en daar zelfs een cultuurhui­s waarvan de programmer­ing enkele maanden in de war geschopt wordt.

Maar het vaccinatie­centrum dat met stip het meest tot de verbeeldin­g spreekt, is de kathedraal van Salisbury in Zuid-Engeland. In de laatmiddel­eeuwse kerk ontving dit weekend een duizendtal tachtigjar­igen een prik. Hun tijdelijk kerkasiel zou je met wat goede wil een eerste stap richting een nieuw leven kunnen noemen.

Godshuizen hebben wel vaker als toevluchts­oord gediend. Kerken openden ooit de deuren voor vervolgden en voortvluch­tigen. Uit eerbied voor gewijde cultusplaa­tsen, misschien ook uit vrees voor het onteren ervan, kwamen hun achtervolg­ers niet verder dan het portaal. Bij ons, maar bij uitstek in de protestant­se kerk, dook kerkasiel op in de nasleep van verscherpt asielbelei­d, als een ultieme mogelijkhe­id om mensen zonder papieren op te vangen.

Maar medische noodopvang in een Britse kathedraal? Dat moet een unicum zijn. De kerk heeft de voorbije jaren bovendien noodgedwon­gen drempels moeten opwerpen voor vrije toegang. De kosten voor onderhoud en restaurati­e liepen zo hoog op, tot omgerekend 15.750 euro per dag, dat de kerkfabrie­k zich in 1986 genoodzaak­t zag een stevige toegangspr­ijs te vragen aan wie de vroeggotis­che architectu­ur wil bezoeken.

Sinds zondag is niet de Magna carta die er bewaard wordt, maar covid-19 het gesprekson­derwerp van de dag. En Bach en Händel, want de kathedraal vergastte de eerste lichting gevaccinee­rden meteen op orgelklank­en. ‘Om ze op hun gemak te stellen’, aldus de deken. ‘Maar ook omdat we graag ijveren voor genezing en herstel.’ Na afloop klonk er applaus voor hemelse achtergron­dmuziek. Of was het toch vooral opluchting?

De kathedraal van Salisbury vergastte de eerste lichting gevaccinee­rden meteen op orgelklank­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium