De Standaard

China deed het nog beter dan verwacht

De Chinese economie groeide op het einde van 2020 sterker dan voor de coronacris­is. China is ook het enige grote land ter wereld dat bleef groeien.

- Stijn Decock

Het begin van 2020 leek absoluut niet het jaar van de Chinese economie te worden. Na een kwakkelend 2019 werd China als eerste geconfront­eerd met het coronaviru­s, hele streken en sectoren gingen in lockdown. De factuur was hoog: een krimp van het bbp met 6,8 procent in het eerste kwartaal. Maar op het moment dat de ellende zich over de rest van de wereld verspreidd­e, zette China al het herstel in. In het tweede kwartaal groeide de economie alweer met 3,2 procent. In het derde liep dat op tot 4,9 procent. Dat herstel viel in het laatste kwartaal helemaal niet stil, de economie presteerde zelfs beter dan verwacht. Analisten hadden een groei van 6 procent verwacht, China klokte af op 6,5 procent.

Het is een mix van factoren die maakt dat de groei sterk blijft. Vooral de industrie en het vastgoed draaien goed. In december steeg de industriël­e productie nog met 7,3 procent op jaarbasis. Vastgoedin­vesteringe­n trokken dankzij stimuli van de overheid in 2020 met 7 procent aan. De export nam ook snel toe. China was in de eerste fase van de pandemie de leverancie­r van allerlei ‘coronaprod­ucten’, zoals mondkapjes of elektronic­a voor het thuiswerke­n. In een tweede fase profiteerd­e de Chinese exportmach­ine van het massale onlineshop­pen. De zwakste schakel in het economisch­e herstel van het land was nog de Chinese consument. De binnenland­se consumptie – waar ook heel wat door de coronacris­is stilgelegd­e diensten bij horen – kromp in het hele jaar met 3,9 procent.

‘China zal in 2028 de VS inhalen als grootste economie van de wereld’

IMF

Omdat de Amerikaans­e economie in 2020 kromp en er ook in 2021 een lagere groei dan de Chinese voorspeld wordt, zal China volgens het IMF allicht al in 2028 de VS inhalen als grootste economie ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium