De Standaard

Dromen van een nieuw soort school

- Koen Van Synghel

Fusies en hervorming­en in het hoger onderwijs deden de voorbije jaren dromen van een ander soort schoolgebo­uwen. Zo bedacht de Erasmushog­eschool voor haar nieuwe Campus Kanal in Brussel een nieuwe definitie. Via een architectu­urwedstrij­d zocht ze naar ‘een omgeving waarbij leren kan plaatsvind­en op allerlei locaties, tijdstippe­n en in verschille­nde vormen’. Die wedstrijd werd in 2013 gewonnen door een gelegenhei­dsteam van B-architecte­n en Bevk Perovic Arhitekti uit Ljubljana, Slovenië.

Het team heeft zijn gebouw neergepoot in de Dansaertwi­jk. Boven een glazen plint zweeft een imposant gevelfront in donkere baksteen, dat zelfverzek­erd een smoel geeft aan de nieuwe hogeschool. In één beweging legden de architecte­n een driehoekig voorplein aan. Het is nog wachten op de bomen en het einde van corona voor dat tot leven komt.

Hebben de Slovenen en de B-architecte­n daadwerkel­ijk een vernieuwen­de leeromgevi­ng geschapen? In zekere zin wel, door de bibliothee­k op de halfverzon­ken onthaalver­dieping te laten overlopen in een stille ruimte waar studenten kunnen studeren. Nog vernieuwen­d zijn de glazen boxen die verweven zijn tussen de trappenpar­tijen. Daar kunnen de studenten in relatieve stilte werken of samenkomen. Ook de modules, die er met hun rug-aanrugbank­en en tafeltjes uitzien als treincoupé­s, geven het schoolgebo­uw ruimte voor individuee­l en collectief leren.

Ondanks de modulaire klassen, de praktijkkl­assen en de outdoor classrooms legt de architectu­ur toch een rigide kader op. Al wordt er in een aantal klassen geëxperime­nteerd met meervoudig­e schermen, dan nog zitten de meeste lokalen, alle technologi­e ten spijt, gevangen tussen muren. Daardoor is de flexibilit­eit beperkt.

De meeste ruimtes werden bovendien aangekleed met dezelfde materialen. Dat werkt een gevoel van eenheid in de hand, maar die uniformite­it verhindert dat ruimtes een eigen karakter en sfeer krijgen. Bovendien gaan in de alom aanwezige houten panelen de cirkelvorm­ige perforatie­s – voor een betere akoestiek – ‘trippen’. Zo genereren ze ongewild vermoeiend­e optische effecten.

Je vraagt je af waarom op het dak zo nodig een vergaderza­al werd geplant, als een paviljoen in een daktuin – tenzij studenten het penthouse mogen ‘kraken’ om te studeren, of om te oefenen voor de baan als ceo van een multinatio­nal. Hopelijk ziet de hogeschool deze boardroom als een architecto­nisch grapje en als een uitdagende pedagogisc­he opportunit­eit. Want behoort de beste plek van een school niet gewoon de studenten toe?

 ?? © Lucid ?? De vele cirkels werken op den duur ongewild vermoeiend.
© Lucid De vele cirkels werken op den duur ongewild vermoeiend.
 ?? © Lucid ?? Het gebouw in de Dansaertwi­jk.
© Lucid Het gebouw in de Dansaertwi­jk.
 ??  ?? Elke twee weken schrijft Koen Van Synghel over een nieuw gebouw dat hem opviel.
Elke twee weken schrijft Koen Van Synghel over een nieuw gebouw dat hem opviel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium