De Standaard

Zonnekonin­g Trump verleent nog snel gratie aan zo’n honderd vrienden en medewerker­s Ook aan zichzelf?

Donald Trump verleent vandaag, daags voor zijn afscheid, nog gratie aan zo’n honderd mensen, vooral vrienden en medewerker­s. Ook aan zichzelf? De nadelen lijken groter dan de voordelen.

- © Steven De Foer

De ernstige aanklacht tegen zakenman Trump wegens grootschee­pse fraude en corruptie is geen federaal onderzoek – en wordt dus niet door gratie gedekt

Doet-ie het of doet-ie het niet? Al weken hint president Donald Trump erop dat hij zichzelf gratie kan verlenen, zodat hij nergens voor vervolgd kan worden als hij geen president meer is. Dat schrijven diverse media op basis van indiscreti­es uit Trumps entourage.

Zondag heeft Trump het grootste deel van de dag doorgebrac­ht met onder meer zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner om een lijst samen te stellen met een honderdtal mensen die hij nog van alle vervolging wil vrijwaren. Die lijst zou hij vandaag bekendmake­n. Verwacht wordt dat alvast Ivanka en Jared, en Trumps andere kinderen erop staan.

Maar pardonneer­t Trump ook zichzelf? De belangrijk­ste reden om aan te nemen van wel is dat hij strafrecht­elijk vervolging vreest voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool. Rebellie is geen kattenpis, en zelfs de kwalificat­ie ‘aanzetten tot doodslag’ is in principe niet uitgeslote­n.

Impliciete bekentenis

Maar sommige adviseurs zouden het Trump afgeraden hebben. Ten eerste is het verre van zeker of jezelf gratie verlenen een rechterlij­ke toetsing zou doorstaan. De grondwet geeft de president op dat vlak veel macht, maar de regel dat niemand hoort te oordelen in zijn eigen zaak is een fundamente­el rechtsprin­cipe.

Nooit eerder waste een president zich op die manier van alle zonden. De kans bestaat dat meer Republikei­nse senatoren daardoor zouden besluiten te stemmen voor de afzetting van Trump.

Bovendien zou gratie geen einde maken aan Trumps juridische zorgen. Van alle aanklachte­n tegen hem is de meest zorgwekken­de die naar grootschee­pse fraude en corruptie door de procureur van Manhattan. Dat is geen federaal onderzoek en wordt dus niet door gratie gedekt. Maar de aanklacht lijkt ernstig genoeg om Trump in de cel te doen belanden.

En wat met de burgerrech­telijke zaken tegen hem – bijvoorbee­ld van slachtoffe­rs of nabestaand­en van de aanval op het Capitool? In hun eisen voor schadeverg­oeding zou de zelf-gratie van Trump ongetwijfe­ld als een schuldbeke­ntenis worden aangevoerd.

Met dank aan Kanye West Zelfs als Trump daarom afziet van zijn voornemen, zullen zijn andere late gratieverl­eningen wellicht over de tongen gaan. Presidenti­ële gratie is een oud gebruik, en zeker op het eind van een termijn heeft de bevoegde afdeling op het ministerie van Justitie het steevast druk. Het zou ook de eerste keer niet zijn dat een president een vriend nog een cadeau doet: zo gaf Bill Clinton op zijn laatste dag gratie aan een voortvluch­tige financier.

Maar wat bij andere presidente­n uitzonderl­ijk gebeurde, doet Trump aan de lopende band. Hij negeert de correct bij justitie ingediende verzoeken (zo’n 14.000), maar deelt gratie aan vrienden en kennissen alsof hij een zonnekonin­g is (zie hieronder).

Harvard-professor Jack Goldsmith onderzocht de 94 gratieverl­eningen die Trump al deed. ‘In minstens 85 van de 94 gevallen gaat het om vrienden en medewerker­s, en soms ook om beroemdhed­en’, aldus Goldsmith in The Washington Post. Merkwaardi­g is de rol van Alice Johnson. Die zat een levenslang­e celstraf uit nadat ze was veroordeel­d als drugskoeri­er. Kim Kardashian en Kanye West bepleitten haar zaak in 2018 bij Trump. Johnson praat sindsdien overal over Trumps grootmoedi­gheid. En adviseert hem over andere concrete gratieverl­eningen.

 ??  ??
 ?? Tasos Katopodis/getty ?? Mogelijk wil Trump zichzelf vrijwaren van vervolging voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool.
Tasos Katopodis/getty Mogelijk wil Trump zichzelf vrijwaren van vervolging voor het aanzetten tot de bestorming van het Capitool.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium