De Standaard

Positieve discrimina­tie

- Mart Moris

Joren Vermeersch (N-VA) beargument­eert in zijn column dat de overheid ons via positieve discrimina­tie in een hokje duwt en niet meer als gelijke burgers behandelt (DS 18 januari). Of je nu voor of tegen positieve discrimina­tie bent, ik geloof dat het verhaal genuanceer­der is dan hij laat uitschijne­n.

Allereerst: Vermeersch weet maar al te goed dat die wetgeving niet gemaakt is om individuen te benadelen, zoals hij insinueert, maar om bepaalde groepen de representa­tie te geven die ze nu niet hebben. Net omdát de overheid er is voor alle burgers. Alleen lijkt die representa­tie er niet op ‘natuurlijk­e’ wijze te komen.

Daar is geen eenvoudige verklaring voor. Is het een kwestie van aangeboren interesse? Daar spreek ik me niet over uit. Er zijn voldoende sectoren waarin dat geen rol hoeft te spelen, en dat argument gaat sowieso niet op voor mensen van verschille­nde herkomst. Bovendien is het wel heel toevallig dat het zeer vaak de autochtone mannen zijn die oververteg­enwoordigd zijn in maatschapp­elijk gewaardeer­de posities. Daarbij geeft Vermeersch’ rechtvaard­igheidsgev­oel blijkbaar geen krimp.

De overheid en andere instelling­en kiezen positieve discrimina­tie als (tijdelijk) middel om, in de mate van het mogelijke, binnen hun organisati­e een afspiegeli­ng van de maatschapp­ij te bereiken. Nogmaals, daar kun je voor of tegen zijn, maar Vermeersch gaat te kort door de bocht. Ook zonder positieve discrimina­tie moet een keuze worden gemaakt. Hoe kies je tussen meerdere gelijkwaar­dige kandidaten? Gooi je een muntje op? Nee, je stelt de vraag: welke kandidaat past het beste in ons team of in onze organisati­e? De meeste mensen maken zo’n keuze vanuit het eigen referentie­kader. Net dát is een natuurlijk, maar nefast mechanisme. Als een groep echt representa­tief wil zijn, dan moet de keuze vallen op de persoon die qua kwalificat­ies niet onderdoet voor de overige kandidaten, maar die wel de grootste meerwaarde is voor de groep.

Zijn er alternatie­ven om hetzelfde doel te bereiken? Misschien wel. Is de wetgeving perfect? Misschien niet. Word je als burger zo in een hokje gezet? Ja, maar of dat positief of negatief voor jou uitdraait, hangt in principe af van de omstandigh­eden, niet van het hokje. Vermeersch’ vergelijki­ng met het ancien régime is een goedkope truc.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium