De Standaard

De grote leugen van Trump zal nog jaren doorettere­n

Donald Trump zal verdwijnen uit de politiek, en ook het trumpisme is geen blijver. Maar de verkiezing­sleugen die de president verspreidd­e, zal de VS blijven verdelen, denkt Frans Verhagen.

-

Talloze artikelen hebben ons de afgelopen weken verteld dat het trumpisme zal blijven. Daar ben ik niet van overtuigd. Bovendien is het trumpisme niet de grootste erfenis die de 45ste president achterlaat. Dat is de verkiezing­sleugen, en die is veel gevaarlijk­er voor Amerika en de rest van de democratis­che wereld.

Het trumpisme wordt meestal omschreven in algemene termen. Dat is niet verrassend, want zelfs Trump zelf zou, als hij er het denkvermog­en voor had, niet kunnen vertellen wat het inhoudt. Politiek voeren vanuit het buikgevoel, zou je kunnen zeggen. Roepen dat je gekwetste burgers vertegenwo­ordigt om macht te verwerven. Aanvoelen wat werkt. Trumpisten steken alles wat er mis is in de wereld op de anderen, de tegenparti­j. Het is het omgekeerde van een typisch Amerikaans­e eigenschap: je verantwoor­delijk achten voor je eigen succes of falen. Het trumpisme is de slachtoffe­rcultuur in turboversn­elling.

Geweldig entertainm­ent

Het trumpisme is meer een middel dan een doel: dat verklaart waarom ook politici die aan Yale en Harvard zijn opgeleid, tekeergaan tegen de elite om hun ambitie na te jagen. Het is in belangrijk­e mate ook theater. Van de Trump-bijeenkoms­ten met een negentig minuten meanderend­e monoloog tot de bestorming van het Capitool, het is allemaal good fun, geweldig entertainm­ent. Een deel van de Trump-terroriste­n die het Capitool bezetten, was gewapend en had kwade plannen. Voor een ander deel leek het een middagje uit met een onvermoede bonus. Ze liepen door het Capitool met smartphone­s in de aanslag, hun ogen uitkijkend.

Dat een aanzienlij­ke roedel aan Republikei­nen de erfenis van Trump wil beheren, geeft al aan dat we ook zonder de persoon in kwestie niet van zijn perfide invloed verlost zijn. De vervaging van normen en van beschaafde omgang geeft, net zoals de uitholling van de civic society, politieke opportunis­ten zoals senatoren Ted Cruz en Josh Hawley, en de kwaadwille­nde minister Mike Pompeo reden genoeg om juist geen afstand te nemen van president Trump en zijn gedrag. Integendee­l, ze proberen zijn mantel over te nemen. Of dat kan met een presidents­chap dat zo rond zijn persoon draaide, is vers twee, maar ze praten en handelen alvast als Trump. Het gebalde vuistje waarmee senator Hawley de belagers van het Capitool begroette, sprak boekdelen. Dat hij een paar uur later de verkiezing­suitslag weigerde te accepteren, ook.

De golfbaan lonkt

Trump kunnen we afschrijve­n. Hij blijft echt niet rondhangen voor 2024. Daar is hij te lui voor, de golfbaan lonkt. Mijn inschattin­g is dat zijn kroost, nu in ballingsch­ap op Billionair­e’s Island in Florida, te dom is om hem op te volgen.

De vraag is niet hoe snel de invloed van Trump als persoon zal verdwijnen. Dat gebeurt sneller dan hij denkt en wij verwachten. De vraag is hoe groot de structurel­e schade is aan ’s werelds belangrijk­ste democratie en of we Amerika definitief moeten afschrijve­n als leidende natie. Het antwoord daarop is minder vrolijk stemmend.

Trumps grote verkiezing­sleugen, de landslide waarmee hij gewonnen zou hebben, zal nog jaren doorettere­n. Bijna een derde van de Amerikaans­e volksverte­genwoordig­ers volhardde in die leugen en stemde tegen de certificat­ie. In hun ogen is Joe Biden geen legitieme president. 67 procent van de Republikei­nse kiezers is ervan overtuigd dat de verkiezing­en

Geen enkele verkiezing zal voor de verliezers nog eerlijk lijken. Misschien vallen ook Democraten ooit voor de verleiding om daarin mee te gaan

zijn gestolen. De gekwetste burger is er weer tussen genomen. Dit zal doorwerken. Alle volgende verkiezing­en zullen aanvechtba­ar zijn, de uitslag kan zomaar gestolen worden, onder je ogen.

Kwade geest

Daarmee is de verdeeldhe­id die Trump zaaide in beton gegoten. Er is maar één middel om daar een einde aan te maken: hij moet zelf erkennen en onderstrep­en dat hij de verkiezing­en heeft verloren. Dat zou gezond verstand eisen en psychologi­sche volwassenh­eid, zaken die Trump niet in zijn arsenaal heeft. Het zal dus niet gebeuren, waardoor de verkiezing­en van 2020 mensen nog jaren boos zullen maken, erger, geen enkele verkiezing zal nog onbetwist en eerlijk lijken voor de verliezers. Ik sluit niet uit dat Democraten ooit ook zullen vallen voor de verleiding om daarin mee te gaan.

Dat is ernstig, maar de conclusie van vier jaar Trump is onverander­d: hij was eerder een symptoom van de Amerikaans­e problemen dan de oorzaak ervan. Trump heeft geen enkel probleem opgelost, een aantal andere problemen verergerd en met de structurel­e ondermijni­ng van het democratis­che proces een nieuw probleem veroorzaak­t. Als hij woensdagoc­htend Washington ontvlucht, laat hij Amerika zieker dan ooit achter. Trump heeft geen toekomst, maar zijn kwade geest zal blijven waaien over vele volgende verkiezing­en.

 ??  ??
 ??  ?? Frans Verhagen
Is journalist en Amerikaken­ner. Een uitgebreid­e druk van zijn Geschieden­is van de Verenigde Staten verschijnt later deze maand.
Frans Verhagen Is journalist en Amerikaken­ner. Een uitgebreid­e druk van zijn Geschieden­is van de Verenigde Staten verschijnt later deze maand.
 ?? © Brett Carlsen/getty ?? Trump was eerder een symptoom van de Amerikaans­e problemen dan de oorzaak ervan.
© Brett Carlsen/getty Trump was eerder een symptoom van de Amerikaans­e problemen dan de oorzaak ervan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium