De Standaard

‘Vonnis ten voordele van snelle bestuurder zal niet als precedent dienen’

- Amaury Michaux ©

BRUSSEL Afgelopen weekend werd bekend dat een autobestuu­rder die met een snelheid van 64 kilometer per uur werd geflitst in de zone 30 in Schaarbeek gelijk heeft gekregen van de politierec­htbank.

Het ging om een vonnis van de Franstalig­e politierec­htbank in Brussel in oktober vorig jaar, enkele weken voor de invoering van de algemene zone 30 in Brussel. De rechter oordeelde dat de gemeente Schaarbeek haar zone 30 ingevoerd had op een foute manier, waarbij niet aangetoond werd dat de zone 30 nodig is om een concreet gevaar te vermijden.

Brussel Mobiliteit verduideli­jkt dat het hier gaat om een uitspraak die gericht is op de regelgevin­g die dateert van vorig jaar, toen 30 km/u een uitzonderi­ng was. Nu is de zone 30 de regel.

‘Het zal niet dienen als precedent nu we de wegcode hebben veranderd’, benadrukt minister Elke Van den Brandt (Groen).

‘Vanaf 1 januari beslist het gewest over de zone 30, en niet een bepaalde gemeente’, vult Jean-Marc Meilleur, procureur des Konings van het parket van Brussel aan. ‘De rechter oordeelde dat de gemeente toen niet kon opleggen dat er met de invoering van de zone 30 een gevaar werd vermeden. Door een algemene zone 30 via het gewest in te voeren, is dat element er nu dus niet.’

Voorts benadrukt Meilleur dat de automobili­st in kwestie niet is vrijgespro­ken, maar beboet is op basis van een zone 50-snelheidsb­eperking. ‘Als de zone 30 niet wettelijk was, dan had de bestuurder helemaal geen boete gehad. Dat was hier niet het geval. Hoogstwaar­schijnlijk zal dit vonnis dus niet als precedent dienen.’

 ?? Amg ?? Jean-Marc Meilleur.
Amg Jean-Marc Meilleur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium