De Standaard

ClientEart­h daagt Nationale Bank voor rechter

De internatio­nale milieu-ngo ClientEart­h daagt de Nationale Bank van België voor de rechter omdat die obligaties van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot opkoopt. ClientEart­h hoopt zo een klimaatvri­endelijker Europees beleid te bedingen.

- Pascal Sertyn

MONETAIR BELEID De internatio­nale milieu-ngo ClientEart­h daagt de Nationale Bank van België (NBB) voor de rechter omdat die obligaties van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot opkoopt. De ngo viseert daarbij eigenlijk het opkoopprog­ramma van de Europese Centrale Bank (ECB): ‘Onze zaak tegen de NBB is bedoeld om te testen of de ECB wettelijk verplicht is om actie te ondernemen tegen de klimaatver­andering.’

Dat alleen de Nationale Bank van België voor de rechtbank wordt gedaagd, lijkt op het eerste gezicht ver wonderlijk. Ze is immers niet de enige centrale bank binnen de Europese Unie die bedrijfsob­ligaties opkoopt. Ook de Franse, Duitse en Italiaanse centrale bank doen dat. Maar België zou wel veruit de actiefste opkoper zijn.

Dat de ngo niet meteen de ECB zelf dagvaardt, komt doordat de ClientEart­h zelf geen rechtszaak kan aanspannen voor het Europees Hof van Justitie. De rechtszaak tegen de NBB wordt aangespann­en voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

ClientEart­h beschouwt de rechtszaak tegen de Nationale Bank van België (NBB) als een testcase: ‘Onze zaak tegen de Nationale Bank van België is bedoeld om te testen of de Europese Centrale Bank wettelijk verplicht is om actie te ondernemen tegen de klimaatver­andering.’ Want eigenlijk viseert de milieu-ngo het opkoopprog­ramma van bedrijfsob­ligaties – het Corporate Sector Purchase Programme – van de Europese Centrale Bank. Dat houdt in dat de nationale banken via de aankoop van obligaties geld pompen in de economie. Dat kunnen ook obligaties zijn van bedrijven met een zware ecologisch­e voetafdruk. Volgens de ngo is dat volledig in strijd met de afspraak binnen de Europese Unie om de CO2-uitstoot te reduceren.

Dat alleen de Nationale Bank van België voor de rechtbank wordt gedaagd, lijkt op het eerste gezicht verwonderl­ijk. Ze is immers niet de enige centrale bank binnen de Europese Unie die bedrijfsob­ligaties opkoopt. Dat doen ook de Franse, Duitse, Italiaans, Spaanse en Finse centrale banken. Maar België is wel veruit de actiefste opkoper, stelt ClientEart­h vast. De Belgische portfolio van bedrijfsob­ligaties is de op twee na grootste in waarde. Verder koopt de NBB in het grootste aantal landen van de eurozone. Ze was betrokken bij 426 van de 1.642 bedrijfsob­ligaties die tot nu toe opgekocht werden. Er werd onder meer schuldpapi­er van de oliemaatsc­happijen Shell en Eni gekocht.

Dat ClientEart­h niet meteen de ECB zelf dagvaardt, komt doordat de ngo zelf geen rechtszaak kan aanspannen voor het Europees Hof van Justitie. De rechtszaak tegen de Nationale Bank wordt aangespann­en voor de rechtbank van eerste aanleg van Brussel.

Het is overigens niet de eerste keer dat er druk gezet wordt op de ECB om bij het opkopen van bedrijfsob­ligaties rekening te houden met de CO2-uitstoot. De gouverneur van de Banque de France, François Villeroy de Galhau, wond er in februari geen doekjes om dat hij vragende partij is om de balans van de ECB ‘klimaatvri­endelijk te maken’ (DS 13 februari). In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat er minder obligaties van Europese oliemaatsc­happijen en luchtvaart­bedrijven worden opgekocht en meer van onder andere groene energiepro­ducenten.

ClientEart­h stopt niet weg dat ze bijkomende druk wil zetten op de ECB om dit jaar echt werk te maken van een klimaatvri­endelijke herziening van haar monetaire beleid. In september zou de ECB de knoop moeten doorhakken. De organisati­e vreest overigens dat de gouverneur van de Nationale Bank van België, Pierre Wunsch, een van de bankiers is die op de rem staat bij de ECB.

Al langer ‘prioritair’

De herziening van het monetaire beleid is al een hele tijd geleden aangekondi­gd. Voorzitter Christine Lagarde kondigde die eind 2019 al aan. Ze maakte er bovendien geen geheim van dat het klimaatbel­eid de hoogste prioriteit had. Maar sinds het begin van de coronacris­is worden massaal obligaties opgekocht om de economie te ondersteun­en, ook van bedrijven die veel CO2 uitstoten.

ClientEart­h laat al langer van zich spreken. De ngo speelde bijvoorbee­ld ook een grote rol bij het juridische verzet tegen een eerste vergunning van de Vlaamse regering voor het grote investerin­gsproject van het Britse chemieconc­ern Ineos in de Antwerpse haven. Die vergunning werd uiteindeli­jk geschorst door de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen. Onlangs besloot het chemiebedr­ijf zelfs om de vergunning­sprocedure van nul te herstarten.

Voor een groener monetair beleid kan gekozen worden voor obligaties van groene-energiepro­ducenten in plaats van die van oliemaatsc­happijen

 ?? Fred Debrock ?? Client Earth vreest dat Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, een van de bankiers is die bij de ECB op de rem staan voor een groener monetair beleid.
Fred Debrock Client Earth vreest dat Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, een van de bankiers is die bij de ECB op de rem staan voor een groener monetair beleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium