De Standaard

Teheran zweert wraak voor ‘nucleair terrorisme’ van Israël

Terwijl Iran in Wenen onderhande­lt met de Verenigde Staten, werkt het verder aan zijn kernprogra­mma. Israël speelt alweer de stoorzende­r met een ‘aanslag’ op de Iraanse nucleaire site Natanz.

- Jorn De Cock

‘Er zijn operaties die in de duisternis moeten blijven’

Danny Yatom

Oudchef van de geheime dienst Mossad

Iran had zaterdag nog maar net fier gemeld dat hoogwaardi­ge centrifuge­s voor de verrijking van uranium in dienst waren genomen in de nucleaire installati­e van Natanz. Maar zondag ging er daar al iets grondigs mis. Of het ging om een cyberattac­k of een echte explosie – of een combinatie van de twee – is niet duidelijk. Maar het elektricit­eitssystee­m in Natanz ligt in duigen en het herstel van de schade zou minstens negen maanden kunnen duren.

Dat stelden alvast twee anonieme inlichting­enfunction­arissen’ in de Amerikaans­e krant The New York Times. De Israëlisch­e media zijn zelf gebonden aan een strikte censuur voor gevoelige onderwerpe­n van nationale veiligheid, dus is het intussen een traditie dat Israëlisch­e inlichting­enofficier­en informatie verspreide­n via de NYT, die dan kan worden geciteerd door de Israëlisch­e media.

Niet iedereen in Israël vindt die manier van werken verstandig. Volgens Danny Yatom, oud-chef van de geheime dienst Mossad, eist Israël zo het ‘incident’ zo goed als op. En dat dwingt Iran haast tot wraak, zei Yatom aan de Israëlisch­e legerradio. ‘Er zijn operaties die in de duisternis moeten blijven.’

Maar ook zonder het lek in de NYT zouden alle verdenking­en automatisc­h richting Israël gaan. Voor Israël is een Iraans kernwapen een ‘rode lijn’. Operaties om een nucleair Iran te voorkomen, spelen zich af te land, ter zee en in de lucht. Iran heeft in de laatste tien jaar zijn invloed in de regio sterk uitgebreid, via sjiitische milities in Irak, Libanon en Jemen, en met steun aan de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dus speelt de strijd zich ook in het hele MiddenOost­en af.

Clandestie­ne zeeslag

Vorige week kwam een clandestie­ne zeeslag tussen Israël en Iran boven water, met een explosie op een Iraans ‘spionagesc­hip’ voor de kust van Jemen (DS 8 april). Ook in Iran zelf slaat Israël geregeld toe. Dezelfde nucleaire site in Natanz werd in 2021 al eens platgelegd door het beruchte computervi­rus Stuxnet. En in juli vorig jaar was er een mysterieuz­e brand in Natanz.

In november vorig jaar werd dan weer Mohsen Fakhrizade­h doodgescho­ten nabij Teheran. Hij werd gezien als het wetenschap­pelijke brein achter het – door Iran nog altijd ontkende – kernwapenp­rogramma. Iran slaat geregeld terug, zo wordt vermoed, met explosies op Israëlisch­e schepen in de Indische Oceaan, of via zijn milities in Jemen of Libanon als ‘nuttige derden’.

Niet altijd wijst Iran met een beschuldig­ende vinger naar Israël. Een operatie aan Israël toewijzen geldt immers ook als een erkenning van zwakte. Deze keer wordt voor de internatio­nale arena wel openlijk gesproken over ‘nucleair terrorisme’, en minister van Buitenland­se Zaken Javad Zarif zwoer dat ‘we onze wraak zullen nemen op de zionisten’.

Zarif linkte de timing van het incident in Natanz aan de huidige onderhande­lingen die Iran in Wenen voert met onder anderen de VS. ‘De zionisten willen wraak nemen voor onze vooruitgan­g in het opheffen van sancties’, zei Zarif.

Pas vorige week zijn die gesprekken in Wenen na lang aarzelen begonnen, over de vernieuwin­g van het nucleaire akkoord dat Iran in 2015 sloot met de VS, Rusland, China, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk plus de EU. In ruil voor een gecontrole­erde maar tijdelijke afbouw van zijn nucleaire programma kon Iran rekenen op het opheffen van internatio­nale sancties. Het islamitisc­he regime in Iran zit economisch dieper in het slop dan zijn patserige retoriek laat vermoeden.

Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit dat akkoord, getekend door voorganger Barack Obama. Kersvers president Joe Biden wil weer praten met Iran, tot ergernis van Israël. Dat Weense gesprek verloopt tot nu opmerkelij­k positief, zij het moeizaam en indirect. Zo pendelen Europese diplomaten tussen de aparte hotels van de Iraanse en Amerikaans­e delegaties. Wat president Biden intussen vindt van de Israëlisch­e acties, is niet precies bekend. Stoppen kan hij ze duidelijk niet.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Een satellietf­oto van de Iraanse nucleaire site in Natanz, die opnieuw belaagd werd door Israël.
© afp Een satellietf­oto van de Iraanse nucleaire site in Natanz, die opnieuw belaagd werd door Israël.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium