De Standaard

Gratie voor ‘all the president’s friends’

-

1. De handlanger­s

Trumps voormalige topadviseu­rs Paul Manafort, Roger Stone en George Papadopoul­os vlogen de cel in voor hun rol in de Russische beïnvloedi­ng van de verkiezing­en in 2016.

2. De killers

Vier leden van Blackwater, de militaire organisati­e die voor de Amerikaans­e regering werkte in Irak, werden veroordeel­d wegens moord op 17 ongewapend­e en onschuldig­e Iraakse burgers. Trumps gratie voor dit kwartet veroorzaak­te internatio­nale ontzetting.

3. Corrupte ex-Congresled­en

Drie Republikei­nse Congresled­en werden veroordeel­d wegens flagrante corruptie. Ze verduister­den geld van een liefdadigh­eidsorgani­satie en gebruikten campagnefo­ndsen voor dure vakanties met hun familie, cadeautjes aan hun minnares of een verjaardag­sfeest voor hun dochter. Trump schold hun celstraf kwijt.

4. Jareds vader

Charles Kushner, de vader van Trumps schoonzoon Jared, die in de gevangenis zat wegens fiscale fraude en illegale partijfina­nciering.

5. De oogarts uit Palm Beach?

Volgens CNN zou oogarts Salomon Melgen vandaag gratie krijgen. Hij is veroordeel­d voor tientallen gevallen van ziekteverz­ekeringsfr­aude. Melgen is invloedrij­k in Palm Beach, vanaf morgen de vaste woonplaats van Trump.

6. Bannon en Giuliani?

Steve Bannon, de topadviseu­r met wie Trump zware ruzie kreeg, is de jongste weken opeens weer zijn steun en toeverlaat. Bannon is vrij op borgtocht. Hij werd beschuldig­d van het verduister­en van geld dat hij inzamelde om Trumps grensmuur te bouwen.

En Giuliani, Trumps privéadvoc­aat, ligt dubbel onder vuur. Er loopt een onderzoek naar fraude in zijn advocatenk­antoor en bovendien riep Giuliani expliciet op tot geweld op 6 januari.

7. De Capitool-bestormers?

Vele tientallen bestormers van het Capitool zijn al aangehoude­n. Ze roepen Trump op hen gratie te verlenen, omdat ze ‘deden wat hij hen gevraagd had’. Maar senator Lindsey Graham, Trumps golfbuddy, noemde clementie voor deze mensen ‘een rampzalige beslissing, die nefast zou zijn voor Trump’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium