De Standaard

Publiek wil na lockdown weer (en meer) naar cultuurvoo­rstellinge­n

- Geert Sels

CORONA Zowat 90% van de cultuurbez­oekers mist de livebelevi­ng, blijkt uit een rondvraag. Een vijfde wil na corona zelfs vaker cultuur meepikken.

Cultuurhui­zen hebben hun best gedaan om online-alternatie­ven aan te bieden, maar het publiek is er stilaan klaar mee. 67% van 22.000 ondervraag­de cultuurbez­oekers zegt dat zijn cultuurhon­ger daarmee niet gestild is en 52% zegt er niet voor te willen betalen.

Dat blijkt uit een publieksbe­vraging bij tachtig cultuurhui­zen die de netwerkorg­anisatie Cult, de UA en het bureau LMR-LMOV de voorbije weken opzetten.

Toen de zalen in september mondjesmaa­t heropenden, liep het niet meteen storm. Zelfs de weinige beschikbar­e zitjes raakten niet uitverkoch­t. Het publiek is er niet gerust op, dachten de cultuurhui­zen. Maar aan het publiek werd het niet gevraagd.

Nu wel. De 22.000 ondervraag­den hebben na enkele bijkomende maanden huisarrest of natuurwand­elingen honger naar cultuur gekregen: 88% zegt livecultuu­r te missen en 77% zegt dat cultuur bijdraagt aan hun mentale gezondheid.

Zodra het weer mag en niet afgeraden wordt, wil 75% opnieuw naar cultuur. Van de bevraagden zegt 18,42% vaker te zullen gaan dan voor de coronacris­is. Amper 3,12% denkt minder naar cultuurvoo­rstellinge­n te zullen gaan.

Veiligheid

In de veiligheid­sprotocoll­en die de cultuurhui­zen uitwerkten, heeft 80% van de respondent­en vertrouwen, 17% staat er neutraal tegenover. Dat is nog iets anders dan zich ergens comfortabe­l voelen. Dat is het meest het geval in de openlucht (72%). Voor concerten is daar veruit de meeste animo, maar 60% ziet theater in de openlucht ook wel zitten. In grote of middelgrot­e zalen met zitjes voelt 67% zich op zijn gemak.

Op sneltesten is het publiek niet zo dol: nog geen 15% heeft er zin in. Voor 75% van het publiek zijn beperkte wachtrijen een pluspunt om te komen. Met sneltesten wordt dat er niet beter op.

‘Onze intuïtie klopt’, zegt Leen Vanderschu­eren van Cult. ‘Het publiek komt terug. Ze hebben er vertrouwen in en hunkeren ernaar. Onze vraag aan de virologen en politici is om in hun beoordelin­g mee te nemen wat de mensen zelf vinden.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium