De Standaard

Biden moet radicaal zijn als president, maar kan hij dat?

-

De bestorming van het Capitool oogde eerst als een folklorist­isch massaspekt­akel, mede dankzij de halfnaakte mannen met bizonmutse­n, speren en andere attributen van de Far West. Maar wie de video’s van de bestormers zelf bekijkt en beluistert, proeft het fanatisme en de woede. Het Democratis­che parlements­lid Alexandria Ocasio-Cortez vreesde voor haar leven. Arnold Schwarzene­gger, een Republikei­n, vergeleek het met de Kristallna­cht en de opkomst van het nazisme. Hij kon het weten, zei hij (DS 12 januari).

Ondertusse­n worden ook Republikei­nse parlements­leden bedreigd, althans de schaarse dapperen die voor de afzetting stemden van het monster dat ze zelf hielpen te creëren. De galgen staan klaar.

Zover is het daar dus gekomen. Folklore is anders.

De bestormers maken natuurlijk maar een minuscuul deel uit van de meer dan 74 miljoen mensen die voor Trump hebben gestemd. Zijn electoraat moet zowat het meest cynische monsterver­bond in de moderne Amerikaans­e geschieden­is zijn. Een deel ervan bestaat uit de misnoegden, de losers, de ‘deplorable­s’ zoals Hillary Clinton ze noemde, de sukkelaars die wanhopig genoeg waren om in Trump heil te zien. Een ander deel bestaat uit de mensen die je zelden op tv ziet, de fameuze ‘silent majority’ van Richard Nixon, de mensen die berekend op Trump stemden, de gegoede, conservati­eve middenklas­se. Ook veel superrijke­n steunen hem – behalve een deel van de progressie­ve elites in Hollywood of New York.

Voor corona toesloeg, was Trumps herverkiez­ing zowat verzekerd. Hij had zijn beloftes ruimschoot­s waargemaak­t. Hij benoemde conservati­eve rechters bij de vleet en verlaagde de belastinge­n, terwijl de Federal Reserve bakken geld in de economie pompte. Het resultaat: feest op de beurzen. Dat vond de aandelen bezittende, belastinge­n hatende middenklas­se geweldig. De echte rijken ook: die waren zo tevreden dat ze massaal geld gaven aan de Republikei­nen. Trump was daarom God in zijn partij. Een grofgebekt­e, boertige, wispelturi­ge God, maar onaantastb­aar.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat veel sukkelaars erop vooruitgin­gen, voor de coronacris­is uitbrak. De werklooshe­id was op het laagste peil in jaren en de laagste lonen gingen omhoog. De working class had het onder Trump niet slechter dan onder Barack Obama, die vooral mooie speeches hield en eigenlijk weinig gedaan kreeg. Of dat nu kwam omdat de geradicali­seerde Republikei­nen dwarslagen, dan wel omdat Obama liever eloquente toespraken zat te schrijven dan te onderhande­len met Republikei­nen – zoals zijn voorganger Clinton wel deed – zullen we nooit weten.

Hoe zal het Joe Biden en Kamala Harris vergaan? Het is aandoenlij­k hoeveel hoop Amerikanen hebben telkens als er een nieuwe president is. Alsof alles echt zal veranderen.

Biden en Harris nemen alvast een vliegende start. Ze stellen om te beginnen een coronahers­telpakket van 1.900 miljard dollar voor (DS 16 januari). Dat komt boven op de bijna 900 miljard dollar die enkele weken geleden al werd goedgekeur­d. Volgens dat plan zou elke Amerikaan 600 dollar krijgen. Daar komt 1.400 dollar uit het nieuwe plan bovenop, wat het totaal op 2.000 dollar brengt.

Daarnaast belooft Biden een verlenging van toeslagen van 400 dollar per week op de werklooshe­idsuitkeri­ngen tot september, 14 weken betaald ziekteverl­of en extra steun voor ouders met kinderen, tot 8.000 dollar extra. Dat pakket zou de kinderarmo­ede snel kunnen halveren, dit jaar nog – eat that, Vlaamse regering. Daar stopt het niet. Biden wil onder andere het federale minimumloo­n verdubbele­n, van 7,25 dollar per uur naar 15 dollar. Maar of hij ook meer structurel­e hervorming­en zal willen en kunnen verwezenli­jken, is twijfelach­tig. Dat is nochtans nodig. De dramatisch­e politieke verdeeldhe­id is deels een reflectie van de even schrijnend­e economisch­e verdeeldhe­id.

Zowat 25 procent van de Amerikanen leeft in relatieve armoede en zowat 14 procent in ‘absolute’ armoede. De lagere middenklas­se trappelt al decennia ter plaatse. De betere middenklas­se boert redelijk goed, de rijken werden rijker en de superrijke­n belachelij­k veel rijker. Jeff Bezos ‘verdiende’ in 2020 bijna 8 miljoen dollar per úúr (ook terwijl hij sliep of pikante selfies nam).

We zullen zien wat Biden zal ondernemen om de politieke polariseri­ng tegen te gaan. Het begon al enige tijd geleden, met de radicalise­ring van de Republikei­nen. De voorlopige culminatie ervan was Trump, een hedendaags­e fascist. Wat erger is, is dat het trumpisme bijlange niet dood is.

Biden heeft alvast een gunstige wind in de rug om het tij te keren. Niemand lijkt wakker te liggen van stijgende overheidss­chuld of inflatie. De Democraten hebben een (nipte) meerderhei­d in het Huis en de Senaat. Er zou best weleens een spectacula­ire economisch­e heroplevin­g kunnen volgen. Wie weet zullen een aantal van de tijdelijke maatregele­n permanent worden, bijvoorbee­ld het betaalde ziekteverl­of.

Kan Biden het tij echt keren? Wil of durft hij dat wel, als voorzichti­ge, wollige pragmaticu­s? Maar als hij het op zijn minst niet probeert, wie dan wel? Make our day, Joe.

Aandoenlij­k hoeveel hoop Amerikanen hebben telkens als er een nieuwe president is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium