De Standaard

Oliereus trekt groene kaart

- (bloomberg, kls)

ENERGIE Total trekt een groen kleedje aan: het investeert in groene energie en stapt uit lobbygroep­en.

Total, de Franse oliereus, zet sterk in op groene energie. Het bedrijf betaalt 2,5 miljard dollar voor een minderheid­sbelang in Adani Green Energy, ’s werelds grootste ontwikkela­ar van projecten rond zonne-energie.

Voor dat bedrag krijgt Total 20 procent van het bedrijf in handen, en trekt het het aandeel van zonne-energie in zijn portfolio op met 50 procent. Total kan zo een beroep doen op 2,35 gigawatt aan zonne-energie. Adani runt 54 projecten voor wind- en zonneenerg­ie in India, waaronder één van de grootste zonneparke­n ter wereld.

Total lijkt wel bezig aan een groene estafettel­oop. Afgelopen week nam het ook al Fonroche Biogaz over, een Franse producent van biogas. Ook richtte het in de VS een joint venture op met 174 Power Global, om in de VS twaalf grote zonneparke­n van in totaal 1,6 gigawatt te ontwikkele­n.

Total heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2025 zo’n 35 gigawatt uit hernieuwba­re energiebro­nnen te halen. Het zegt ‘een van de wereldleid­ers in hernieuwba­re energie’ te willen worden. Aan het eind van het decennium willen de Fransen in de top vijf staan. Daarmee wil het bedrijf tegemoetko­men aan de groeiende kritiek van investeerd­ers, overheden en consumente­n op zijn CO2-uitstoot. Tussen 2016 en 2020 investeerd­e Total al 8 miljard dollar in onder meer batterijon­twikkeling en in zonne- en windenergi­e.

Adani Green Energy is een dochterbed­rijf van Adani Group, een Indiase multinatio­nal die actief is in tal van sectoren, van energie en logistiek tot vastgoed, defensie en ruimtevaar­t. Het werd opgericht door Gautam Adani, de op een na rijkste man van India.

Total en Adani Group zijn geen onbekenden voor elkaar. In 2019 betaalde Total al eens 600 miljoen dollar voor een belang van 37,4 procent in de gas-dochter Adani Gas. In februari vorig richtten ze al samen een joint venture op waarin de activiteit­en rond zonne-energie van Adani in werden ondergebra­cht.

Lobbying

Vorige week nog maakte Total bekend dat het zich terugtrok uit het American Petrolium Institute (API), een Amerikaans­e lobbygroep voor de olie-industrie. Het bedrijf stelde dat het met de groep op enkele fundamente­le punten van mening verschilt. Zo steunt het API het terugdraai­en door de Amerikaans­e overheid van plannen die de methaanuit­stoot moeten beteugelen, is het tegenstand­er van subsidies voor elektrisch­e auto’s en heeft het ‘andere meningen’ omtrent CO2-uitstootre­chten. ‘We willen verzekeren dat de organisati­es waarvan we deel uitmaken posities en boodschapp­en hanteren die overeenste­mmen met de onze, wat betreft het gevecht tegen de klimaatver­andering’, zei ceo Patrick Pouyannée daarover.

Total is niet de enige oliereus die inzet op hernieuwba­re energie. Ook spelers als BP en Shell deden al zulke investerin­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium