De Standaard

‘Franstalig­en zien Vlaamse spoken uit vrees voor de wraak van hun slachtoffe­rs’

In tegenstell­ing tot wat geldt voor de coronamaat­regelen, kan de exitstrate­gie geen kwestie zijn van ‘samen uit, samen thuis’, aldus François Levrau.

- Doctor sociale wetenschap­pen, verbonden aan het Centrum Pieter Gillis (UAntwerpen). François Levrau ©

Vanaf het prille begin van de coronacris­is wordt geschermd met het motto ‘Samen uit, samen thuis’. Dat is een warme, troostrijk­e en solidaire boodschap, maar ze klopt niet helemaal. Alle maatregele­n die tot nog toe werden doorgevoer­d, gebeurden onder de vlag van risicobepe­rking. Sommige zijn voor iedereen strikt gelijk (handen wassen, beperking van knuffelcon­tact ...), andere zijn gedifferen­tieerd (sommige sectoren sluiten, andere blijven open). De kosten van die maatregele­n zijn niet voor alle burgers gelijk. Wie zijn zaak moet sluiten, wie extra hard moet werken, wie zijn of haar medische behandelin­g ziet uitgesteld, wie weinig bemiddeld is om tijd en ruimte te bieden aan de kinderen ... Allen bevinden ze zich door de maatregele­n in een minder gunstige situatie dan wie rustig thuis kan blijven werken. Ook de jongeren hebben een extra inspanning geleverd omdat zij in verhouding zelf het minste ziek worden wanneer ze met covid-19 besmet zijn. Als zij zich aan de maatregele­n houden, dan vooral om geen anderen te besmetten. Volwassene­n en ouderen houden zich wellicht niet enkel uit solidarite­it aan de regels, maar ook omdat ze zelf niet besmet willen worden.

Niet iedereen lijdt op dezelfde manier en het is ook zeker niet zo dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat kan oneerlijk aanvoelen, maar het lot maalt nu eenmaal niet om rechtvaard­igheid. ‘Strikte gelijkheid’ en de samenlevin­g volledig coronavrij houden zijn nooit het doel geweest. Het is niet omdat de cultuursec­tor werd gesloten, dat daarom andere sectoren moesten sluiten. Eerder het omgekeerde is het geval: we sluiten alleen wat echt nodig is om op die manier de kans op verspreidi­ng van het virus zoveel mogelijk te bedwingen. Die strategie van risicobepe­rking is redelijk en iedereen begrijpt er wel de achterligg­ende logica van. Deze logica lijkt ineens minder vanzelfspr­ekend, nu door de vaccinatie­s het einde van de pandemie in zicht is.

Zijn de spelregels veranderd? Er staan twee opties tegenover elkaar. Enerzijds wordt gesteld dat voor wie gevaccinee­rd, coronavrij of immuun is, de teugels kunnen worden gevierd (als dat de veiligheid niet in het gedrang brengt). Anderzijds wordt geopperd dat iedereen zich uit solidarite­it moet blijven houden aan de strenge maatregele­n tot het voor ons allen veilig genoeg is. Samen uit, samen thuis, dat idee. Deze strategie is begrijpeli­jk, maar ze lijkt me niet wenselijk omdat ze een onredelijk­e vorm van solidarite­it vraagt, een ‘levelling down’. Dat betekent dat de situatie van wie beter af is (de gevaccinee­rde, coronavrij­e en immune personen) verslechte­rt (hun vrijheid wordt langer dan strikt noodzakeli­jk beperkt), zonder dat daardoor de situatie van wie het slechter heeft (de rest), verbetert. Je zou kunnen denken dat het onthouden van die vrijheid de moraal van de ander versterkt, maar dat is een zwaktebod, zeker omdat wie vrijer zou zijn in eerste instantie de oudere en zwakkere mensen zijn voor wie de ganse solidarite­it primair is bedoeld.

Waar we het daarnet vanzelfspr­ekend vonden dat er niet naar ‘strikte gelijkheid’ wordt gestreefd, maar naar risicobepe­rking, zouden we daar nu plotseling wel op gericht horen te zijn? Sectoren die geopend kunnen worden en wie door inenting en een negatieve coronatest opnieuw wat vrijer kan leven, moeten hun ‘onvrijheid’ verlengen omdat nog niet iedereen ‘vrij’ kan zijn? Dat lijkt de wereld op zijn kop.

In een weldoordac­ht stuk stelt Ignaas Devisch dat het niet klopt dat je er zelf niet slechter aan toe bent als anderen het beter stellen (DS 10 april). ‘Niet mogen doen wat anderen wel is toegestaan, heeft wel degelijk tot gevolg dat je er zelf slechter aan toe bent, omdat we vertrekken vanuit een zeer onrechtmat­ige situatie: het drastisch beperken van eerder verworven vrijheden en grondrecht­en van sommigen, alleen omdat ze pas later mogen aanschuive­n in de rij.’

Maar wie slechter af is, is niet wie door het lot misschien te lang onvrij blijft ( je kunt nu eenmaal niet iedereen op één dag het vaccin toedienen), maar wie wel vrij kan zijn en dat toch niet mag. De strategieë­n werden tot nog toe verdedigd vanuit het principe van risicobepe­rking, veeleer dan vanuit het principe ‘samen uit, samen thuis’. Ik betwijfel of het klopt dat we nu plots de spelregels zouden veranderen. Het vaccin maakt dat we gewoon in een soort versnellin­g zijn terechtgek­omen en wat meer kunnen differenti­ëren. Waarin ik Devisch wel volg, is dat zodra de meest kwetsbaren beschermd zijn alle maatregele­n moeten worden herzien: welke zijn nodig en welke niet?

Wie gevaccinee­rd is en opnieuw wat vrijer kan leven, moet zijn ‘onvrijheid’ verlengen omdat nog niet iedereen ‘vrij’ kan zijn? Dat lijkt de wereld op zijn kop

Even de pijn verbijten

Aan het einde van de ‘coronatunn­el’ is het belangrijk te begrijpen dat ‘samen uit, samen thuis’ niet betekent dat iedereen zich in strikt gelijkaard­ige omstandigh­eden bevindt of gelijk door covid-19 en de corona- en vaccinatie­maatregele­n wordt getroffen. De exitsolida­riteit die nu van mensen mag worden verwacht, is vergelijkb­aar met de situatie van twee studenten die allebei na de examens willen feesten. Student x heeft ‘geluk’ omdat zijn examenperi­ode al eindigt op 14 juni. Student y heeft ‘ongeluk’ omdat zijn laatste examen maar op 30 juni plaatsvind­t. Niemand zal van student x verwachten dat hij het ‘feesten’ uitstelt omdat student y nog aan het blokken is.

Wat wel wordt verwacht, is dat student y even de pijn verbijt en zijn medestuden­t het feesten gunt. Student x kan misschien beslissen om niet te feesten, maar dat kunnen we niet opleggen. Student y stelt zijn eigen lot voorop wanneer hij van student x verwacht dat hij het feesten uitstelt. Wat wel van student x mag worden verwacht, is dat hij student y niet vanwege zijn onvrijheid jent. Hoewel de beide studenten lange tijd samen hebben geblokt, bevinden ze zich niet langer in dezelfde situatie en beseffen ze allicht dat ze best even niet met elkaar omgaan.

 ??  ??
 ?? Blg ?? Het vaccinatie­centrum op de Brusselse Heizel.
Blg Het vaccinatie­centrum op de Brusselse Heizel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium