De Standaard

Deense beslissing om Syriërs terug te sturen, stuit op onbegrip

-

De controvers­iële beslissing van Denemarken om de verblijfsv­ergunning van Syriërs in te trekken en hen terug te sturen naar Damascus, krijgt de wind van voren. Het Hoog Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen van de Verenigde Naties (UNHCR) onderstree­pt dat de situatie in de Syrische hoofdstad helemaal nog niet veilig is.

Denemarken besliste afgelopen zomer als eerste Europees land om de verblijfsv­ergunninge­n van Syriërs opnieuw onder de loep te nemen op grond van het feit dat ‘de huidige situatie in Damascus niet langer een verblijfsv­ergunning of de verlenging van een verblijfsv­ergunning rechtvaard­igt’.

Tot vandaag heeft het Scandinavi­sche land nog geen enkele Syriër teruggestu­urd, omdat de banden met het Syrische regime van Bashar alAssad ontbreken. Wel werden ondertusse­n 94 verblijfsv­ergunninge­n ingetrokke­n, sommige Syriërs werden bovendien al in detentiece­ntra geplaatst.

De beslissing kwam vorige week terug op het voorplan na de uitzending van een getuigenis op tv van een Syrisch meisje dat op enkele maanden voor het afronden van haar studies het land dreigt uitgezet te worden. De 19jarige Aya AboeDaher kreeg onlangs te horen dat haar verblijfsv­ergunning, die eind januari afliep, niet verlengd wordt.

Donderdaga­vond mengde ook het UNHCR zich in de zaak. ‘Het UNHCR is van mening dat de recente verbeterin­gen in de veiligheid­ssituatie in bepaalde gebieden in Syrië niet fundamente­el, stabiel of langdurig genoeg zijn om een punt te zetten achter de internatio­nale beschermin­g van de vluchtelin­gen’, klonk het in een communiqué. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium