De Standaard

Brussels kunstencen­trum Bozar getroffen door dakbrand

BOZAR Iets na 16 uur gistermidd­ag brak in Bozar brand uit vlak onder het dak. Volgens Bozar ontstond het vuur in een koelgroep. Om 17.45 uur zei de brandweer dat het vuur zich niet meer uitbreidde.

- ©

‘Om 16.12 uur kregen we een oproep van Bozar’, zegt Walter Derieuw, woordvoerd­er van de Brusselse brandweer. ‘We zijn uitgerukt met drie autopompen en twee autoladder­s.’ Later werd dat nog uitgebreid naar vijf autopompen en drie autoladder­s.

De politie en de brandweer bakenden een perimeter af. Het verkeer werd afgesloten in de Koningsstr­aat, tussen het

Koningsple­in en de Wetstraat, en op het Paleizenpl­ein. In de wijk was er sterke rookontwik­keling.

Het gebouw werd meteen ontruimd. ‘Binnen het kwartier na het alarm was iedereen buiten’, aldus vijf werknemers die aan het Warandepar­k stonden. Bij het bezoek ter plaatse hoorden we dat er rekening gehouden werd met brand in een technische installati­e op het dak, maar dat bericht werd niet bevestigd. Nadien zei woordvoers­ter Leen Daems aan deze krant dat de brand wellicht afkomstig was van een koelgroep op het dak.

‘Het vuur situeerde zich net onder de dakbedekki­ng van zink en roofing,’ zegt Derieuw, ‘tussen het plafond en het dak. Dat maakte het moeilijk om te blussen. Normaliter breken we het dak open, maar dat hebben we nu niet gedaan om geen schade te veroorzake­n aan de inboedel. Het dakvolume beslaat toch wel enkele honderden vierkante meters.’

Omstreeks 17.45 uur was het vuur onder controle. ‘We hebben de zone afgebakend en het vuur neemt geen uitbreidin­g meer’, aldus Derieuw. Eén brandweerm­an raakte gewond. Volgens Bozar bevonden zich geen kunstwerke­n in de ruimtes onder de brand. Binnen is er geen vuur geweest, maar was er insijpelin­g van het bluswater. Het gebouw blijft gesloten tot en met 25 januari.

 ?? Belga ?? Bozar brandt.
Belga Bozar brandt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium