De Standaard

Zuid-Korea wil de onaantastb­aren laten dokken

WELVAARTSS­TAAT De big tech moet meebetalen voor het herstel na de coronacris­is, vindt de Zuid-Koreaanse president Moon. Een taboe, maar de vergrijzin­g laat hem weinig keus.

- Giselle Nath

De Democratis­che Partij van president Moon Jae-in legt het ondenkbare op tafel. Ze wil de hoge winsten van Zuid-Koreaanse technologi­ebedrijven afromen ten voordele van de consument. In de praktijk zouden internetbe­drijven als Woowa, een online platform dat maaltijden levert, eerst doorgelich­t worden, net als Kakoa en Naver, twee apps voor online betalingen.

De coronacris­is heeft de werklooshe­id in Zuid-Korea naar het hoogste niveau in tien jaar geduwd. De regering wil daarom de hoge winsten en aandelenko­ersen van die digitale groeiers herverdele­n. Bijvoorbee­ld door bedrijven alle commissies te doen terugbetal­en die ze kleinere restaurant­s of klanten aanrekenen. ‘Dit gaat om solidarite­it en samenwerki­ng in een ongeziene crisis’, aldus Moons partij.

Dat is opmerkelij­k. Zuid-Korea is een voorbeeldl­and in de strijd tegen covid-19 – dat zelfs de beste leerling van de klas zijn maatschapp­ijmodel vertimmert om het puin te ruimen, geeft te denken. Ook staat Zuid-Korea bekend voor de nauwe netwerken tussen grote ondernemer­s en de politiek. De industriël­e families (chaebol) achter LG, Samsung of Hyundai kregen decenniala­ng alle troeven. De politiek schermde hen af met gunstige tarieven, ondersteun­de hun export, betaalde deels voor hun onderzoek en controleer­de de geldmarkte­n in hun voordeel. Dat vertaalde zich in de jaren 80 in groeicijfe­rs van gemiddeld 12 procent per jaar. De chaebol maakten zich zo goed als onaantastb­aar, zowel sociaal als politiek. Ook een nieuwe klasse van ondernemer­s werd slapend rijk via online diensten.

Maar binnen de Oeso hinkt Zuid-Korea achterop qua sociaal beleid. De rijkdom wordt er amper herverdeel­d. Alleen wie werkt, kan rekenen op een – klein – sociaal vangnet (DS 11 februari 2020). Volgens analist Park Sung-min zullen sommige Zuid-Koreanen het voorstel nog als negatief want ‘socialisti­sch’ ervaren. Moon hoopt zijn partij er een boost mee te geven in de lokale verkiezing­en. Ook in Europa

Hoewel corona de grote reden voor de omslag lijkt, is het eerder de aanleiding. De generatie goedkope arbeiders die Zuid-Korea rijk maakte, vergrijst. In 2020 was zeker 14,5 procent van de bevolking ouder dan 65. De geboorteci­jfers zijn erg laag. Om die ‘onproducti­eve’ burgers te ondersteun­en, is een uitgebreid­ere welvaartss­taat nodig. Een eenzijdige focus op het in gang houden van bedrijven volstaat niet meer, aldus sociologe Ito Peng.

Ook in Europa leeft het verlangen om internetbe­drijven faire belastinge­n te laten betalen. Maar in tegenstell­ing tot de EU blijft ZuidKorea niet hangen in netelige discussies over wetgeving. De ambtenarij rekent op de ‘vrijwillig­e medewerkin­g’ van de bedrijven. Maar of het befaamde conformism­e en collectivi­sme van ZuidoostAz­iatische samenlevin­gen ook nu overeind blijven, moet nog blijken.

‘Dit gaat om solidarite­it en samenwerki­ng in een ongeziene crisis’ Democratis­che Partij Korea

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium