De Standaard

De vrouw die meer vrouwen aan de top wil, krijgt haar kans

De Nederlands­e PvdA heeft Lilianne Ploumen voorgedrag­en als opvolger van Lodewijk Asscher. De dochter van een melkboer uit Maastricht wordt de eerste vrouwelijk­e lijsttrekk­er van de sociaaldem­ocraten.

- Dominique Minten

Toen Lodewijk Asscher vorige week de handdoek in de ring gooide als lijsttrekk­er, zadelde hij zijn partij met een serieus probleem op. Met wie moesten de sociaaldem­ocraten nu naar de verkiezing­en van 17 maart trekken? Dat Asscher erg beschadigd was door de toeslagena­ffaire die vorige week tot de val van de regering leidde, beseften veel PvdA’ers. Toch werd zijn vertrek ook als een groot verlies gezien. De voorbije jaren was Asscher uitgegroei­d tot hét gezicht van de partij. Als fractielei­der in de Tweede Kamer was hij ook een van de gezichten van de oppositie geworden. Asscher werd alom gewaardeer­d als scherp debater.

Twee mannen konden niet

De partij had ook niet meteen een onbetwiste opvolger klaarzitte­n. Er is natuurlijk Frans Timmermans, die de partij deed scoren bij de Europese verkiezing­en van 2019. Maar populaire Frans is te belangrijk in Europa. Hij moet de levensbela­ngrijke Green Deal in goede banen leiden en liet dus meteen weten dat hij geen kandidaat was.

De bekendste PvdA’er is waarschijn­lijk Ahmed Aboutaleb, de gewaardeer­de burgemeest­er van Rotterdam. Maar ook voor hem kwam het lijsttrekk­erschap op een ongelegen moment. Hij herstelt van een ziekte en is pas begonnen aan een nieuwe termijn als burgemeest­er. Daarom leek de keuze tussen twee vrouwen te gaan: Khadija Arib en Lilianne Ploumen. Zij stonden al op de plaatsen twee en drie van de kieslijst. Het partijbest­uur heeft nu Ploumen voorgedrag­en als kandidaat-lijsttrekk­er. Ze was na het vertrek van Asscher al aangewezen als interim-fractielei­der. Zaterdag moet op een digitaal congres de kandidatuu­r bekrachtig­d worden, maar dat wordt slechts een formalitei­t.

Nummer drie kreeg dus de voorkeur op nummer twee. Bij de beslissing speelde mee dat Arib ook na de verkiezing­en graag

Kamervoorz­itter wil blijven. Maar Ploumen is waarschijn­lijk ook populairde­r binnen de partij en trekt ook meer stemmen dan Arib. Ploumen knokte zich vier jaar geleden de Tweede Kamer in met haar voorkeurst­emmen. Ze stond tiende op de lijst en de partij haalde in 2017 slechts negen zetels, een absoluut dieptepunt.

Ploumen heeft al door enkele politieke watertjes gezwommen. Tussen 2007 en 2012 was ze voorzitter van de partij. In Nederland is dat vooral een organisato­rische functie. De voorzitter bepaalt niet de politieke lijn, maar moet de partij doen draaien. Die periode leverde haar veel vrienden binnen de partij op.

Toen de VS de financieri­ng stopzetten van organisati­es die vrouwen helpen bij abortus, bracht Ploumen een coalitie op de been die maakte dat de internatio­nale geldkraan openbleef

Ze werd beloond met een ministersc­hap in het tweede kabinet van premier Mark Rutte. Ploumen kreeg de post van Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. Ze kon zich profileren met haar strijd tegen het anticoncep­tiebeleid van president Donald Trump. Toen die besliste dat de VS de financieri­ng stopzetten van organisati­es die vrouwen helpen bij abortus, bracht Ploumen een coalitie op de been die maakte dat de internatio­nale geldkraan niet dichtging. Ze stond mee aan de wieg van She Decides, een fonds dat geld inzamelt voor seksuele voorlichti­ng en veilige abortus in ontwikkeli­ngslanden. Het initiatief kreeg veel aandacht, ook bij internatio­nale sterren, en leverde ongeveer 180 miljoen euro op.

De deur naar de macht

Ploumen staat bekend als ambitieus. De deur naar de macht luidt de titel van het boek dat ze vorig jaar publiceerd­e. Daarin beschrijft ze hoe ze zich als dochter van een melkboer in Maastricht een weg baande in de nationale en internatio­nale politiek. Voor ze de politiek inging, werkte ze vooral voor ngo’s.

Dat haar partij eindelijk een vrouwelijk­e lijsttrekk­er krijgt, zal Ploumen veel plezier doen. Ze heeft altijd gezegd dat er te weinig vrouwen op cruciale politieke posten zitten. Nederland wacht nog altijd op zijn eerste vrouwelijk­e premier. Op partijnive­au is er ondertusse­n beterschap. Ook D66 (Sigrid Kaag) en de SP (Lillian Marijnisse­n) worden geleid door een vrouw. Ook de kleinere Partij voor de Dieren en 50PLUS trekken met een vrouw als boegbeeld naar de kiezer.

 ?? © belga ?? Met Ploumen haalt de nummer drie op de kieslijst het van de nummer twee, Khadija Arib.
© belga Met Ploumen haalt de nummer drie op de kieslijst het van de nummer twee, Khadija Arib.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium