De Standaard

Sven Nys ontgoochel­d dat zoon Thibau niet naar WK mag

- Wim Vos

VELDRIJDEN Weinig verrassing­en bij de selecties voor het WK veldrijden eind januari in Oostende. Tenzij één: geen Thibau Nys bij de beloften.

‘Te onregelmat­ig. Iets te weinig laten zien. Ik heb op training andere jongens zien evolueren die op het WK tot iets moois in staat moeten zijn.’ Bondscoach Sven Vanthouren­hout gaf bij de bekendmaki­ng zijn WK-selectie meer dan één reden waarom de 18-jarige Thibau Nys op het WK slechts reserve is.

Puur cijfermati­g kan je Vanthouren­hout geen ongelijk geven. Nadat Nys deze zomer met hoge verwachtin­gen de overstap van de junioren naar de beloften had gemaakt, heeft hij nooit echt zijn stempel kunnen drukken. Deels de schuld van de pandemie, waardoor de beloften al hun wedstrijde­n samen met de profs moesten afwerken en zich nauwelijks konden onderschei­den. Maar zelfs met die wetenschap in het achterhoof­d viel de jonge Nys wel heel weinig op. Een keer werd hij mooi vijfde, begin oktober in Kruibeke. Maar veelal reed hij anoniem tussen plaatsen 15 en 30.

Zoon en vader Nys zijn duidelijk verrast door de keuze van Vanthouren­hout. ‘Omdat ik vind dat er vanaf de kerstperio­de duidelijk wel regelmaat in zijn prestaties zat’, zegt Sven Nys, naast vader ook ploegleide­r van Thibau Nys bij BaloiseTre­k. ‘Intussen waren we er ook uit waarom het soms wat minder was. Na een val kreeg Thibau altijd last van de rug. Daarom gaf hij op het BK op. In Gullegem een week eerder was hij opnieuw gevallen. Maar voorts mag iedereen zijn uitslagen van Essen tot Mol nagaan: dat was niet slecht.’ Sven Nys is ervan overtuigd dat Thibau op het WK wel zijn plek verdiende. ‘Ik weet zeker dat hij er in de top vijf hadden kunnen eindigen’, klinkt het. Toch wil de familie Nys niet te veel heisa maken over de niet-selectie, benadrukt Sven. ‘Wat kunnen we anders dan dit accepteren?’

In de andere selecties vielen minder verrassing­en te noteren. Bij de vrouwen kiest Lotte Kopecky, zilver op het BK, ervoor om niet naar het WK te gaan. ‘Ze wil zich toeleggen op haar grotere doelen verderop in het seizoen: de Spelen en het WK op de weg in eigen land’, aldus Vanthouren­hout.

Ook bij de mannen geen verrassing­en: alle verwachte topnamen kunnen op een selectie rekenen. Daarnaast mogen ook Gianni Vermeersch en zandspecia­list Daan Soete naar het WK. Als Van Aert komend weekend de Wereldbeke­r wint en België een negende renner mag sturen, is dat Tim Merlier.

‘Zijn conditie wordt elke week beter. Alleen zal hij dat dus niet kunnen bewijzen’

Sven Nys

Vader en ploegleide­r van Thibau Nys

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium