De Standaard

Welke plaats krijgen wij in de energietra­nsitie?

-

Wie is er eigenlijk verantwoor­delijk voor de energietra­nsitie, en welke plaats krijgt de burger daarin? Vlamingen met zonnepanel­en en een digitale meter kunnen niet langer gebruikmak­en van het systeem van de terugdraai­ende teller. De richtlijn is nu dat ze moeten ‘wassen als de zon schijnt’ (DS

16 januari), want de overproduc­tie van energie vloeit terug naar het net. De burger krijgt een peulschil voor de energie die hij of zij verkoopt. De nieuwe regeling leidt dus hoe dan ook tot overconsum­ptie. Zelf sta ik niet te springen om snel zeven wasjes te draaien bij een stralende hemel. Maar ik heb een donkerbrui­n voorgevoel dat terecht gefrustree­rde eigenaars wel een manier zullen vinden om géén gratis energie af te staan op zonnige dagen en die gretig op te gebruiken.

Het is het Grondwette­lijk Hof dat de regeling voor de terugdraai­ende teller vernietigd­e, na klachten van onder meer de energiereg­ulator Vreg en de federale overheid. Hoe draagt die uitspraak bij aan een gevoel van gemeenscha­pszin bij zowel de burger als de overheden om werk te maken van de energietra­nsitie? Hoe verhoudt de vraag van de federale overheid aan het Grondwette­lijk Hof zich tot haar verantwoor­delijkheid om de energietra­nsitie te realiseren? Wat is de rol van de Vreg en de Vlaamse overheid in het verwezenli­jken van die transitie?

In een eerste reactie sprak Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) over compensati­es, geleden en te lijden verliezen, maar ze vermeldde niet hoe dat zal verlopen en wie erop toeziet dat onze energievoo­rziening echt groener en neutraler wordt. Wanneer zullen we het netsysteem (met energielev­ering door de burger aan het net) eens grondig in vraag stellen? Wanneer zullen we duurzaam en beleidsmat­ig nadenken over een andere manier van energiedis­tributie en -opslag?

Als eigenares van zonnepanel­en en energiebew­uste burger heb ik al meer dan mij lief is uitgegeven aan persoonlij­ke energietra­nsities, afgestemd op de grillen van het beleid. Maar wat mij echt tegen de borst stuit, is het gebrek aan politieke verantwoor­delijkheid voor de energietra­nsitie en het gebrek aan duidelijkh­eid, transparan­tie en betrouwbaa­rheid. Hoe zullen de Vlaamse en federale overheid erin slagen om samen met de regulatore­n de energietra­nsitie in gang te trekken én burgers mee te krijgen in dat verhaal?

 ?? Charlotte De Kock ??
Charlotte De Kock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium