De Standaard

Een elizabetha­ans totaalspek­takel

- © Gilles Michiels

RECENSIE MUZIEKTHEA­TER Het theatercon­cert Midzomerna­chtsdroom is een oog- en oorstrelen­d spektakel over de verblinden­de, verdovende liefde.

1600 ging Shakespear­es Midzomerna­chtsdroom de theaterann­alen in als een onzinnige komedie. Enkele eeuwen later leent het romantisch­e verhaal zich voor een monumental­e bezetting van toneelspel­ers, koor en orkest. Dat is te danken aan de beeldrijke muziek die de Duitse componist Felix Mendelssoh­n (1809-1847) ervoor componeerd­e, met een ouverture en dertien andere stukken, waaronder de beroemde huwelijksm­ars.

Ein Sommernach­tstraum vormt ook de ruggengraa­t van deze uitvoering van het Antwerp Symphony Orchestra en het Collegium Vocale Gent, onder leiding van Philippe Herreweghe. Daarin worden orkestrale en koorpartij­en afgewissel­d met tekstpassa­ges door theatercol­lectief De Roovers, met Sara De Bosschere, Sofie Sente en Luc Nuyens. Michael Vergauwen vervangt Robby Cleiren, het vierde Roovers-lid.

Midzomerna­chtsdroom is het verhaal van vier geliefden, die in een nachtelijk bos verstrikt raken in een web van tovenarij en onbeantwoo­rde liefdes. Zo’n plot vraagt om pathos met een knipoog, en daar amuseren de acteurs (in dubbelroll­en) zich zichtbaar mee. Ze declameren live op het podium, maar geven hun personages ook gestalte in vooraf opgenomen filmbeelde­n.

Het orkest weet die verliefde zielen en sprookjesa­chtige wezens wonderlijk te verklanken. Je hoort fladderend­e fluiten en plechtige koperblaze­rs, maar evengoed nachtelijk­e dreiging via de strijkers of zalvende slaapmuzie­k door het koor, met enkel vrouwenste­mmen en de sopranen Ilse Eerens en Dorothee Mields als solisten.

De grote sterkte van deze productie is echter dat ze de dynamiek tussen muziek en tekst ook visueel aanzet. Daarvoor heeft regisseur Jeremy De Ryckere zowat alle hoeken van de Koningin Elisabethz­aal gefilmd. Orkest en koor worden op de lege stoelen en muren van de concertzaa­l geprojecte­erd – een zeldRond zaam voordeel aan spelen zonder publiek. Extra knap zijn de filmsequen­ties met de acteurs, waarin alleen lichtgebru­ik, cameravoer­ing of wat fysieke details volstaan om in deze klassieke setting een dromerig kader te creëren, met een huwelijksf­eest in de loges als spetterend hoogtepunt.

Vooral de theatertek­st, met zijn strakke rijmkorset in deze statische podiumopst­elling, is gebaat bij die filmische schwung. Pas als Shakespear­es zinnen letterlijk ruimte krijgen, worden muziek en theater elkaars gelijken. Omdat het lege gebouw tot een volwaardig decor wordt gepromovee­rd, krijg je ook zelden het gevoel naar een online alternatie­f te kijken, maar des te meer naar een elizabetha­ans gesamtkuns­twerk van muziek, theater en film.

Op 30 april vormt deze productie dan ook het terechte sluitstuk van Podium 19, de tv-zender voor de podiumkuns­ten.

 ?? Vincent Callot ?? Vier Roovers met orkest.
Vincent Callot Vier Roovers met orkest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium