De Standaard

Klappen voor de zorg

New Amsterdam Netflix ★★★☆☆

- © Nick De Leu Cultuurred­acteur

Wat als … Amerikaans­e ziekenhuiz­en geleid zouden worden met het oog op mededogen voor patiënten, artsen en verplegend personeel, in plaats van op de cijfertjes erachter? Dat lijkt de premisse van New Amsterdam, een ziekenhuis­serie uit 2018 die na één jaar coronapand­emie en de bijbehoren­de druk op de zorgsector plots bovenaan in de lijst van meestbekek­en reeksen op Netflix prijkte.

Voor wie thuis zelf naast een deel van dat zorgperson­eel in de zetel zit, is het bij momenten een bevreemden­de kijkervari­ng. Ziekenhuis­series worden hier wel vaker bekritisee­rd als onrealisti­sch: Grey’s anatomy omdat artsen niet zoveel tijd hebben om met elkaar in de bezemkast te duiken, of House M.D. omdat haast alle medicatie die in de reeks wordt toegediend meteen werkt. Maar New Amsterdam werd om een andere reden afgedaan als ‘onmogelijk’: omdat het openbare ziekenhuis in New York in de reeks geleid wordt door een radicale idealist.

Om te weten hoe radicaal precies, hoeft u enkel zijn naam te kennen. Ryan Eggold speelt Dr. Max Goodwin (Max! Good! Win!), die als nieuwe medisch directeur niet infecties of hartproble­men, maar de bureaucrat­ie tot voornaamst­e vijand bombardeer­t. Hij kegelt het hele cardiologi­edeparteme­nt buiten omdat het te veel factureert aan patiënten, werkt de wachtlijst­en op de spoedafdel­ing weg door met een vingerknip extra bedden vrij te maken, en installeer­t zonder verpinken een groentemar­kt in de inkomhal om de voedselkwa­liteit op te drijven.

Het is een raadsel waar hij het geld haalt, waarom de raad van bestuur van het ziekenhuis iemand die zo radicaal met middelen omspringt niet meteen ontslaat, en waarom ze hem om te beginnen aannamen. Maar ergens is het ook verfrissen­d: met zijn haast absurd radicale oplossinge­n werpt Goodwin een licht op de schrijnend­e barrières die de onverzeker­de onderlaag van New York tegenkomt op weg naar goede zorg. Zo lijkt de reeks meer een politiek pamflet dan een ziekenhuis­serie.

Daarvoor moet u wel tussen de lijnen willen lezen, want New Amsterdam heeft ook zijn mankemente­n. De personages moeten met zoveel persoonlij­k drama afrekenen dat het soms moeilijk is om te volgen. De medische raadsels komen nergens in de buurt van een spanningsb­oog. Coldplay zit in de soundtrack.

Maar wanneer Goodwin als oplossing voor een dakloze die aan de lopende band wordt opgenomen in het ziekenhuis gewoon een appartemen­t uit zijn mouw schudt (omdat dat goedkoper is dan de ziekenhuis­kosten), zaten we in onze zetel te klappen voor de zorg. Het leek wel 2020.

Op zijn best lijkt New Amsterdam meer een politiek pamflet dan een ziekenhuis­serie

 ?? Francisco Roman/NBC ?? Ryan Eggold als Max Goodwin, de wilde weldoener van het New Amsterdam-ziekenhuis.
Francisco Roman/NBC Ryan Eggold als Max Goodwin, de wilde weldoener van het New Amsterdam-ziekenhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium