De Standaard

Duitsland kijkt met verbijster­ing naar hanengevec­ht bij christende­mocraten

Wie wordt voor de komende parlements­verkiezing­en de kopman van de Union, Armin Laschet of Markus Söder? Het is een inzet waar bikkelhard voor gevochten wordt.

- © Corry Hancké

Je kunt het interne gevecht bij de CDU-CSU natuurlijk ook positief verwoorden: ‘Wij hebben nu twee potentiële kandidaten die het kunnen, de SPD heeft er geen enkele.’ Zo klonk het zondag bij de Duitse christende­mocraten, toen duidelijk werd dat Markus Söder, de leider van de veel kleinere Beierse CSU, in het strijdperk treedt tegen Armin Laschet, de voorzitter van de CDU. Beide heren willen graag de lijst trekken voor de komende parlements­verkiezing­en.

Op 26 september kiezen de Duitsers een nieuwe kanselier en dat zal deze keer niet Angela Merkel zijn. De vrouw die het land zestien jaar lang heeft geleid, stopt ermee. Maar vijf maanden voor die belangrijk­e verkiezing­en heeft de Union van CDU en CSU nog altijd geen kopman of programma. Meer nog: de strijd tussen Laschet en Söder verdeelt de rangen.

Voor de camera zeggen de twee rivalen dat ze in goede verstandho­uding zullen afspreken wie de meeste troeven heeft om de Union naar de overwinnin­g te leiden. Maar achter gesloten deuren wordt een bittere strijd gevoerd.

Er staat immers zeer veel op het spel. In de peilingen gaat de popularite­it van de Union neerwaarts. Als die trend niet stopt, dan zou het wel eens kunnen dat de Groenen in september de beste kaarten hebben om de nieuwe kanselier voor te dragen. Wil de Union dit vermijden, dan zal de lijsttrekk­er een tandje moeten bijsteken om de partij weer aantrekkel­ijk en wervelend te maken.

Traditiege­trouw is het de kopman van de CDU die aan de kar trekt. De Christlich Demokratis­che Union heeft in heel Duitsland afdelingen en leden, behalve in Beieren. Ze is meer dan drie keer groter dan haar Beierse zusterpart­ij. Helaas is haar voorzitter Laschet in heel Duitsland maar half zo geliefd als CSUkopman Söder. Volgens de peilingen kan alleen de man uit Beieren de Groenen in september verslaan. Hij rijdt de laatste maanden een foutloos parcours, terwijl Laschet van de ene blunder in de andere stommelt. Onlangs kreeg hij zelfs kritiek van Merkel omdat hij in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar hij minister-president is, de coronamaat­regelen onvoldoend­e toepaste. De dag daarna smulden de Duitse kranten van de reprimande die de CDU-voorzitter van de grande dame van de partij had gekregen. Der Spiegel had vorige week zelfs een wankel balanceren­de Laschet, alias stamvader Wirdsonix, op zijn front. ‘De man die zich, ondanks alles, geschikt vindt als kanselier’, schreef het weekblad spottend.

In CDU-rangen krabben velen zich achter de oren omdat ze beseffen dat Laschet niet de waardige opvolger van Merkel is die de Union nu nodig heeft. Sommige afdelingen hebben al openlijk hun steun voor Söder uitgesprok­en, andere vinden het not done om hun eigen partijvoor­zitter te laten vallen. Maar iedereen wil wel dat de K-frage, de vraag wie de kandidaatk­anselier wordt, snel wordt beantwoord.

Helaas heeft de Union geen protocol dat bepaalt hoe de lijsttrekk­er moet worden gekozen. Gisterocht­end heeft het CDU-partijbure­au, het machtigste orgaan in de partij, zich achter Laschet geschaard. Zondag zei zijn rivaal Söder nog dat hij alleen verder zou gaan als hij de steun van de CDU heeft. Maar een dag later blijkt dat hij ook zonder de rugwind van het CDU-partijbure­au blijft strijden voor de eerste plek bij de Union. Maandagnam­iddag zetten de kaders van de CSU zich dan weer als één man achter hun voorzitter.

Ongepast

Söder wijst op de peilingen en zegt subtiel dat de Union oog moet hebben voor de wensen van de bevolking. Er wordt gepraat, gebakkelei­d en geruzied, daar in het gebouw van de christende­mocraten in Berlijn. Söder vraagt tijd: hij wil dat pas tegen het einde van de week, of zelfs nog later, de beslissing valt.

Wat iedereen wist, is nu duidelijk: het gaat niet meer om het belang van de partij maar om het ego van twee mannen. De andere partijen kijken ondertusse­n met verbijster­ing naar het hanengevec­ht. Ze vinden het ongepast dat in tijden van corona de belangrijk­ste politieke familie van het land alleen met haar interne personeels­problemen bezig is.

Wat iedereen wist, is nu duidelijk: het gaat niet meer om het belang van de partij maar om het ego van twee mannen

 ?? Guido Kirchner/belga ?? Markus Söder (r.) rijdt de laatste tijd een foutloos parcours, terwijl Armin Laschet van de ene blunder in de andere stommelt.
Guido Kirchner/belga Markus Söder (r.) rijdt de laatste tijd een foutloos parcours, terwijl Armin Laschet van de ene blunder in de andere stommelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium