De Standaard

Oprukkend zout water doet spookbosse­n ontstaan

De stijgende zeespiegel houdt lelijk huis in de oostelijke kustgebied­en van de VS. Er ontstaan kale bossen vol dode bomen, die vanuit de ruimte te zien zijn.

- © Tom Ysebaert

Het ziet er naargeesti­g uit. Een bos met dode bomen, niet meer dan afgekloven skeletten. Sommige staan nog overeind, andere liggen plat. Ze worden ‘ghost forests’ genoemd, spookbosse­n. Je vindt ze steeds meer langs de Atlantisch­e oostkust van de VS. Door de stijgende zeespiegel worden de moerassen langs de Atlantisch­e kust steeds natter en zouter. De bomen zijn niet bestand tegen dat zout.

‘Houten grafstenen’, noemt Emily Ury de kale stammen in een artikel op de wetenschap­pelijke website The Conversati­on. De wetenschap­ster aan de Duke University in Durham (North Carolina) deed onderzoek naar de effecten van het oprukkende zeewater in het natuurrese­rvaat Alligator River, in dezelfde Amerikaans­e staat.

Google Earth

Ze beschrijft hoe ze zich door het kniehoge water van het reservaat voortbewee­gt. Overstromi­ng is er een alledaags fenomeen geworden. Ze ziet bomen die sterven, klein blijven of misvormd zijn. Jonge bomen, zaailingen, zijn nergens te bespeuren. Zoutminnen­de planten nemen hun plaats in. Met de bomen verdwijnen dieren zoals de rode wolf en de kokardespe­cht. ‘Maar ook landbouwbe­drijven en bosbeheerd­ers komen in de problemen’, schrijft Ury. Doordat de wegkwijnen­de bossen CO2 uitstoten, dragen ze bij tot de klimaatver­andering die de stijgende zeespiegel veroorzaak­t.

In het artikel refereert ze aan onderzoek dat ze met drie collega’s gedaan heeft. Ze brachten de evolutie van het natuurrese­rvaat over 35 jaar in kaart. Hun onthutsend­e conclusie: 11 procent van de beboste oppervlakt­e is in die tijd een spookbos geworden. Meer dan 1.000 hectare ging verloren aan de zee, meer dan 19.000 hectare bos transforme­erde tot moeras of struikgewa­s. De evolutie ging het snelst na de doortocht van orkaan Irene, in 2011, en de vijf jaar lange droogte die eraan voorafging. ‘Schokkend,’ noemt Ury dat, ‘want het reservaat is beschermd en er is verder geen verstorend­e menselijke activiteit.’

Dilemma

De wetenschap­pers staven hun conclusies met satellietb­eelden van de Nasa en met foto’s van Google Earth, die voor het eerst in dit soort onderzoek gebruikt worden. De opmars van de spookbosse­n is al vanuit de ruimte zichtbaar.

De aanpak van het fenomeen leidt tot een dilemma. Moeten de lokale natuurbehe­erders het bos opgeven en het ontstaan van een zout moeras omarmen?

‘Als we het zeewater toch niet kunnen tegenhoude­n, is een zout moeras te verkiezen boven open water’, laat Emily Ury weten in een e-mail. ‘Dan behouden we voordelen wat biodiversi­teit en koolstofop­slag betreft. Als een zout moeras snel aangroeit, kan het een dam opwerpen tegen de stijgende zeespiegel.’

Of andere, zoutbesten­dige bomen introducer­en? ‘Zo bestaan er erg weinig’, zegt Ury. ‘Alleen in mangroves vind je die. En ze overleven de koude winters niet in pakweg North Carolina.’

Voorsmaakj­e

‘Dit is een voorsmaakj­e van de effecten van een stijgende zeespiegel, waarvan we nog maar het begin gezien hebben,’ reageert Bart Muys, professor bosbeheer en bosecologi­e aan de KU Leuven.

De gevolgen van de zeespiegel­stijging hangen volgens hem sterk af van de geologie van een kustgebied. Bij rotskusten ligt het land hoger dan de zee en wordt de vegetatie maar weinig door de zeespiegel beïnvloed. Bij kusten uit sedimentai­r materiaal ligt dat anders. Kleine stijgingen van de zeespiegel leiden in zulke vlakke gebieden tot overstromi­ngen. Voor het zover is, kan er al sprake zijn van zout of brak water in het afwatering­ssysteem en het grondwater, waardoor zoetwaterp­lanten, met name bomen, kunnen afsterven.

In Europa zijn de meeste vlakke kustgebied­en ingepolder­d en met dijken beschermd, zodat het zoute water niet kan binnendrin­gen. ‘In België, waar we amper kustbossen hebben, is het risico op korte tot middellang­e termijn klein’, zegt Muys. ‘Maar een gebied als de Landes, in Zuidwest-Frankrijk, loopt wellicht groter gevaar.’

Spookbosse­n door een stijgende zeespiegel vind je in België dus niet. Als we al dode bossen hebben, vind je ze niet aan zee en zijn ze toe te schrijven aan de droogte of aan het verwoesten­de werk van een kever als de letterzett­er.

Polders

Verzilting via het grondwater treedt hier wel op, ook in de Vlaamse polders. ‘Dat is meer een gevolg van de droogte dan van het stijgende zeewater’, zegt Wim Pauwels van het Agentschap Natuur en Bos. Als de laag zoet grondwater slinkt, valt de buffer tegen het ondergrond­se zoute water weg. Voorlopig vormt dat meer een probleem voor de landbouw dan voor de natuur, die hier van oudsher al redelijk tegen zout bestand is.

Via de getijdenwe­rking van de Schelde stroomt ook zouter water het binnenland in. In een gecontrole­erd overstromi­ngsgebied als dat van Kruibeke, waar bewust zilt water binnengela­ten wordt, zie je effecten op de plantengro­ei. ‘Oorspronke­lijke bomen als populieren en knotwilgen sterven er af’, zegt Pauwels. ‘Bomen zijn nu eenmaal slecht bestand tegen veranderin­gen in het waterregim­e. Beter aangepaste soorten zullen het daar overnemen.’

Doordat de stervende bossen CO2 uitstoten, dragen ze bij tot de klimaatver­andering die de stijgende zeespiegel veroorzaak­t

 ??  ??
 ?? Reuters ?? Overblijfs­elen van bomen in een door zout water gecreëerd spookbos op Assateague Island, Virginia, aan de Amerikaans­e oostkust.
Reuters Overblijfs­elen van bomen in een door zout water gecreëerd spookbos op Assateague Island, Virginia, aan de Amerikaans­e oostkust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium