De Standaard

‘Onafhankel­ijk’ orgaan beslist over Trump en Piet

In de komende dagen maken twee controvers­iële figuren hun comeback op Facebook – of niet. Daarover beslist een nieuwe Raad. Wie of wat is de Facebook Oversight Board?

-

Wat mag je zeggen op Facebook en wat niet? Ceo Mark Zuckerberg zegt al jaren dat zijn bedrijf daar liever niet op eigen houtje over beslist. In 2020 heeft hij een nieuw orgaan in het leven geroepen. Wie vindt dat Facebook zijn bericht onterecht heeft weggehaald, kan sinds oktober vorig jaar in beroep gaan bij de Facebook Oversight Board (OSB).

Het idee kwam al meteen onder vuur te liggen. Eerste punt van kritiek: kan een door Facebook opgericht en gefinancie­rd instituut, met een door Facebook geschreven charter en door Facebook goedgekeur­de raadsleden, wel onafhankel­ijk zijn? De twintig benoemde Raadsleden (in de toekomst komen er nog twintig bij) hebben weliswaar allemaal een indrukwekk­end cv. Het zijn professore­n en eminente mensenrech­tenactivis­ten van over de hele wereld, zoals de Frans-Kameroense Julie Owono, directrice van Internet Sans Frontières, plus voormalig Deens premier Helle ThorningSc­hmidt en voormalig hoofdredac­teur van The Guardian Alan Rusbridger. Niet zomaar jaknikkers, dus.

Gezapig

Maar heeft de Toezichtsr­aad wel iets te zeggen? De OSB kan momenteel alleen uitspraken doen over moderatie, en nog tegen een gezapig tempo. Sinds zijn oprichting heeft de Raad welgeteld zes beslissing­en gepublicee­rd, terwijl al meer dan 150.000 zaken door Facebookge­bruikers

aan de Raad zijn voorgelegd.

Het ging om heel specifieke gevallen. Iemand had in een Facebookgr­oep bijvoorbee­ld een meme gepost met de tekst ‘Als de tong van de kafir kwaad spreekt over de profeet, dan moet het zwaard uit de schede worden gehaald’, vergezeld van hashtags die verwezen naar de Franse president Macron. Facebook beschouwde dat als een oproep tot geweld, maar een meerderhei­d van de OSB oordeelde dat er geen sprake was van gevaar.

Opmerkelij­k: in vijf gevallen maakte de Raad een moderatie van Facebook ongedaan, in één geval kreeg Facebook gelijk. Facebook is verplicht om de beslissing van de Raad te volgen. De Raad mag aan zijn beslissing ook algemene adviezen toevoegen over de moderatiep­olitiek van Facebook, maar die mag het bedrijf naast zich neerleggen. Zuckerberg heeft de deur opengelate­n om de rol van de OSB later uit te breiden zodat die, bijvoorbee­ld, ook op eigen houtje uitspraken kan doen over berichten – of gebruikers – die Facebook moet verwijdere­n.

Maar de Raad heeft niets te zeggen over, bijvoorbee­ld, het Facebook-algoritme. Dat algoritme heeft er in het verleden toe geleid dat desinforma­tie, bijvoorbee­ld

 ?? © afp ?? Mag Trump voor het eerst sinds 7 januari weer facebooken?
© afp Mag Trump voor het eerst sinds 7 januari weer facebooken?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium