De Standaard

Verzet tegen Franse licentie voor Chinese staatstele­visie

- Giselle Nath

CHINA Dertien slachtoffe­rs van gedwongen bekentenis­sen vragen Europa om het partijkana­al CGTN te bannen.

Het China Global Television Network (CGTN) worstelt om te overleven in de Europese ether. Het kanaal staat onder controle van de Communisti­sche Partij en brengt zowel actualitei­t met Chinese duiding als pure propaganda. Begin februari trok de Britse mediaregul­ator Ofcom (Office of Communicat­ion) de licentie van CGTN in, ‘omdat de inhoud van programma’s op CGTN bepaald werd vanuit Peking en niet het bedrijf zelf’, aldus de Britten. Sinds China de rechtsstaa­t in Hongkong aantastte, stelt het Verenigd Koninkrijk zich harder op tegen Chinese beïnvloedi­ng.

CGTN week daarop uit naar Frankrijk. Een vaste voet aan de grond daar is cruciaal voor Peking. Zo kan het honderden miljoenen Europeanen bereiken, maar ook de Chinese diaspora. In Frankrijk kreeg CGTN zopas een licentie van de Franse toezichtho­uder, alleen gebaseerd op technische criteria. Op die manier kan het uitzenden via Eutelsat, het Europese netwerk voor televisie via satelliet. ‘Wij zijn objectief’, klinkt het vanuit CGTN.

Geen echte journalist­e

In een open brief vragen dertien mensen, die in China gedwongen bekentenis­sen moesten afleggen, aan Eutelsat om de uitzending­en te stoppen. Bekentenis­sen van verdachten zijn gangbaar in het Chinese nieuws. ‘Kunnen democratis­che samenlevin­gen nog wel gemanipule­erde inhoud uitzenden die voortkomt uit marteling, zonder moreel medeplicht­ig te zijn?’, aldus de briefschri­jvers. Het gaat onder anderen om de dochter van de gekidnapte boekverkop­er Gui Minhai (DS 25 februari 2020) en voormalig attaché bij de Britse diplomatie, Simon Cheng, die werd vastgehoud­en in China tijdens de crisis in Hongkong.

In Frankrijk groeit het verzet nu blijkt dat de éénpartijs­taat niet op de waarachtig­heid van details let als hij zijn boodschap wil verspreide­n. Op 28 maart schreef een zekere Laurène Beaumond een opiniestuk op de site van CGTN. Daarin ontkende ze alle misbruiken van Oeigoeren in Xinjiang. CGTN stelde haar voor als ‘afgestudee­rd aan de Sorbonne in de journalist­iek, met werkervari­ng op meerdere Parijse redacties’. Navraag bij de Franse journalist­enbond leerde echter dat er geen journalist­e met die naam bestond. Le Figaro ontdekte dat het ging om een Franse vrouw met een andere naam die in China voor CGTN had gewerkt, onder andere als vertaalste­r en presentatr­ice.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium