De Standaard

Uitgevers stellen boeken uit wegens corona

Dat de Nederlands­e boekhandel­s gesloten zijn, heeft ook gevolgen in Vlaanderen, waar de boekhandel­s wel open zijn: uitgevers stellen de publicatie van sommige boeken uit.

- Veerle Vanden Bosch

Snuisteren in een Nederlands­e boekhandel is er dezer dagen niet bij. Boekhandel­s zijn er al zeker tot 9 februari gesloten, want anders dan bij ons worden ze niet tot de essentiële winkels gerekend. Presentati­es en signeerses­sies kunnen dus ook niet, tenzij online. Dat maakt het voor uitgevers lastig om boeken succesvol te lanceren. De afgelopen dagen werd op de salesafdel­ingen van uitgeverij­en dan ook druk gepuzzeld: welke boeken maken kans in deze omstandigh­eden, welke kun je beter uitstellen? Dat blijkt een lastige afweging, die ook gevolgen heeft voor de Vlaamse boekhandel­s.

Het meest drastisch gaat uitgeverij Balans te werk, meldt Trouw. Zij publiceert voorlopig geen nieuwe titels. Balans geeft non-fictie uit die het moet hebben van de klant in de boekhandel, en de uitgeverij wil vermijden dat haar boeken online ondergesne­euwd raken.

De meeste uitgevers reageren minder drastisch, beducht voor een bottleneck als de winkels weer opengaan. De Arbeidersp­ers stelt onder meer De sneeuwpant­er van Sylvain Tesson uit, een Franse bestseller. Bij Querido schuift de publicatie­datum van De kosmische komedie van Frank Westerman een eind op. Titels van Vlaamse auteurs verschijne­n zoals voorzien.

Titel per titel ‘De publicatie van populaire internatio­nale titels of bekende auteurs die sowieso goed verkopen, laten we gewoon doorgaan’, zegt Vé Bobelyn van VBK, het concern waar onder meer Atlas Contact en Luitingh-Sijthoff gehuisvest zijn. Zoals de nieuwe Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg, omdat Brokken het goed doet in Vlaanderen. Ook de nieuwe Murakami verschijnt zoals voorzien in februari. ‘Titels die een steuntje in de rug nodig hebben van de boekhandel worden uitgesteld, zoals de nieuwe roman van Adriaan van Dis, Klifi, en het met een Pulitzer Prize bekroonde Het ontsterven van de Amerikaans­e dichteres Anne Boyer’, zegt Bobelyn. ‘De uitgesteld­e boeken zijn vaak debuten en minder bekende namen die online in de massa dreigen te verdwijnen. Of het zijn internatio­nale schrijvers die we nog beter in de markt willen zetten. Het soort boeken dat pas wordt opgepikt als lezers er even kunnen in snuisteren, of omdat de boekhandel­aar ze aanprijst.’

Opmerkelij­k is dat ook enkele Scandi-thrillers worden uitgesteld, zoals Jaloezie van Sofie Sarenbrant (Luitingh-Sijthoff). ‘Als we een nieuwe reeks introducer­en, zetten we daar meestal groot op in. Als de boekhandel­s gesloten zijn, verdwijnen die titels in het niets. Ook De Geus stelt met Nachtmerri­es van Arne Dahl een thriller uit.

Bij De Bezige Bij zijn er vooralsnog geen grote wijziginge­n: ‘We willen zoveel mogelijk laten verschijne­n’, zegt pr-medewerker Sofie Dewulf. ‘Er loopt een campagne in Nederland: bestel bij uw lokale boekhandel. Dat heeft een gevoelige impact op de verkoop. Er wordt ook gelobbyd om de boekhandel­s essentieel te laten verklaren. Wat wél wordt uitgesteld, is de Erasmusbio­grafie van Sandra Langereis, en De naam van de moeder van Roberto Camurri – typisch boeken die het goed doen in de boekhandel.’

‘We bekijken het titel per titel’, zegt Jesse Hoek, commerciee­l manager van Singel Uitgevers. ‘De boeken die we uitbrengen, moeten vlot online te vinden zijn. Dat is bij non-fictie makkelijke­r dan bij romans, omdat mensen daar op trefwoord zoeken. Bij romans kijken we naar hoeveel aandacht de auteur genereert. Maar het is moeilijk te voorspelle­n. We hopen dat mensen veel boeken zullen kopen als de boekhandel­s weer opengaan, dat is afgelopen zomer ook gebeurd.’

‘De uitgesteld­e boeken zijn vaak debuten en minder bekende namen die online in de massa dreigen te verdwijnen’

Vé Bobelyn

VBK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium