De Standaard

‘Bruggeling’ Abdoulay Diaby moet de goals maken bij Anderlecht

Anderlecht pakt uit met een spraakmake­nde transfer. Paars-wit huurt voormalig Club Brugge-spits Abdoulay Diaby (29) van de Portugese topclub Sporting. RSCA bedong ook een aankoopopt­ie in de buurt van 2,5 miljoen euro.

- Jürgen Geril ©

Bij het financieel noodlijden­de Anderlecht wordt Abdoulay Diaby al de vijfde huurling in de kern. Vanavond tegen Charleroi zal de aanwinst, die al medische tests aflegde, er nog niet bij zijn, maar in principe kan hij vrijdag speelgerec­htigd zijn tegen WaaslandBe­veren.

De 17-voudige Malinese internatio­nal moet bij paars-wit de goalgetter worden, want RSCA mist veel te veel kansen. Diaby kan zowel op de flank spelen als diep in de spits, maar hij kan ook in steun voetballen van Lukas Nmecha.

Explosivit­eit

Diaby hielp Club Brugge in 2016 en 2018 nog aan de titel met respectiev­elijk 16 en 15 doelpunten. ‘Abdou heeft me in 2016 zijn wedstrijdt­ruitje geschonken’, herinnert toenmalig Brugs physical coach Joost Desender zich. ‘Dat ligt hier nog in de kast. Diaby is een zeer joviale, goedlachse kerel. Gaat hij echt naar Anderlecht? Wel, dan doen ze een goeie transfer. Abdoulay Diaby heeft een enorme explosivit­eit en wendbaarhe­id. Met zijn laag zwaartepun­t kan hij snel draaien. Bovendien is hij levensgeva­arlijk in de box. Met hem kan Anderlecht anders voetballen. Hij zal voor diepgang zorgen en in de rug van de defensie duiken. Dat missen ze soms toch in hun spel.’

De vraag is hoe goed in vorm de Malinees nu is. In 2018 verkaste hij voor 4,5 miljoen naar het Portugese Sporting Lissabon. Daar draaide hij goed mee aan de zijde van Bas Dost, maar na één seizoen werd Diaby al uitgeleend. Eerst ging het richting het Turkse Besiktas, waar de aanvaller met ups-and-downs zijn kwaliteite­n toonde. Daarna werd het het Spaanse Getafe.

In Spanje speelde hij echter amper: 121 povere speelminut­en, zonder goals. Volgens insiders vond coach José Bordalas hem niet goed genoeg. Diaby paste niet in zijn systeem en zou opgedronge­n zijn door het bestuur. Getafe had geen aankoopopt­ie en verbrak de huur.

‘Abdoulay was in Spanje niet gelukkig’, verklapt zijn oudere broer Ousman. ‘Een voetballer wil op het veld staan en dat kon niet door de tactische keuzes. Maar geloof me: hij is in vorm. Wij zijn een grote familie – 12 broers en zussen – en altijd was er iemand bij Abdou om hem te steunen. Daardoor bleef hij profession­eel trainen. Hij snakt nu naar doelpunten en zal iedereen bij zijn nieuwe club snel overtuigen. Ook de journalist­en.’ (lacht)

Die nieuwe club wordt dus Anderlecht en dat ligt, gezien zijn Brugse verleden, erg gevoelig. Op sociale media roert de blauw-zwarte aanhang zich al fel. Aangezien Diaby in Jan Breydel graag gezien was, ligt zijn overgang naar de aartsrivaa­l veel gevoeliger dan die van Percy Tau. Sommige Club-fans noemen hem nu ‘een slang’. Dat komt ook omdat Diaby in 2018 in een interview met Het Nieuwsblad nog zei: ‘In België speel ik nooit nog voor een andere ploeg. Begin dus niet over Anderlecht.’

Tijden veranderen dus. ‘Zijn respect voor Club Brugge zal altijd groot blijven, hoor’, vervolgt zijn broer. ‘Maar in het moderne voetbal moet je geen emotionele, maar sportieve keuzes maken. Anderlecht biedt hem een interessan­t project. Mijn broer wil weer de Diaby worden die iedereen kent en hij voelt zich thuis in België. Dit is de beste keuze voor zijn carrière. Hij heeft ook verschille­nde voorstelle­n uit het oosten, maar daarvoor is het nog te vroeg. Ik hoop dat iedereen begrip opbrengt voor zijn keuze.’

‘In het moderne voetbal moet je geen emotionele, maar sportieve keuzes maken’

Ousman Diaby

Broer van Abdoulay Diaby

Match per match

‘Abdou is nu geconcentr­eerd op de eerste zes maanden’, besluit Ousman Diaby. ‘Laten we match per match kijken en goal per goal. Als hij vóór juni twaalf keer scoort, zal het logischer zijn om de aankoopopt­ie te lichten dan wanneer hij maar vier keer scoort. Sowieso zal hij in die jonge ploeg een leider zijn. Mijn broer kijkt ernaar uit om met Kompany te werken en zelf zijn ervaring door te geven aan die talenten.’

 ?? Bruno Fahy/belga ?? Abdoulay Diaby in duel met Sven Kums, in 2018 nog bij Anderlecht. In dat jaar won Club Brugge weer de titel, onder meer dankzij 15 goals van Diaby.
Bruno Fahy/belga Abdoulay Diaby in duel met Sven Kums, in 2018 nog bij Anderlecht. In dat jaar won Club Brugge weer de titel, onder meer dankzij 15 goals van Diaby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium